A huszonéves Volkswagenek a kelet-európai országok igáslovai. Ezek a gépek tartják mozgásban a heftölő, kendácsoló kisipar javát, a legendás 1.9 TDI-k millió kilométer felett csettegve visznek mindent a cementtől kezdve a festékesvödrökön át a cefréig. 

1.9 R4 8V TDI – A legenda

A Volkswagen TDI név mögött több konstrukciót is gyártásba állított, egészen 1989-től alkalmaztak közvetlen befecskendezésű dízelmotorokat. Ez a megoldás uralta a kilencvenes éveket, majd jöttek PD-elemes (pumpe-düse, adagoló-porlasztós) szériák, valamint ezzel némi átfedéssel a common-rail, közös nyomócsöves turbódízel motorok is. Sokak szerint a legjobbak azonban nem ezek voltak, hanem a hagyományos széria végén készített R4 kódjelű motorcsalád. Főleg a 90 lóerős ALH kóddal futó blokk emelkedett legendás hírnévre, ebben a 210 Nm nyomaték már elég a mindennapokhoz, a motorban pedig bőven van tartalék, nem véletlenül léptek sokan ezzel a dízeltuning útjára. Egyszerű, kiforrott, a mindennapokra elegendő teljesítményt adó, alacsony fogyasztású motorok voltak, amelyek simán elérhették az egymillió kilométert is. 

Most viszont egy új, kreatív felhasználásra bukkantunk, itt a vízszintes helyett függőleges irányban mozgatja az alapanyagot a jó öreg technika, gyakorlatilag befogták dolgozni egy építkezésen.

a videó a hirdetés után indul

Van rá esély, hogy poén a dolog, akárcsak ebben az esetben, ahol a legdrágább Mercedesek egyikét fogták be fahordásra. Egy Mercedes-Maybach S-osztályt pakoltak tele lefűrészelt tűzifával. Ebből a típusból készül a Maybach-logóval ellátott még ritkább, még exkluzívabb verzió, 20 centiméterrel hosszabb tengelytávval, 523 lóerős V12-es motorral, 1540 wattos, 24 hangszórós hifirendszerrel. Ez a maximum, amit autóban utazó kaphat, innen már csak egy lépcsőfok van kényelemben, a Rolls-Royce, tehát a Mercedes-Maybach S-osztály tényleg arisztokrata kastélyok előtt megszokott látvány.

Ezért is készülhetett el ez a videó, ami sárba tapossa, kiröhögi, megalázza a főúri hangulatot. A sokmilliós technikából egy vidéki csettegőt csinál, a mély, puha szőnyegre, a prémium-bőrkárpitra pakolt tűzifával. 

a videó a hirdetés után indul

A látványt nézve sokan felháborodnak, de talán pont ez volt a cél.