Bár Niki Lauda egyszer azt nyilatkozta, nincsenek igazi barátai, a háromszoros világbajnok hétfőn bekövetkezett halála után kivétel nélkül mindenki szeretettel és tisztelettel beszélt az osztrák legendáról.

Lauda egykori brabhames csapatfőnöke, a később a Forma-1 uraként ismertté vált Bernie Ecclestone a svájci Blicknek nyilatkozott.

“Nikinek mindig megvolt a maga véleménye, ez nagyon ritka a Forma-1-ben” – kezdte, majd elárulta, hogy ő április végén látta utoljára az akkor már elég rossz bőrben lévő expilótát.

“Meglátogattam Svájcban, már akkor is nagyon gyenge volt. Nagyon aggódtam érte. De most már nem szenved tovább. Emelt fővel távozhatott, biztosan így volt a legjobb számára” – utalt arra Ecclestone, ami a sorok között olvasva a család közleményéből is felsejlett, azaz hogy Lauda saját döntése lehetett a kezelések abbahagyása.

Az osztrák Kurier megszólaltatta Lauda egyik legközelebbi barátját, Bertl Wimmert, aki két héttel ezelőtt látta utoljára őt:

“Rosszul érezte magát. Svájcba szállították, onnantól már nem tudtam elérni. Nagyon le volt soványodva, amikor utoljára láttam. Már ő is felismerte, hogy nem lesz könnyű a felépülés. De igazi küzdő volt, senki sem akarta elhinni, viszont egy ponton rájött, hogy már nincs esélye.”

Lauda honfitársa és régi-régi barátja, a Red Bull-motorsportfőnök Helmut Marko az ORF-nek azt mondta, telefonon beszélt Laudával nem sokkal a halála előtt: “Nagyon gyenge volt a hangja. Volt néhány válságos helyzet, már nem a Forma-1-es visszatérés volt a kérdés, hanem a túlélése.”

F1: “Lauda nem szenved tovább” 1

Lauda volt mclarenes csapattársa, a négyszeres világbajnok Alain Prost az “úriembert” búcsúztatta:

“Vannak bajnokok, eredményes, kitüntetett emberek, de Niki személyében egy úriember távozott, aki sosem panaszkodott semmire, sem a sérüléseire, sem a balesetére, ellenben igazi győztes volt. Borzasztóan megrázott, elszomorított a hír, még annál is jobban, mint gondoltam. Amikor gokartozni kezdtem, két példaképem volt: Jackie Stewart és Niki. Később két évet a csapattársaként tölthettem el, az volt a pályafutásom két legszebb, legjobb idénye.”

Az F1-es legenda szülővárosa, Bécs díszsírt biztosítana az elhunytnak, a város szóvivője szerint a család döntése, hogy elfogadják-e.