Egyértelműen a Williams a sereghajtó a 2019-es Forma-1-es szezonban, miután az egykor patinás csapat már a felkészülési időszakban is komoly lemaradással küzdött. Azonban a Spanyol és a Monacói Nagydíjon már a fejlődésnek apró jeleit mutatta a grove-i alakulat – a legutóbbi versenyen George Russell már a 15. helyen ért célba.

„Már látunk némi fényt az alagút végén. Lassú a folyamat, de mindnyájan tudjuk, hogy idő kell ahhoz, hogy javítsunk a teljesítményünkön” – nyilatkozta a Motorsport.com hasábjain a helyettes csapatfőnök, Claire Williams. „Határozottan nagyon jó munka folyik a gyárban, még ha ezt az emberek kívülről nem is feltétlenül látják.”

„Remek munkát végzett az aerodinamikai részleg, fejlődtünk a szélcsatornában is. Ezt akarjuk majd kamatoztatni a következő hetekben, illetve hónapokban, a szezon felénél pedig egy új csomaggal jövünk. Ettől jelentős javulást remélünk, hiszen ennek jelei már most is határozottan láthatóak” – magyarázta.

F1: A Williams már látja a fényt az alagút végén 1

A szakportál kimutatásából kiderült, hogy a szezon első versenyein a Williams lemaradása a leggyorsabb köridőhöz képest a 3,5%-ot is meghaladta (Bahreinben 3,69, Azerbajdzsánban 3,58 százalékkal volt lassabb). Ami a 15., a Q2-be való továbbjutást jelentő időt illeti, szintén Azerbajdzsánban volt mélyponton Russell és Robert Kubica kettőse, 2,37%-kal elmaradva attól. Viszont ezek az értékek Barcelonában 2,72% és 0,88%, Monacóban pedig 2,86% és 1,91% voltak.

Claire Williams úgy véli, nem lenne bölcs döntés leírniuk a 2019-es évet, szerinte ugyanis nagyon sokat tanulhatnak ebből az idényből, így még nem állnak át 2020-ra. Ezzel a céljuk egyértelműen az, hogy a jövőben ne ismétlődjön meg az idén látott kálvária.

„Még semmiről sem mondtunk le” – mondta Williams. – „A Williamsnél nem így gondolkodunk, csak azért nem ejtünk egy szezont, mert nem állunk jól. Jelen pillanatban mind a 2019-es, mind a 2020-as szezonra komolyan összpontosítunk.”

„Versenyről versenyre akarunk fejlődni és javítani a teljesítményünkön. Látjuk, hogy eddig is ezt csináltuk, és egyre közelebb vagyunk a 9. helyen álló csapathoz. Így kell folytatnunk a szezon hátralévő részében is.”