Idei legjobb időmérőjén van túl a Toro Rosso, miután Brendon Hartley a hatodik, Pierre Gasly pedig a hetedik helyen végzett a 2018-as F1-es Japán Nagydíj időmérőjén. A csapat ráadásul duplán örülhet, hiszen mindezt a motorszállító, a Honda hazájában, sőt saját pályáján sikerült összehozni.

A csapat még tréfálkozott is Twitteren, miután a Hondáról idén Renault-ra váltó McLarenek már a Q1-ből sem jutottak tovább. A faenzai istálló Fernando Alonso év eleji „Most már harcolhatunk!” mondatát posztolta a közösségi oldalra, odaszúrva ezzel a wokingi csapatnak.

A japánok új motorral készültek hazai futamukra, melyet már az Orosz Nagydíj szabadedzésein is kipróbáltak, ám az erőforrás akkor még finomításra szorult. A hírek szerint fél másodperces javulást hozó egység segítségével először jutott be az időmérő utolsó fázisába mindkét ’kisbika’ a Magyar Nagydíj időmérője óta.

Brendon Hartley különösen örülhet teljesítményének. Amellett, hogy pályafutása eddigi legjobb rajthelyéről indulhat, végre egy erős időmérőt tudhat maga mögött, ami segíthet neki versenyzői ülése megtartásában. Az új-zélandi helye ugyanis eléggé ingatag a Toro Rosso 2019-es felállásban, könnyen elképzelhető, hogy nem ő lesz Danyiil Kvjat csapattársa a következő szezonban.

„Ez feltüzelt!” – mondta az extázisban lévő Hartley az időmérőt követően. „Nem mindig az én szájízem szerint alakultak a dolgok év közben. Nem lennék ilyen egyébként. Néhány dolgot nem lehet megmagyarázni a médiának, ilyenek az első körös balesetek.”

„Viszont ma, egy új motorral a változó körülmények között egy olyan pályán, ahol a vezetési tudás fontos, nagyon örülök, hogy a hatodik helyre sikerült behoznom a gépet, igen!” – szakadt ki a feszültség az új-zélandiból.

„Nem tudom, hogy valóban fél másodpercet hoz-e, de egyértelműen gyorsultunk” – utalt az új erőforrás tulajdonságaira Hartley. „Kétségtelenül gyorsabb, ilyet nem lehet sokszor érezni egy versenyautóban. Különbözőek a pályák és a beállítások, de a köridőn észre lehet venni.”

Miután Honda-erőforrással mennek, Hartley és csapata még inkább érzi a japán szurkolók támogatását. „Őrületes! Mióta elhagytuk a hotelt, a vasútállomástól kezdve rengeteg Honda-szurkolót lehet látni.”