Malajzia fővárosának, Putrajayának a szívében található a Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, ami nemcsak egy egyszerű körforgalom, hanem a délkelet-ázsiai ország egyik legszokatlanabb, mégis nevezetes látványossága.

Ezt azzal érdemelte ki, hogy 3,4 kilométeres hosszával hivatalosan a világ legnagyobb körfogalmaként tartják számon már 1999 óta.

Annak ellenére, hogy már az előző évezredben rekordernek számított, csak 2003-ban adták át a tizenöt be- és kijárattal rendelkező körforgalmat, amit a neves helyi építész, Hijjas Kasturi tervezett – írja az Oddity Central. Olyan nevezetességek veszik körül, mint az Istana Melawati, az ország második legnagyobb nemzeti palotája, a település kezdetét szimbolizáló Putrajaya Landmark Park, és még egy ötcsillagos szálloda is található ott.

Meg lehetne kérdőjelezni, miért számít ez még körforgalomnak; erre a magyarázat az ellipszis alakú, óriási formájában, valamint egyirányú forgalmában keresendő.

Ezen jellegzetességek hiánya az oka annak, hogy nem hivatalosan létezik ennél nagyobb körforgalom is, amit Trinidad és Tobago fővárosa, Port of Spain tudhat a magáénak. A szigetországban található, 3,7 kilométeres körforgalom formája ugyanis meglehetősen sajátos, többek között öt derékszögű kanyar is tűzdeli a vonalvezetését. Még azután sem ismerték el körforgalomként a Queen’s Park Savannah-t, hogy az 1970-es évek végén egyirányú forgalmi rendet vezettek be.

Mindazonáltal nem csak az a körforgalom lehet bámulatos, ami hosszú – akad olyan is, ami összesen öt másik körforgalmat is tartalmaz: