Monzában péntek délután lezajlott a 2019-es Forma-1-es Olasz Nagydíj második szabadedzése is, melyen a délelőttihez hasonlóan a spái futamgyőztes, Charles Leclerc zárt az élen.

Az enyhén felhős időben kezdődött másfél órában az időjárás nem könnytette meg az F1-esek dolgát, mert ugyan gyakorlatilag száraz pályán kezdődött a körözés, a hamar elkezdett szemerkélni az eső, néha jobban, néha kevésbé, viszont annyira nem lett vizes az aszfalt, hogy felkerülhessenek az átmeneti Pirellik. A slickeken ugyanakkor nagyon sokan hibáztak, az első kanyar féktávját tulajdonképpen mindenki elrontotta egyszer-kétszer.

Sűrű volt az edzés, hiszen a délelőtti esős körülmények után mindenki igyekezett minél több száraz pályás adatot is begyűjteni, az előrejelzések szerint ugyanis a szombati időmérőre inkább ilyen körülmények várhatók.

Leclerc az időmérős szimulációján a leglágyabb keveréken egyedüliként futott 1:21 alatti köridőt, a Mercedes címvédője, Lewis Hamilton 68 ezreddel maradt el tőle, míg ferraris csapattársa, majdnem hajszálra kéttizeddel volt lassabb. A hosszabb etapokon a Mercedes tűnt erősebbnek.

Utánuk Valtteri Bottas, majd a Red Bull párosa következett, a top10-be az élcsapatok versenyzőin kívül még a két Toro Rosso-pilóta fért be, szendvicsbe fogva a haasos Romain Grosjeant és a renault-s Daniel Ricciardót.

Az edzés során – a szombati időmérőre készülve – több csapat is a szélárnyékos húzással kísérletezett, a Ferrari egyenesbeli előnyének ismeretében még a Mercedesnél is gyakorolták ezt.

A délutáni gyakorlások komoly incidens nem történt, de a piros zászló így is előkerült, ugyanis a második – Roggia – sikán kijáratánál nagyon sok kavicsot vittek fel a pályára az autók, takarítani kellett.

Az Olasz Nagydíj időmérő edzése szombaton 15 órakor kezdődik.

F1: Leclerc-é az első edzésnap Monzában 1