Ahogy a Vezess is megírta, a korábbi, igen gyenge autóversenyzői teljesítménye ellenére a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nők a motorsportban bizottságának tagjává választott Carmen Jorda nemrég arról beszélt, hogy a Forma-1 helyett a fizikailag kevésbé megterhelő Forma-E-t ajánlaná a női pilótáknak.

A nyilatkozatot sokan nem vették jó néven, így a spanyol pilótanő közleményben tisztázta álláspontját szerda este:

“Szombaton, miután a mexikói verseny előtt tesztelhettem egy Forma-E-autót, több újságíróval is beszéltem az élményről.

Az egyik interjúban megkértek, hogy hasonlítsam össze a Forma-1-es és a Forma-E-autót, majd konkrétan rákérdeztek, hogy a Forma-E-ben könnyebb-e nőként versenyezni, mint a Forma-1-ben.

Mivel mindkét autóval volt már bizonyos tapasztalatom, elmondtam a személyes véleményem, miszerint a kisebb leszorítóerő miatt a Forma-E-autó vezetése fizikailag kevésbé megterhelő, mint a Forma-1-esé.

Arra is utaltam, hogy a nők számára létezhet fizikai akadály az F1-ben – ez a dolog komoly vitákat kavart az elmúlt években, amelyben megszólalt több prominens nő is a motorsportból. Szeretnék köszönetet mondani a versenyzőtársaknak, amiért megosztották a véleményüket, amit tiszteletben is tartok! Sajnálom, ha úgy tűnt fel, hogy minden nő nevében beszélek és ezzel zavart keltettem, mert csak a saját tapasztalataimról nyilatkoztam.

Sosem állt szándékomban más nőket eltántorítani az autóversenyzés csúcskategóriájától, sosem akartam azt állítani, hogy fizikailag nem lennének képesek rá. Pusztán arra a konkrét kérdésre válaszoltam, hogy vajon könnyebb-e a nőknek a Forma-E.

Az FIA nők a motorsportban bizottságának tagjaként elkötelezett vagyok az iránt, hogy még több nőt ösztönözzünk a részvételre akár a pályán, akár azon kívül, és ünnepeljük azokat, akik már szép eredményeket értek el.

Ebből következően szeretnék is gratulálni Tatiana Calderonnak, akit tegnap neveztek ki a Sauber tesztpilótájává! Bízom benne, hogy ő lehet az a nő, aki 41 év után újra Forma-1-es versenyen áll majd rajthoz, a legjobbakat kívánom neki!

A motorsportban szereplő összes nőnek boldog nőnapot kívánok holnapra!”