A Rivian a 2023.42-es szoftverfrissítést megfelelőnek vélte a házon belüli tesztek során, így kiküldték a tulajdonosoknak. A frissítés telepítésekor azonban helytelen biztonsági tanúsítványt telepített, ennek következtében a frissítés 90 százalékban nem települt, és mindkét kijelző elfekedetett az utastérben. 

Az első Rivian-tulajdonosok, akik megpróbálták telepíteni a frissítést, észrevették, hogy a frissítés a szokásosnál tovább tart, ami egyértelmű jele annak, hogy valami nem stimmel. Az X-en RivianTrackr név alatt (@RivianSoftware) futó tulajdonos másfél óra után osztotta meg aggodalmait, mivel a frissítés több mint 45 perc után 90 százaléknál egyszerűen elakadt. Tapasztalatai ismerősek voltak más tulajdonosoknak is, akik siettek a frissítés telepítésével.

Amennyire kényelmes, annyira félelmetes is az autók online frissítése 1

Kiderült, hogy a Rivian elrontotta a frissítést, a gyártó pedig elismerte a hibát, és bocsánatot kért a tulajdonosoktól. A jó hír az, hogy a Rivian villanyautók a sikertelen frissítés után is vezethetők maradtak, a használathoz elengedhetetlen funkciókat nem tiltotta le a rendszer, bár számos kényelmi funkció nem érhető el. Ezek közé tartozik a klímavezérlés is, ami azért elég nagy érvágás.

Működött viszont a sebességmérő, a töltés, a tolatókamera, a zárak, a világítás, az ablaktörlők és az irányjelzők. 

Az R1-es járművek teljesen működőképes állapotának visszaállítása azonban nem biztos, hogy olyan egyszerű, mint a megfelelő szoftverfrissítés újratelepítése. A Rivian ügyfeleinek küldött üzenete alapján a cég még mindig a legjobb megoldáson gondolkodik. A legrosszabb forgatókönyv szerint ezt a javítást nem lehet messziről elvégezni, hanem fizikailag kell hozzányúlni az autóhoz, ami egyes tulajdonosoknak komoly túrát jelenthet a ritka Rivian szervizpontok egyikére.  

Nem ez az első alkalom, hogy a Rivian elhibázta a szoftverfrissítéseket. Márciusban egy hasonló feltöltés megszakította a kapcsolatot a nagyfeszültségű és a 12 voltos akkumulátorok között. Ez megakadályozta az utóbbiak töltését, így azok lemerültek, ami ebben az esetben tényleg teljesen használhatatlan autót eredményezett, ahol se kép, se hang. Az akkumulátorokat nem lehetett „gyorstölteni”, így a Rivian szerviz munkatársainak kellett kicserélni ezeket az alkatrészeket.