Kedden a Forma-1 londoni főhadiszállásán a sportág jogtulajdonosa és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) fogadták a csapatok képviselőit és az F1 más szereplőit, hogy bemutassák, megtárgyalják a 2021-től életbe léptetni kívánt szabályokat, keretrendszert.

A megbeszélések résztvevőit titoktartásra kérték, hivatalosan pedig semmi konkrétumot nem közöltek a nagyközönséggel, de azért néhány részlet így is kiszivárgott.

A RaceFans.net veterán szakírója, Dieter Rencken úgy értesült, hogy a nap folyamán két prezentációt tartottak, előbb a tíz csapat, majd a csapatok mellett a motorgyártókat, a gumiszállító Pirellit, a versenyszervezők és a szponzorok képviselőit is magába foglaló Forma-1-es Bizottság számára.

Az előadásokon az elmúlt egy évben a csapatokkal külön-külön és közösen is folytatott megbeszélésekből leszűrt tanulságok felhasználásával kialakított irányvonalat, elképzeléseket mutattak be, a tervek átfogóak és minden részletre kiterjedőek voltak, a sportszabályoktól a bevételek egyenlőbb elosztásáig és a kiadási plafon alkalmazásának részletéig terjedtek.

Egy névtelenül nyilatkozó csapatvezető azt mondta, hogy mivel a csapatok különböző üzleti modelljeiből fakadóan lehetetlen mindenki számára teljesen kielégítő megoldásokat felmutatni, a Liberty igyekezett olyan tervekkel előállni, amelyek a lehető legkevesebb csapatot érintik rosszul. Tavaly a Ferrari és a Mercedes is meglebegtette a kiszállását, ezért a legújabb tervezetekben állítólag már a két élcsapat felé is gesztusokat tesznek.

A megbeszéléseken alapvetően a tájékoztatás volt a cél, az újításokról nem vitáztak és szavaztak, erre amúgy is egészen június 30-áig van lehetőség, azonban néhány kisebb, 2021 előtti szabálymódosítás – köztük az olajtrükközés kiküszöbölése, az első szárnyakra és a fékhűtőkre vonatkozó módosítások – azért terítékre került, az F1-es Bizottság el is fogadta őket, a Motorsport Világtanács a következő ülésén be is veheti őket a 2020-as szabálykönyvbe.

Az interneten kering néhány, állítólag az ülésről kiszivárgott grafika is, amelyeken az F1-es autók 2021-es koncepciója látható, de a képek hitelessége nem garantált.