Bár jelenlegi sorozatában a Honda már 2015 óta szerepel a Forma-1-ben, a japán gyártó utoljára szűk 13 éve győzött – a kaotikus, esős 2006-os Magyar Nagydíjon –, így hatalmas siker volt számukra, hogy vasárnap a Red Bull-os Max Verstappennel újra futamot nyerhettek.

A Red Bull előzékenyen a motorpartner vezetőjét, Tanabe Tojoharut küldte a dobogóra a konstruktőri trófea átvételére, ám a japán szakember csak késve érkezett a ceremóniára, a himnuszokról lemaradt.

“Meglepődtem, amikor mondták, hogy én menjek a dobogóra. Fogalmam sem volt, mit is kell csinálni. Ezért érkeztem egy kicsit később, mint a többiek. A himnuszok előtt ott kell lenni, de lekéstem. Természetesen most először fordult elő. Bosszankodtam is, hogy most mit csináljak, mert senki sem mondta. De fantasztikus volt, láttam odalent a csapatunk tagjait, a Red Bull-osokat, nagyon boldogok voltak, és a sok szurkoló is.”

F1: Ezért késte le a Honda-főnök a himnuszt 1

Tanabét a díj átvétele után az egykori Benetton-, Ferrari- és McLaren-pilóta, volt Toro Rosso-főnök Gerhard Berger megölelte – régről ismerik egymást, hiszen a japán 1990-ben az osztrák pilóta mérnökeként dolgozott a McLarennél.

A siker kapcsán Tanabe egyaránt méltatta szakurai és a Milton Keynes-i Honda-stábot a fáradhatatlan munkájáért, és a Toro Rossónak is köszönetet mondott, amiért 2018-ban segítettek a helyes irányba állítani őket.

“Ezzel a győzelemmel a szurkolóinknak is köszönetet mondunk a kitartó támogatásukért. 2015 óta itt vagyunk, de ez most egy új kezdet. Most élvezzük az ünneplést, de nem sokáig, ugyanis a lehető leghamarabb vissza kell térnünk a munkához, hiszen a teljesítmény tekintetében még nem zárkóztunk fel az élcsapatokhoz” – tette hozzá.