Az idei évben már 100 százalékosan Alfa Romeóként működő svájci csapat hazai versenyére érkezett Monzába, ahol a tempó alapján egész jó kilátásaik voltak, de az alakulat első számú versenyzője, Kimi Räikkönen pocsék hétvégét élt meg.

A 2007-es bajnok a pénteki első edzésen a falnak küldte az autót a Parabolica kanyarban, majd ugyanezt tette a kvalifikáció második szakaszában is szombaton, ráadásul akkor már komolyan sérült az autó.

Mivel Räikkönen autójában sebességváltót kellett cserélni, a vele járó büntetés miatt úgy döntöttek, inkább a bokszutcából indulnak és a legújabb Ferrari-motort is beszerelik, ám a csapat elkövetett egy csúnya hibát: bár a szabályok csak új kasztni bevetése esetén adnak lehetőséget gumicserére is, a finn autójára mégsem a Q2-ben használt szettet tették fel, így a versenyen 10 másodperces stop&go büntetést kapott. Míg csapattársa, az olasz Antonio Giovinazzi a 9. lett otthon, Räikkönen a 15. helyen zárt.

“Hát, ez egy szar hétvége volt” – summázott a veterán. “Először jött az időmérős hibám, ami miatt sajnos ki kellett cserélni a sebességváltót. Aztán úgy döntöttünk, hogy kicseréljük a motort is, és a bokszutcából rajtolok, de rossz gumikat tettünk fel, a büntetés meg gyakorlatilag ki is csinálta a futamomat. Várom Szingapúrt, ennél csak jobb lehet.”

A csapatfőnök Fred Vasseur nem neheztelt Räikkönenre a balesetek miatt.

“Néha egy kis hibából lesz nagy baj. De higgadtnak kell maradnunk, Kimi nagyszerű munkát végzett a szezon kezdete óta. Tökéletesen tisztában vagyunk vele, hogy ha a 6-7. helyet célozzuk az időmérőn, akkor kockázatot kell vállalnunk, a kockázatvállalás pedig hibával végződhet” – magyarázta a Motorsport.comnak.

Vasseur a nyilatkozat idején még nem tudott pontosat mondani a gumis hibát illetően.