Bár tavaly ősszel úgy tűnt, hogy a Forma-1-es visszatérésen dolgozó Robert Kubica kaphatja meg Felipe Massa ülését a Williamsnél, a brit csapat végül a fiatalabb, gyorsabb és jobb szponzori hátterű orosz pilótát, Szergej Szirotkint választotta, míg a Forma-1-es visszatérésen dolgozó lengyel veteránt tesztpilótának vették fel.

A Williams korábbi világbajnoka, az 1997-es győztes Jacques Villeneuve a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj hétvégéjén igen ütős összeesküvés-elmélettel állt elő Kubicát illetően:

“Leginkább Robert fogja fejleszteni az autót, és lehetséges, hogy szándékosan nehezen vezethetővé teszi a másik két pilóta számára. Az az álma, hogy versenyezzen és ne csak tartalékos legyen, szóval én nem zárnám ki ezt a lehetőséget. Az ő helyében én is ezt tenném” – állította a kanadai.

Az orosz SportFM megkérdezte Szirotkin véleményét a vádról, a pilóta pedig kiállt Kubica mellett:

“Műszaki szempontból lehetséges a dolog, de ismerem Robertet, jó srác, emberileg nem lenne képes ilyesmire” – mondta az orosz.

“Emellett a fejlesztési munka során az ember nem kizárólag önmagának próbálja jobbá tenni az autót. Még ha valaki ezt is akarná, nem lenne könnyű véghezvinni. A csapat is tízszer meggondolja, hogy kell-e ilyen vagy olyan módosítás, hogy valóban javul-e tőle a teljesítmény” – magyarázta Szirotkin, aki maga is mérnöki diplomával rendelkezik, ráadásul szakdolgozatát a versenyautók beállításairól írta.