A hétvégi Forma-1-es Kínai Nagydíj a sportág történetének 1000. világbajnoki futama lesz, de nem csak kollektíven ünnepelnek, a Red Bull kisebbik csapata, a Toro Rosso is jubilál.

Az egykori Minardiból létrehozott alakulat a nagycsapat után egy évvel, 2006-ban indult el a világbajnokságban, Sanghaj a faenzai alakulat 250. versenyét jelenti majd.

F1: A fertályát ünnepli a Toro Rosso 1

Bár olasz csapatról van szó, az alakulat eddigi egyetlen olasz versenyzője Vitantonio Liuzzi volt, az ő nevéhez kötődik az első pontszerzésük is, amelyet a 2006-os Amerikai Nagydíjon értek el. A legtöbb pontot Carlos Sainz gyűjtötte velük, az immár a McLarenben ülő spanyol 56 futamon 112 egységet hozott.

Az utánpótlás-nevelő Toro Rossóhoz kapcsolódik a Red Bull első pole-ja és futamgyőzelme is, a kiscsapat a nagy testvért megelőzve a 2008-as Olasz Nagydíjon nyert időmérőt, majd versenyt Sebastian Vettellel, a fiatal német mindkét eredményével rekordot döntött, az addigi legfiatalabb pole-szerző és győztes lett.

F1: A fertályát ünnepli a Toro Rosso 2

Minden idők legfiatalabb Forma-1-es versenyzője is a Toro Rossónál mutatkozott be, hiszen Max Verstappen 2015-ben nem egészen 17 és fél évesen debütált, ráadásul második versenyén, a Maláj Nagydíjon 17 éves, 5 hónapos és 29 napos korában az F1 legfiatalabb pontszerzője is lett. A rekordot egyébként épp csapattársától, Danyiil Kvjattól vette át, aki az előző évben az Ausztrál Nagydíjon 19 év és 10 hónappal állította azt be.

F1: A fertályát ünnepli a Toro Rosso 3

Rekordot ugyan nem tud felmutatni, de Vettel és Verstappen mellett az F1 jelenlegi sztárjai közül Daniel Ricciardo is a Toro Rossónál tanulta a szakma alapjait, első teljes Forma-1-es idényét 2012-ben teljesítette náluk, ’13-ban is maradt, mielőtt ’14-re a nagycsapathoz léptették elő.

A Toro Rossónál a már említettekkel együtt összesen 14 versenyző indult, a teljesség kedvéért a névsor: Vitantonio Liuzzi, Scott Speed, Sebastian Vettel, Sebastien Bourdais, Sebastien Buemi, Jaime Alguersuari, Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne, Danyiil Kvjat, Max Verstappen, Carlos Sainz, Pierre Gasly, Brendon Hartley és Alexander Albon.

F1: A fertályát ünnepli a Toro Rosso 4