2057, Kistarcsa, Magyarország – A reggeli kávét szürcsölgetve a következőt hallod a rádióban: “A délután folyamán fagypont közeli hőmérsékletre, ónosesőre, a koraesti órákban pedig havazásra kell számítani”. Erre te csak hanyagul vállat vonsz, de nem azért, mert repülő autó áll a garázsban, hanem mert már jó ideje téli gumira sincs szükség, ugyanis bő két éve nálatok is kiépült a fűthető úthálózat.

A fűthető út első, közúti prototípusát 2021 elején adták át, egy 120 méteres szakasz formájában a francia Egletons városában. Az Eurovia építészeti és útépítő cég csövezte be az aszfaltot különleges technológiával.

 

A speciális útburkolat a napsütéses napokon elnyeli és eltárolja a hőt, felmelegítve vele a biomasszát. Ezt a meleg masszát a hidegebb napokon beengedik a csövekbe, amely aztán felmelegíti az aszfaltot. A tesztszakasz remekül működött, csupán a kivitelezés volt horrorisztikus árú kezdetben. A 120 méteres szakasz mintegy 250 ezer euróba került, amely átszámítva közel 90 millió forint.

Reméljük a jövőben olcsóbb lesz!

Az Esztergomnál készült világító utat láttad már? Érdemes vetni rá egy pillantást, ha még nem jártál arra: