A hétvégén a Mexikói Nagydíjjal folytatódik a 2019-es Forma-1-es idény, a Rodríguez testvérekről elnevezett pályán már le is zajlott az első szabadedzés.

A leggyorsabb Lewis Hamilton lett, 1:17,327-es köridejével a Mercedes versenyzője egy tizedmásodperccel volt gyorsabb, mint a ferraris Charles Leclerc. Őt a tavalyi mexikói győztes, Max Verstappen követte a Red Bull-lal, de a holland lemaradása sem volt másfél tized. A csapattárs Alexander Albon lett a negyedik, utána Valtteri Bottas és Sebastian Vettel következett a Mercedesszel és a Ferrarival. A maranellóiak leggyorsabb köreiket a kevésbé jól tapadó közepes gumikon futották meg, így nekik több tartalékuk is lehet, mint a lágy gumival körbeérőknek.

A bokszutca nyitása után szokatlanul nagy volt a forgalom a pályán. Ennek magyarázata a körülményekben keresendő, a mexikóvárosi aszfaltcsík ugyanis nedves volt, és eléggé borús volt az ég is. Többen az átmeneti esős gumikon kezdték meg a körözést, de hamar a száraz gumikra váltott mindenki. A lassan száradó pálya több versenyzőt is megtréfált, sokat füstöltek a Pirellik.

Lance Stroll miatt a piros zászló is meglendült az edzés utolsó harmadába lépve: a pálya stadionrészéről kifelé tartva megúszott a Racing Point hátulja, és nem túl nagy tempóval a falba csúszott. A pályamunkások tíz percig dolgoztak a baleset helyszínén, mielőtt újra szabad lett az út a versenyzők előtt. Stroll a koccanást megúszta, néhány kör erejéig még a pályára is kihajtott.

Az edzésen Robert Kubica helyett Nicholas Latifi vezette a Williams egyik autóját. A Forma-2-es kanadai nagy eséllyel pályázik a lengyel jövő évre megüresedő helyére, a szezon hátralévő részében még többször is be fog ülni az FW42-es kódjelű gépbe.

Előfordulhat, hogy az időmérőn hasonló jeleneteknek lehetünk majd szemtanúi, mint az Olasz Nagydíjon, amikor is szinte mindenki lemaradt az utolsó próbálkozási lehetőségről. A stadionrészlegben ugyanis gyakran feltorlódott a forgalom, mert a versenyzők helyet akartak maguk előtt hagyni gyors körük megfutásához.

A Mexikói Nagydíj péntek este kilenc órakor a második szabadedzéssel folytatódik.

F1: Balesettel indult a mexikói hétvége 1

Kövesd Forma-1-es oldalunkat, hogy ne maradj le a száguldó cirkusz legfrissebb híreiről!