Az utóbbi években tendenciája alapján egyre szigorúbb keretek közé szorul az autózás New Yorkban: már azt is árgus szemekkel figyelik az Egyesült Államok legnépesebb városában, ki mennyire hangos autóval és motorral közlekedik, nemrégiben pedig a dugódíjat is bevezették.

A városszerte felszerelt zajszintmérő kamerák azonban hajlamosak átesni a ló túloldalára, amit a saját bőrén tapasztalhatott meg egy Porsche 911 tulajdonosa – írja a Carscoops. A férfit ugyanis 800 dollárra, átszámítva közel 290 ezer forintra bírságolták meg, amiért a 2010-es évjáratú 911 Carrera S-sel túllépte a 85 dB-es zajszintkorlátot, noha a mai napig gyári a sportautó kipufogója.

Annak tükrében pedig igencsak szigorúnak tűnik a fellépés, hogy a szabálysértés alig két másodpercig tartott, annak mértékét pedig 5,4 dB-ben állapították meg. A tulajdonos beismerte, hogy a megengedettnél gyorsabban, 25 helyett 35 mérföld/órával, azaz 40 helyett több mint 55 km/órával haladt. A sofőr azt állítja, hogy közben „nem nyomta ki a szemét” a 911-esnek, és az esetről készült felvétel is azt igazolja, hogy a férfi épphogy megütötte a rendszer ingerküszöbét.

Megbírságolták, pedig gyári a kipufogója 2

A kései 997-es generáció tagjaként, 2009 és 2013 között gyártott 911 Carrera S-t 3,8 literes, hathengeres bokszermotorral szerelték, aminek teljesítménye 385 lóerő. A kétajtós kupé 4,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra, a végsebessége 303 km/óra. (Fotó: Porsche)

A Porsche tulajdonosa nem hajlandó kifizetni a pillanatnyi szabályszegésért kiszabott pénzbüntetést, egyúttal a kamerák kalibrálását is megkérdőjelezte. A portál megjegyezte, bár nem vitatható, hogy megtörtént-e a szabálysértés, vagy sem, mindenesetre elgondolkodtató, mennyire várható el 10-15 éve gyártott és eladott autóktól, hogy megfeleljenek egy frissen életbe lépett törvénynek.