Brendon Hartley két órával az időmérő kezdete előtt, az utolsó szabadedzés legvégén vesztette el irányítását Toro Rossója felett. Az új-zélandinak nem esett baja, de autóját annyira összetörte, hogy szerelői nem tudták megjavítani a kvalifikációra.

„Hatalmas becsapódás volt, valószínűleg az eddigi legnagyobb életemben” – mondta Hartley. „Nem tudom, mikor ütköztem ekkorát. Volt egy nagy ütközésem még 2016-ban a WEC-ben, de az sem volt ekkora.”

„Mintha lassított felvételen történt volna. Háttal csúsztam a falnak, így nem tudtam, mikor jön a becsapódás, a tükröm néztem, hogy lássam. Kissé felkészítettem magam, de nem volt egy jó móka” – mondta az új-zélandi.

Hartley saját bevallása szerint is szélesen vette a kanyart. „2-3 centivel szélesebben fordultam be, és megcsíptem a füvet. Azt hiszem, volt ott egy lyuk is, ami nagyon gyorsan megpördített. Ezek után már csak utas voltam. Kis különbség, hatalmas következményekkel.”

A tavalyi Le Mans-i 24 órás versenyt is megnyerő pilóta azonban bízik abban, hogy pontot szerezhet a vasárnapi futamon. „Tudom, hogy mindenki keményen dolgozik azon, hogy kész legyen a kocsi holnapra. Nem gondolok sokat az ütközésre, már a versenyre koncentrálok. Tudom, hogy tavaly is a rajtrács végéről indult a Toro Rosso, és sikerült pontot szerezni, szóval nem elérhetetlen” – utalt Hartley Danyiil Kvjat 2017-es teljesítményére.

„Nem hagyom, hogy befolyásoljon az ütközés. A pontokra szegezem a figyelmem, tudom, hogy lehetséges” – zárta mondanivalóját Hartley.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy Lance Stroll is összetörje Williamsét. A kanadai az időmérő első szakaszának végén csúszott meg hasonlóan, mint Hartley korábban, ám ő a pálya egy másik, lassabb pontján, így megúszta a balesetet.

F1 Racers (@f1racers) által megosztott bejegyzés, Máj 12., 2018, időpont: 6:22 (PDT időzóna szerint)

„Elment alólam a kocsi. Nem volt nagy az ütés, talán csak egy defektet kaptam” – mondta Stroll kicsúszását követően. „Jó körön voltam, próbáltam továbbjutni. Bakuban fejlődést tapasztaltunk, de erre a hétvégére visszaestünk oda, ahol voltunk, leghátra” – mondta.