A Williams és Robert Kubica csütörtökön bejelentette, hogy a 34 éves versenyző két szezon után távozik a csapattól.

A 2018-ban tesztpilótaként dolgozó, idénre versenyzővé előléptetett lengyel F1-es visszatérése önmagában is óriási eredmény volt, ám Kubica a pályán jelentősen elmaradt újonc csapattársától, George Russelltől, ezért nem volt meglepetés a tegnapi hír, ugyanakkor úgy tűnik, nem pusztán udvariasságból, a látszat kedvéért írták a közleményben, hogy a pilóta döntött a távozás mellett.

“Hogy őszinte legyek, egy kicsit váratlanul ért minket a dolog. Nem igazán beszéltünk még a jövő évről, a terveinkről és arról, ő mit szeretne. Azt hiszem, mi elég világossá tettük, hogy nem sietünk ezzel, de Robert meghozta a maga döntését, amit pedig tiszteletben is tartunk” – nyilatkozta a megbízott csapatfőnök, Claire Williams Szingapúrban.

A Williams Kubica elbúcsúztatásával egy időben nem jelentette be a lengyel utódját, bár nyilvánvaló, hogy a favorit a csapat tesztelője, a Forma-2-ben jól teljesítő pénzes kanadai, Nicholas Latifi, nagyon halványan pedig képben lehet a Renault-tól menesztett Nico Hülkenberg is.

“Több jelölt is szerepel a listánkon” – mondta a 2020-as felállásról. “Tudhatják, hogy minden leendő versenyzőnknek több szempontból is meg kell felelnie. Legyen gyors a pályán, de a jelenlegi helyzetünkben az is nagyon fontos, hogy az autó fejlesztése érdekében alapos, erős műszaki visszajelzéseket tudjon adni. Független csapatként az is számít, hogy piacosítható versenyző legyen. Még nem állunk készen a döntésre, és nem is kapkodunk. A lehető legjobb döntést kell hoznunk, hogy 2020-ban előrébb léphessünk.”