A kanadai Jasper Nemzeti Parkban a fenti képen látható figyelmeztetést helyezték ki, nyomatékosítva az autósok számára, hogy ne hagyják a szarvasoknak, hogy nyalják az autójukat.

Miért nyalná a jávorszarvas az autót? – merül fel jogosan a kérdés…

A nemzeti park területén az elmúlt évek során sikerült növelni a jávorszarvas-populáció számát – főleg annak köszönhetően, hogy gyérítették a túlszaporodott farkasállományt -, így sokkal többet találkoznak az autósok a szarvasokkal az utak mentén. A jávorszarvasok pedig imádják az útszóró sót, és rájöttek, hogy az autókon szinte végtelen mennyiségben hozzájutnak ehhez a csemegéhez. Az autósok pedig úgy gondolják, hogy ez jópofa dolog, és sokan hagyják, hogy az állatok nyalják az autóikat, amit természetesen sokszor videóra is vesznek.

 

Ezzel az a probléma, hogy az állatok ezt megszokják, az út közelébe csábítják őket, ahol ki vannak téve a gázolás veszélyének.

A Jasper Nemzeti Park területén egyébként komoly szankció vonatkozik az állatok etetésére, ha valakit rajtakapnak, akár 25 ezer dollárra is büntethetik, ami átszámítva 7,6 millió forint.