Sokáig tartott, de végre itt a válasz: a Williamstől egy év versenyzés után távozott Robert Kubica több csapattal is tárgyalt az esetleges tesztelői, fejlesztői munkáról, de a leszerződése nagyban múlott azon is, mit lép szponzora, a lengyel olajcég PK Orlen – az Alfa Romeót választották.

Az év első napján megtett bejelentés szerint Kubica 2020-ra az őt a Forma-1-ben elindító csapat tartalékosa lesz, míg az Orlen „több évre szóló szerződés” keretében a hinwili alakulat társ-névadószponzorává válik az Alfa Romeo mellett. Az idei szezontól a csapat hivatalos neve Alfa Romeo Racing ORLEN.

Érdemes megjegyezni, hogy korábban felröppent, hogy az Alfa Romeo távozni készül a Sauber-csapattól, a szerződésük 2021-ig szól, így lehetséges, hogy két év múlva az Orlen örökli az egyedüli névadói szerepet.

„Nagy örömömre szolgál hogy új fejezetet nyithatok a karrieremben az Alfa Romeo Racing ORLEN kötelékében. A csapatnak különleges helye van a szívemben, és örömmel láttam, hogy még mindig van néhány ismerős arc Hinwilben. Nyilván mások az idők és mások a körülmények, de meggyőződésem, hogy ugyanolyan elszántan és sikerre éhesen dolgozom majd, alig várom, hogy hozzásegíthessem az Alfa Romeo Racing ORLEN-t az újabb előrelépéshez.

Kubica a svájci alakulatnál Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi mellé érkezik, de versenyzői szereplésre csak egészen extrém esetben készülhet az F1-ben, így valószínűleg a Német Túraautó-bajnokságban indul majd, ha minden jól alakul.