A két héttel ezelőtti Forma-1-es Japán Nagydíj után a Racing Point óvást nyújtott be, a silverstone-i csapat gyanúja szerint a Renault autóin szabálytalan, a versenyzők inputját nem igénylő, távolsági alapon előre programozott fékerőeloszlás-szabályozó rendszer dolgozott.

Az azóta eltelt időben nagy volt a csend, de a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerda késő este közzétette a döntést: a szerdai, genfi meghallgatás után a stewardok bizonyítottnak találták a műszaki szabálytalanságot, így utólag mind a 6. helyen záró Daniel Ricciardót, mind a 10. helyen rangsorolt Nico Hülkenberget kizárták a versenyről.

A renault-sok diszkvalifikációja után a versenyt követően szintén büntetett Charles Leclerc a 6. helyre lépett előre, Pierre Gasly a 7., az utolsó körben kiesett, de a korai leintés miatt kilencedikként rangsorolt Sergio Perez a 8. lett, Lance Stroll és Danyiil Kvjat pedig bekerült a pontszerzők közé.

A döntés ellen a Renault fellebbezhet, erre október 24. délelőtt 10 óráig (mexikói idő szerint) van lehetőségük.

A 3-as rajtszámú autót (Daniel Ricciardo) illető döntés, a Nico Hülkenberg által vezetett 27-es autó esetében is ugyanilyet adtak ki. 

F1: Kizárták a Renault-kat a Japán Nagydíjról 1

F1: Kizárták a Renault-kat a Japán Nagydíjról 2

F1: Kizárták a Renault-kat a Japán Nagydíjról 3

F1: Kizárták a Renault-kat a Japán Nagydíjról 4