Papíron 2020-ban – 35 év után – újra Forma-1-es Holland Nagydíjat rendeznek majd Zandvoortban, méghozzá telt házzal, ugyanis Max Verstappen népszerűsége miatt már az összes jegy elkelt, sőt, 2021-re is eladtak már több mint 30 ezer belépőt.

Ez mind szép és jó, de egyáltalán nem kizárt, hogy semmi sem lesz a jövő májusi futamból, ugyanis nem mindenki örül annak, hogy a tengerparti dűnék között újra F1-es versenyt tartsanak.

Egy helyi környezet- és érdekvédelmi szervezet már korábban nekiment a projektnek, most pedig egy újabb hasonló csoportosulás, az öt szervezetet, egyesületet tömörítő Mobilisation for the Environment támadta meg a zandvoorti felkészülést, felújítást, írja a De Limburger.

A szervezet szerint a versenypálya védett területen helyezkedik el, a 2006-ban kiadott, majd megújított engedélye pedig nem teszi lehetővé az újabb lelátók és alagutak építését a homokdűnék között, ezért bíróság elé vitték az ügyet, a munka leállítását követelik.

F1: Elmaradhat a Holland Nagydíj? 1

Az építkezés már eddig is bizonytalan volt, ugyanis Hollandiában az ilyen jellegű munkálatok nitrogénkibocsátása miatt több ezer projektet állíthatnak le.

A sportminiszter-helyettes, Bruno Bruins hétfőn azt nyilatkozta, hogy Zandvoortnek külön engedélyeket kell kérnie az építkezésekhez, ám hangsúlyozta, hogy a Forma-1-es futam továbbra is bírja az állam támogatását.

Más kérdés, hogy a hatalmi ágak szétválasztása tekintetében szerencsésebb helyzetben lévő országban mennyit számít a kormányzati támogatás a bíróságon…