Az amerikai autóimádók egyik gyűlölt szabálya a 25 éves korlátozás, mellyel a szövetségi döntéshozók az Egyesült Államokon kívülről érkező autók importját akarták korlátozni, előnyben részesítve a hazai termékeket. Ezért került negyed évszázad után legális úton először a tengerentúlra ez az Audi RS2 Avant is.

25 év után engedték be Amerikába a Porsche-vérű Audit 1

A képre kattintva galéria nyílik

Az ezüst fényezésű kombit tavaly szállították Belgiumból Colorado államba. Annak idején Olaszországban helyezték forgalomba az Audit, és a mindössze 89 ezer kilométert futott autó összes iratát hiánytalanul megőrizték, így teljes egészében visszakövethető, mi történt a géppel eddigi élete során.

25 év után engedték be Amerikába a Porsche-vérű Audit 2

Ez volt egyébként az első négykarikás autó, melyre rátették az RS jelzést. A fejlesztésben a Porsche is részt vett, ami kívül-belül látszik az autón: a 17 colos felniket a 968 Clubsporton is láthatjuk, de a visszapillantó tükrök is ismerősek lehetnek a 993-asról. Emellett a fékek és a felfüggesztés is a stuttgartiak keze nyomát viseli.

A motorháztető alatt is akad látnivaló: az Audi 2,2 literes öthengeres erőforrása nagyobb turbót, új injektorokat és vezérművet, légbeömlő- és kipufogórendszert kapott. A 311 lóerős gép 5,4 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, ha a sofőr ügyesen pakolgatja megfelelő fokozatokba a hatsebességes váltót. Ebben az Audiban is van Quattro, így az autó nem csak gyors, de rengeteg helyen is elmegy. A hátsó differenciálzárat az utastérből egy gombnyomással is lehet állítani, így csúszós körülmények között könnyebben lehet elindulni.

25 év után engedték be Amerikába a Porsche-vérű Audit 4

Ha mindez még nem lenne elég, az Audi tavaly kapott új öveket, Michelin-gumikat és folyadékokat. A belső teret fekete bőrbe és szürke Alcantarába csomagolták, melyek kiválóan mutatnak a Recaro versenyüléseken. A hangzásról egy Blaupunkt fejegység gondoskodik. Mindezért 65 ezer dollárt (19,1 millió forintot) fizetett az új tulajdonosa egy árverésen.

25 év után engedték be Amerikába a Porsche-vérű Audit 5