Péntek délután folytatódott a 2019-es Forma-1-es Francia Nagydíj edzésnapja a Le Castellet-i Paul Ricard pályán, ahol az aszfalt gyenge tapadása és a gumik plusz a meleg kölcsönhatása alaposan megnehezítette a versenyzők dolgát.

Az edzés során nagyon sokan csúszkáltak, hibáztak, kiszaladtak a kanyarokban, a lágy keverék pedig nem sokáig bírta.

Az élen a mercedeses Valtteri Bottas zárt, a finn 1:30,937-es kör másfél másodperccel volt jobb a tavalyi pénteki legjobbnál. Mögötte csapattársa, Lewis Hamilton végzett, az angol bő négytizedet kapott, ám ő nem is teljesített valódi időmérős szimulációt, ugyanis rögtön az elején hibázott, a 4-es kanyarban megcsúszott, kiütött egy bóját, majd az 5-6-os kanyar bukóterén átvágva tért vissza úgy, hogy a mögötte érkező Max Verstappen kénytelen volt letérni a pályáról.

Hamiltont ugyanúgy a pályára való veszélyes visszatérés miatt vonták vizsgálat alá, mint a Kanadai Nagydíjon Sebastian Vettelt. Ahogy köztudott, a német öt másodperces időbüntetést kapott – az edzésen elkövetett hiba ennél minden bizonnyal sokkal enyhébb szankciót von maga után, talán csak megrovásról lesz szó.

Az ezüstnyilak mögött a Ferrari pilótái zártak, de az időeredmények igazolják, hogy Kanada kivétel volt: Charles Leclerc hat és fél, Vettel több mint héttizedre volt Hamiltontól.

A harmadik erő meglepő módon nem a Red Bull, hanem a McLaren volt péntek délután, az ígéretes délelőtti szereplés után még versenyképesebbé vált a brit csapat, Lando Norris Max Verstappent, Carlos Sainz Pierre Gaslyt előzte meg az 5. és 7. helyen.

A top10-be befért még az Alfa Romeó-s Kimi Räikkönen és a haasos Kevin Mgnussen. A dán csapattársa, Romain Grosjean keserves délutánt zárt, a francia rögtön az elején kockásra fékezte két kemény szettje egyikét, de az autó később sem viselkedett jól alatta, a pilóta végigcsúszkálta-bukdácsolta és -panaszkodta az edzést, a 17. lett.

Bár a délelőtti edzést kihagyta, mert a tesztpilóta Nicholas Latifi vezette az autóját, a williamses George Russell így is fél másodperccel verte az első gyakorláson is vezető Robert Kubicát.

F1: Bottas a leggyorsabb, Hamiltont beidézték 1