Csütörtökről péntekre virradóra égszakadás áztatta el a monzai pályát, a Forma-1-es Olasz Nagydíj első szabadedzése is vizes aszfalton kezdődött.

A gyakorlás során túlnyomóan az átmeneti, zöld jelzésű esőgumikat használták a versenyzők, de a körülmények így is nagyon trükkösek voltak, talán nem is akadt olyan pilóta, aki nem csúszott, nem pördült meg valahol.

A legtöbben az első kanyar-sikán féktávját rontották el, volt, aki a menekülőúton szlalomozva mentett, volt, aki simán átrongyolt a fekvőrendőrökön, és akadtak jó néhányan (Pierre Gasly, Antonio Giovinazzi, Valtteri Bottas), akik keresztbe is fordultak a kanyarban.

Gasly a maga hibájánál fenn is akadt a kerékvetőn, egy darabig ott állt a Toro Rosso, a piros zászló is előkerült miatta – már harmadszorra, ugyanis először Kimi Räikkönen csúszott ki a Parabolicában és találta meg a gumifalat – az Alfa Romeo nem sérült komolyan, a finn később folytatta a körözést –, majd miután a 2007-es bajnok balesete miatti megszakítást követően újraindult a munka, Sergio Perez szinte rögtön a falnak verte a Racing Pointot az Ascari után. A mexikói nagyon peches volt, a rózsaszín autó a vizes füvön megforogva a hátulját és az orrát is odaverte.

Mivel az edzés alatt már nem esett, az utolsó percekre felkerültek a száraz pályás gumik is, az élen folyamatosan változott a sorrend, végül a belgiumi győztes, a ferraris Charles Leclerc lett a leggyorsabb, mögötte pedig, kisebb meglepetésre a McLaren párosa zárt.

Természetesen a körülmények igen gyors javulása miatt a végeredmény ezúttal a szokásosnál is kevésbé reprezentatív, ám a kiszámíthatatlan időjárás miatt talán a második edzés után sem leszünk okosabbak.

F1: Háromszor szakították meg az edzést 1