A Ferrari neveltje, a monacói Charles Leclerc a Forma-2-es bajnoki cím megnyerése után idén az olaszok motorkliensénél, az Alfa Romeo Saubernél kapott Forma-1-es bemutatkozási lehetőséget, amit eddig ragyogóan hálált meg. Az első három futamon még kereste önmagát, de Azerbajdzsánban már egy 6. helyet hozott a kaotikus versenyen, azóta pedig Spanyolországban és Kanadában is pontot szerzett.

Majdnem-hazai versenyén, a Francia Nagydíj időmérőjén most újra nagyot villantott a 20 éves tehetség, pályafutása nyolcadik F1-es hétvégéjén erőből jutott a Q3-ba, ahol a 8. rajthelyet szerezte meg a vasárnapi versenyre.

“Ez egyszerűen hihetetlen!” – mondta a kvalifikáció után. “Talán a legjobb feltámadás amit a pályafutásom alatt produkáltam egyik napról a másikra. Tegnap kész katasztrófa volt, az autót nem éreztem jónak, nem vezettem jól. Mára teljesen átalakítottuk az autót, és sokkal jobb lett. Nem találom a szavakat, hogy is érzem most magam! Azóta vigyorgok, mióta továbbjutottam a Q3-ba, nagyszerű. A csapat is, én is, mindannyian büszkék lehetünk arra, amit ma elértünk” – mondta, hozzátéve, hogy pénteken késő éjszakáig dolgozott a mérnökökkel a problémák megoldásán.

A fiatal monacói azért nem bízza el magát a futamot illetően, tudja, hogy igen nehéz lesz megtartani a potenciális pontszerző pozíciót:

“Nagyon nehéz lesz a futam, mert a szabályok szerint a kvalifikációs gumin kell indulnom, azok pedig a leglágyabbak, ami nem valami jó. Szóval nehéz lesz, de igyekszem mindent kihozni a versenyből és pontokat szerezni.”

F1: Vettel és Hamilton is az újoncot dicsérte 1

Az egyre inkább Kimi Räikkönen utódjának tűnő Leclerc a világbajnoki éllovasokat, a négyszeres bajnok Vettelt és Hamiltont is lenyűgözte ma:

“Nagyon-nagyon figyelemreméltó, hogy a Q3-ba jutott. Nagy nyomás van rajta itt, Dél-Franciaországban, szóval igazán jól ment. Örülök a sikerének, főleg, hogy azzal az autóval erre volt képes, mindent, sőt talán még annál is többet kihozott belőle, pont ez várható egy jó pilótától” – mondta a pole-szerző Hamilton.

“Láttam a képernyőkön, hogy Fred (Vasseur, Sauber-főnök) nagyon örül, így tudtam, hogy valamelyik versenyzője nagyon jól teljesített a Q2-ben. A 8. hely igen meggyőző eredmény, ugyanis az autójuk eléggé hátul jár. Teszi a dolgát, ahogy kell, jó ez neki is és a Saubernek is, hogy ennyire elöl lehetnek és pontokra van esélyük” – nyilatkozta róla Vettel.