A nap fénye felölti, majd éjszaka csillagösvénnyé változik az Esztergom közelében található kerékpárút.

“A Magyar Közút által támogatott kísérleti út- és hídépítési program keretein belül elkészült beruházás célja a közvilágítással nem érintett útszakaszokon fokozottabb optikai vezetés, illetve figyelemfelkeltő fényfestés megvalósítása, amelynek révén elsősorban veszélyes gyalogátkelők, kerékpárutak, sávjelzések, járdák, sarokkövek, negyedkövek, lassítószigetek, úttartozékok stb. biztonsága növekedhet” – írja Facebookon a Magyar Közút.

Mesebeli, éjszaka világító bringautat adtak át Esztergomnál 1

A kísérleti jelleggel beépített anyag úgynevezett fotolumineszcens boroszilikát anyagú, gyantába ágyazott szemcse, amelyeket a nap fénye feltölt, majd az így kezelt felület világít a sötétben.

Az új anyag beépítését hétfőn kezdhették el a szakemberek és az eredmény már most jól látható. A kísérleti szakaszon többféle koncentrációval látták el a felületet, hogy valós körülmények között tesztelhessék, milyen összetételben hatékony ez a fajta anyaghasználat. A következő időszakban folyamatosan vizsgálják az így megépített szakaszt és a tapasztalatok alapján döntenek a további alkalmazásáról.

Mesebeli, éjszaka világító bringautat adtak át Esztergomnál 2

Mesebeli, éjszaka világító bringautat adtak át Esztergomnál 3

Mesebeli, éjszaka világító bringautat adtak át Esztergomnál 4

Hasonló projekt már volt néhány éve Egerben, akkor egy magánvállalkozó 2011-ben levédetett technológiáját próbálták ki.