Szomorúan indult a 2019-es Forma-1-es idény, hiszen a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj kezdete előtt egy nappal, Melbourne-ben váratlanul elhunyt az F1 állandó versenyigazgatója, egyben a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) műszaki és biztonsági főmegbízottja, Charlie Whiting.

A szezonnyitón a hétvégére eredetileg helyetteseként jelölt helyi autósportszakember, Michael Masi vette át Whiting feladatait, de az FIA-nak minél előbb hosszú távú pótlást kell találnia.

Két évvel ezelőtt világos volt a képlet, a felügyelőszervezetnél az egykori Minardi, majd Toro Rosso-mérnök, Laurent Mekies volt Whiting állandó helyettese és kijelölt utódja, ám ő tavaly a Ferrari ajánlatát elfogadva visszatért a bokszutcába.

A német Der Spiegel arról ír, hogy több jelölt neve is felmerült már az FIA-nál, köztük van az eddigi hivatalos helyettes, Scot Elkins, ő azonban nem volt ott Ausztráliában, ahogy ezelőtt sem járt az F1-es futamokra, ugyanis a Forma-E versenyigazgatójaként dolgozik.

A német lap említi még az egykori Ferrari-mérnököt, aki jelenleg az FIA formaautós szakágakért felelős vezetőjeként dolgozik, valamint a szervezet biztonsági főtitkárát, Peter Bayert.

Whiting egykori brabhames főnöke, az angol FIA-s karrierjét is egyengető Bernie Ecclestone úgy véli, nagyon nehéz lesz barátját pótolni:

„Nem könnyű Charlie munkáját végezni. Ő mindent látott, mindent hallott, mindent tudott, mindent elvégzett. Senkinek nem volt pontos fogalma arról, mi mindent is csinált, az emberek elképednének, ha tudnák. Nem tudom, hogy lehet-e találni bárkit is, aki úgy tud majd dolgozni, mint Charlie, de talán megoldható, ha négyfelé osztják a feladatait.”

Az FIA-elnök Jean Todt azt mondta, ezen a héten igyekeznek megtalálni az új versenyigazgatót:

„Egy ideje már foglalkoztunk a kérdéssel, Charlie is részt vett a keresésben, hiszen tudta, hogy nem töltheti be a posztot örökké. Most dolgozunk az utódlási terven, amelyet sajnos korábban kell életbe léptetnünk, mint szerettük volna.”