A nyári szünet előtt még a középmezőny egyik legjobban teljesítő pilótájának számított Kimi Räikkönen, ám azóta egyetlenegy alkalommal sem tudott pontot szerezni a finn – rossz sorozatát pedig a Forma-1-es Orosz Nagydíjon folytatta: kiugrott a rajtnál, áthajtásos büntetéssel sújtották, végül csak a 13. helyen fejezte be a futamot, az összetettben pedig már csak a 14. pozícióban rangsorolják.

„Határozottan az én hibám volt” – mondta a rajtnál történt kiugrás kapcsán a 2007-es világbajnok. „A biztonsági autós szakaszokkal ugyan újra versenyben voltunk és a körünket is visszavettük, de nem volt elég tempónk. Csak a Toro Rossókkal tudtunk csatázni, és csak egy valakit sikerült megelőznöm, de őt is úgy, hogy valaki mással csatázott, de aztán leszaladt a pályáról.”

„Az elmúlt négy versenyünk rémálom volt, és rá kell jönnünk arra, hogy mit csinálunk rosszul, illetve hogyan tudnánk helyrehozni. A sebességünk is csak Spában volt rendben, a többi helyszínen küszködtünk” – tette hozzá a finn, akinek a hibája két büntetőpontot ért.

Räikkönen Belgiumban a Red Bull-os Max Verstappennel akadt össze a rajt után, Szingapúrban pedig a Toro Rossó-s Danyiil Kvjattal ütközött az utolsó körökben, míg Olaszországban csapata hibájából büntették meg, ugyanis nem megfelelő gumikon rajtoltatták el.

Csak a nyolcadik az Alfa Romeo a csapatbajnokságban, ugyanis a Szocsiban a 15. helyen leintett Antonio Giovinazzi neve mellett mindössze 4 pont szerepel Räikkönen 31 egységéhez képest.