Új digitális okoskijelzőkkel kísérleteznek az Egyesült Államokban. Az eszköz célja, hogy infravörös és mikrohullámú érzékelőkkel felfedezze a gyorshajtó vagy elkalandozó figyelmű, telefont nyomkodó sofőröket, és a jól látható kijelzőn figyelmeztesse őket. Az USA különböző területein vetik be ezt a technológiát Seattle városától egészen Washingtonig. 

Az okoskijelzők nemcsak a telefonálás miatt tudnak figyelmeztetni, de figyelik a biztonsági öv használatát is. Működésük hasonló, mint a hazánkban is jól ismert, gyorshajtásra figyelmeztető kijelzőknek, amelyek nem küldenek bírságot, nem rögzítenek adatokat, csak a kijelzett tempóval és egy üzenettel veszik rá a sofőrt, hogy tartsa be a szabályokat. 

Ehhez hasonló pszichológiai hatást várnak az új készüléktől, ami „tegye le a telefont” felirattal venné rá az autósokat a biztonságosabb közlekedésre. Aki pedig jól viselkedik a volán mögött, az mosolygós arcot, egy szmájlit kap jutalmul. 

A szakemberek remélik, hogy ezek a táblák – amelyek nem használnak kamerákat és nem gyűjthetnek személyes adatokat – javítják majd a sofőrök hozzáállását a biztonságos vezetéshez. Első körben négy intelligens táblát használva indul a program, amelyek nyolc héten keresztül váltják egymást 12 helyszínen. 

Tim Hogan, a táblákat gyártó SaferStreet Solutions vezérigazgatója elmondta, hogy a technológia akár 40 százalékkal is csökkentheti a figyelmetlen vezetést, már egy hónap működés után. A járművezetők koncentrációjának pedig bármilyen javulása pozitív.

A Cambridge Mobile Telematics, amely a biztosítók számára követi a vezetők viselkedését, nemrégiben készített jelentése szerint a Covid-világjárvány kezdete óta riasztóan megnőtt a telefonhasználat a volán mögött az Egyesült Államokban.