Fernando Alonso a hétvégén 300. Forma-1-es nagydíján indul. A 36 éves spanyol egyelőre nem kötelezte el magát 2019-re, sokan úgy vélik, az idén már a hosszútávú világbajnokságban (WEC) is teljes idényt vállaló spanyol utolsó F1-es szezonját töltheti. Montrealban arról kérdezték a jubiláló kétszeres világbajnokot, hogy nem unja-e még az F1-et.

“Nem, nem unom. A Forma-1 a csúcskategória, mindannyian arról álmodtunk, amikor elkezdtünk gokartozni, hogy egyszer eljutunk ide. De az is tény, hogy az elmúlt években kiszámíthatóvá váltak az eredmények. Kanada csak a hetedik az idei 21 fordulóból, de máris tökéletesen tudjuk, hogyan alakul a további 14. Ez szomorú az F1 szempontjából” – mondta a McLarennél 2015 óta csak a középmezőnyben küzdő veterán.

Alonso ezzel együtt hangsúlyozta, hogy továbbra is imádja a versenyzést: “Tavaly egy többéves szerződést írtam alá.”

A kérdésre, hogy az idei Le Mans-i 24 órás után jövőre megint nekifut-e az amerikai Indy 500-nak – főleg, hogy a McLaren is érdeklődik a széria iránt –, így felelt: “Valószínűleg nem. Nem is igazán gondoltam rá. Tudom, hogy a csapat több lehetőséget is mérlegel, hiszen az észak-amerikai piac fontos a McLarennek, majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.”

Alonso a hétvégén igen elit klub tagjává válik, hiszen eddig csak három versenyző, Michael Schumacher (308), Jenson Button (309) és Rubens Barrichello (326) vágott neki 300-nál több versenyhétvégének. A spanyol 2019-ben akár át is vehetné a rekordot.

“Amikor Rubens eljutott háromszáz-huszonvalahányig, azt gondoltam, hogy őrület, hogy ilyen sokáig maradt, a rekordja pedig örökké állni fog. Sosem gondoltam, hogy egyszer én is a közelébe kerülök majd. Hogy jövőre is itt leszek-e még? Ki tudja?”

A McLaren csütörtökön egyébként egy egyedi, Alonso eddigi 299 versenyhétvégét képekben összefoglaló albummal lepte meg a versenyzőt, akit nyolc pilótatársa is köszöntött a paddockban, fejükön a 300-as, jubileumi sapkával.