Idén már nem először taktikázta el magát a Ferrari időmérő edzésen. A csapat Monacóban Charles Leclerc-t nem küldte vissza időben a pályára a Q1 végén, az olaszországi tömegszerencsétlenkedésből is félig rosszul jöttek ki az olaszok, míg Abu-Dzabiban ismét a monacói húzta a rövidebbet: a kvalifikáció utolsó szakaszának végén épphogy lecsúszott az utolsó körről az idő lejárata miatt, már nem volt lehetősége javítani. Így negyedik lett, de – Valtteri Bottas hátrasorolásának köszönhetően – a harmadik rajtkockából indulhat az év utolsó futamán.

Első blikkre úgy tűnt, hogy Vettel tartotta fel Leclerc-t, de a belső kamerás visszajátszásból kiderült, hogy a német előtt is ott volt viszonylag közel Alexander Albon a Red Bull-lal.

„Az élet már csak ilyen, néha előfordulnak ilyesmik” – nyilatkozta az időmérő leintése után Leclerc némileg tanácstalanul. „Nem tudom, hogy valóban maga a helyzet volt-e szerencsétlen, vagy volt valami, amit jobban is csinálhattunk volna. Ki fogjuk elemezni a helyzetet, hogy megértsük, miképpen kerülhetjük el ennek megismétlődését.”

Ferrari: Próbáltunk kockáztatni 1

Leclerc-nél most a harmadik hely a tét – az összetettben

„A 3-as kanyar kijáratán tudtam, hogy necces lesz a vége, de őszintén szólva nem akartam megelőzni Sebastiant” – tette hozzá, majd kitért a vasárnapi esélyekre. „Igen, határozottan [megnyerhetem még a versenyt – szerk.]. A rajtnál némi kockázatot kell majd vállalnom, mert Max előtt kellene végeznem a bajnokságban.”

Leclerc-t a mostani malőr azért is érintheti érzékenyen, mert csak nyolc századdal maradt el Max Verstappentől, akivel harcban van a harmadik helyért az egyéni összetettben – pillanatnyilag 11 pont a különbség kettejük között.

Vettel is megszólalt az ügy kapcsán, ő a forgalmat okolta. „Úgy láttam, Albon előtt is ott volt az egyik McLaren, szóval nem hiszem, hogy bárki is a hibás azért, hogy Leclerc nem tudta megkezdeni a második körét” – összegezte gondolatait Vettel. „Mindenesetre kár ezért. A gumijaim is hidegek maradtak, így már az első kanyarban rontottam. Meglátjuk majd, mi lesz holnap.”

Ferrari: Próbáltunk kockáztatni 2

A Ferrarinál is összeálltak a szokásos szezonvégi csapatfotózásra Abu-Dzabiban

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto azonban elismerte, hogy direkt akarta a sor végére küldeni az autóit a csapat – csak a dolgok nem úgy sültek el, mint arra számítottak. „Tudtuk, hogy nem leszünk igazán versenyképesek, így próbáltunk kockáztatni az utolsó körön. Ezért utolsóként jöttünk ki, de túl sűrű volt a forgalom a pályán, így feltorlódtunk. Tisztában voltunk ennek rizikóival, és nem is jött ki ma a lépés.”

„Ami az autónkat illeti, összességében hiányzik a leszorítóerő, ez a legfőbb probléma” – utalt arra Binotto, miért lassabbak a vörös paripák ezen a hétvégén a Mercedeseknél és Verstappen Red Bulljánál. Mindenesetre a nyilatkozatok alapján úgy fest, hogy Leclerc elúszott körének hátterében sokkal inkább egy kisebb stratégiai melléfogás és a balszerencse áll, mintsem egy olyan csapaton belüli összezördülés, ami két héttel ezelőtt mindkét versenyző kiesését eredményezte Brazíliában.