Az F1-ben az 1950-es évek végétől jelen lévő, előbb versenyzőként próbálkozó, majd pilótamenedzserként, csapatvezetőként és -tulajdonosként dolgozó, végül a 80-as évek elejétől az egész sportágat irányító “diktátorként” ismertté vált Bernie Ecclestone a Forma-1 hivatalos podcastje, a Beyond the Grid vendége volt.

A 89. születésnapját bő egy hónapja ünneplő angol üzletember 2017 elejéig, az új tulajdonos amerikai Liberty Media érkezéséig három és fél évtizeden keresztül irányította a sportágat, ő tette globálisan ismertté és milliárdos üzletté az F1-et, így adta magát a kérdés, hogy szerinte milyen öröksége lesz, hogyan emlékeznek majd rá. A matuzsálem érdekes választ adott.

“Nekem nincs örökségem. El fogok tűnni, el fognak felejteni pár hónapon belül, ahogy a legtöbb embert. Senki nem fog emlékezni. A világ megy tovább, új emberek jönnek, új dolgok történnek. A világ olyan gyorsan mozog, hogy már semmi sem olyan, mint akár csak 20 évvel ezelőtt. Az emberek nagyon könnyen váltanak új dolgokra, új ideákra” – magyarázta a manapság brazil feleségével annak hazájában élő, kávéültetvényeivel foglalkozó Ecclestone.

Ecclestone: Nincs hagyatékom, el fognak felejteni 1

A kisember eredményeit persze sokan elismerik, úgy tudni, már 1996-ban lovagi címmel ismerték volna el a munkáját hazájában, ám ő visszautasította azt.

“Nem igazán értek egyet az ilyesmikkel. Úgy rémlik, jó 20 éve felajánlották, de nem éltem vele. Azért, mert szerintem nem érdemel külön elismerést, amit csinálok. Nem az volt a célom, hogy az ország javára tegyem, amit teszek. Ha véletlenül az országnak is jó volt, jó, de nem ez volt a célom” – mondta.

Ecclestone: Nincs hagyatékom, el fognak felejteni 2

Az utóbbi időben a 2019-ben már hatodik világbajnoki címét szerző Lewis Hamilton lovagi címe, pontosabban egyesek szerint annak feltűnő hiánya is téma. Ecclestone erre is kitért.

“Az nem kérdés, hogy sokat tett Angliáért. Másrészt viszont ahogy én, úgy ő sem azért tette, hogy Angliának jó legyen. Önmagáért tette, amit tett. Persze vannak olyanok is, akik igyekeznek a hazájukért tenni, akár anyagi nyereség nélkül is, nekik az is öröm, hogy tettek valamit.”