Disrupting the industry, magyarul kb. az iparág felforgatása, megrengetése: néha mindenféle tartalom, eredeti ötlet nélküli startupok, piacra betörni kívánó márkák végtelenül elkoptatott szlogenje ez.

A karórapiacon is ezzel operálnak a valójában olcsó, gagyi, párdolláros kínai karórákat átbrandelő, majd azokat 15-20-szoros áron,„megengedhető luxusként” kínáló márkák (Daniel Wellington, MVMT és a közösségi médiás hirdetésekben, fizetett influenszeri ajánlókban néhány hetente felbukkanó másolóik), ám most két svájci óriás, a színes, bohém műanyag kvarcóráiról ismert Swatch, valamint a luxusórák egyik legnagyobb neve, az Omega húzott olyat, ami tényleg mindenkit meglepett.

Az Omega Speedmaster a karórák egyik ikonja, az 1950-es évek vége óta gyártott, azóta természetesen folyamatosan fejlesztett, finomított kronográf nyerő, messziről felismerhető dizájnja mellett annak is köszönheti legendás státuszát, hogy az amerikai űrhajósok előszeretettel viselték annak idején a Mercury, a Gemini és végül az Apollo-program során. Az Apollo 11 fedélzetén a parancsnok Neil Armstrong is ilyet viselt, ám a Hold felszínére Buzz Aldrin vitte elsőként.

Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 2

Omega Speedmaster Moonwatch Professional – ikonikus modell, 2 millió forintnál indul, a határ a csillagos ég, vagy legalábbis a Hold (Forrás: Omegawatches.com)

Folytathatnánk még, de a lényeg világos: igazi űróráról van szó, és az űr témájára épít a csütörtök délután bejelentett új kollekció is. Az egy konszernhez tartozó két márka együttműködésében a Swatch 42 mm-es „biokerámia” tokban, kvarc szerkezettel „koppintotta le” a legendás Speedmastert, amelyet így a 2 millió forint feletti belépőár helyett mindössze 250 eurórért, azaz még a mai árfolyamon is bő 90 ezer forintért vehet meg a nagyközönség.

Az eredeti és az egyik Moonswatch – kattints a képre, galéria nyílik a teljes kollekcióval!

Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 3
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 4

Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát

Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát

Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 19
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 20
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 21
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 22
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 23
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 24
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 25
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 26
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 27
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 28
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 29
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 30
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 31
Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 32
Fotó megosztása:

Ugyan az eredeti Speedmasterből is van számos kivitel, olyanok eddig nem készültek, mint a „Moonswatch” szériában, hiszen a Swatch most a Naprendszer tagjai által ihletett modelleket készített. Összesen 11 óra van a sorozatban, a Nap, a Merkúr, a Vénusz, a Föld, a Hold, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz, a Neptunusz, sőt, még a Pluto is kapott egy-egy órát a rájuk jellemző színekkel, dekormegoldásokkal, bónuszként pedig a hátlapon a hagyományos elemfedelet a NASA által az adott égitestről készített fotóval díszített panelre cserélték.

Aprópénzért vehetsz legendás luxusórát 33

Az elemfedél festése NASA-fotó alapján készült

Az órakedvelők egy része kitörő örömmel fogadta a tömegek számára elérhető Speedmastert, míg az elitistább hozzáállásúak értetlenül nézik, miért ment bele ilyenbe az Omega. Hogy az együttműködésnek lesz-e folytatása, esetleg más luxusmárkák is megkockáztatnak-e hasonlót, még a jövő zenéje.

Az Omega x Swatch Moonswatch széria szombaton, azaz holnap kerül a piacra, igaz, van egy kis bibi: az órákat csak bizonyos Swatch-butikokban értékesítik majd, Magyarországra – egyelőre – nem jut belőlük. A várhatóan nagy érdeklődésre való tekintettel és a nyerészkedés letörésére fejenként csak két példányt vehet egy-egy vásárló.