Az Alfa Romeo kimondottan jól szerepelt a Belga Nagydíj edzésein, Kimi Räikkönen a 6. helyről várta a rajtot, a finn reménykedhetett benne, hogy a futamon ő lesz a “best of the rest”, azaz a nagycsapatok pilótái mögött az első.

A remények aztán rögtön az első kanyarban szertefoszlottak, amikor a Räikkönen mellől induló Max Verstappen pocsék rajtot vett, majd az első kanyarban nem létező helyre bevetődve igyekezett korrigálni. A holland rögtön ki is esett, míg a négyszeres spái győztes finn komolyan sérült autóval csinálta végig a futamot, csak a 16. lett.

“Nem tudom, mi volt Verstappennel, de nagyon messziről érkezett, a fékezés előtt még Perez mögött volt. Két autót akart elkapni az első kanyarban, ami hülyeség, hiszen Spában lehet előzni, van lehetőség előrébb jutni. Ez nem a Hungaroring vagy Monaco. Räikkönen autója nagyon megsérült, a fél padlólemez hiányzott” – mondta az Alfa Romeo csapatfőnöke, Frederic Vasseur a futam után.

Bár Verstappen nem vállalta magára a hibát száz százalékosan, a kiesést követően elismerte, hogy Räikkönen nem láthatta őt. A 2007-es világbajnok utólag elmondta, hogy pontosan erről volt szó.

“Egyszer csak két kerékre álltam. A visszajátszást még nem láttam, szóval nehéz megmondani, mi történt. Én a fékezésre koncentráltam, mert előttem a Mercedes nagyon szűken fordult, szóval nekem is lassítanom kellett. Én egyáltalán nem láttam (Verstappent). Kár ezért, mert nagyon jó tempónk lett volna. De az autó nagyon megsérült. Azért így is próbáltam végigcsinálni a versenyt” – magyarázta.

A versenybírók egyik felet sem büntették.

“Megvizsgálták az esetet. Nyilván először ott volt a biztonsági autó (Verstappen kiesése miatt), de amint annak vége lett, a stewardok megnézték az esetet, és úgy döntöttek, ez tipikus első körös, első kanyaros versenybaleset volt, nem volt szükség további lépésre.”

F1: Ronccsal versenyzett Räikkönen 1