Ma már természetes, hogy a Porsche a sportkocsik és a 911-esek mellett SUV-kat, limuzint és kombit is gyárt. Ez korábban sem volt másképp, hiszen számos területen bukkanhatunk érdekes együttműködésre a vállalat múltjából. Olcsó kisautótól a különleges Mercedesen át az orosz gépekig terjedő skálán mutatható ki a Porsche jelenléte.

Volkswagen Bogár

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 1

Közel 22 millió darab legyártott Volkswagen Bogárral hosszú időre rekorder marad az 1930-as években született autó. Hitler szerette volna, ha megszületik egy olyan autó, mely széles rétegek számára biztosítja a mobilitást, ezért született meg a végtelenül egyszerű technikájú Type 1-es, melyre nem sokkal később ragadt a Bogár név. Az autót Ferdinand Porsche tervezte, de állítólag Barényi Bélának és Ganz Józsefnek is van köze négyhengeres, léghűtéses boxermotorral szerelt kocsihoz, mely kezdetben kevesebb mint 25 lóerős teljesítménnyel jelent meg.

SEAT Ibiza

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 2

1984-ben tartották az első generációs Ibiza premierjét a Párizsi Autószalonon. A formatervét Giorgetto Giugiaro jegyzi. A váltót és az erőátvitelt fejlesztették közösen a spanyolok a Porschével, de ez az együttműködés távolról sem volt olyan szoros, mint gondolnánk. Nem véletlen, hogy a System Porsche felirat csak azzal a feltétellel kerülhetett fel az autóra, hogy minden eladott darab után 7 német márkát fizet a SEAT a Porschénak.

C88

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 3

A C88-ast teljesen önállóan tervezte a Porsche a kínai kormány által kiírt pályázatra, amiben a cél egy elérhető árú családi autó megalkotása volt. Világosan tükrözte Kína szándékát az is, hogy csupán egy gyerekülést terveztek az autóba. Motorja 1,1 literes, négyhengeres boxermotor, aminek teljesítménye 48-68 lóerő. Végül csupán prototípus marad, de állítólag számos ötletet tudtak hasznosítani belőle a kínaiak.

Lada

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 4

Hogy mi történik akkor, amikor Ernst Fuhrmann, a Porsche elnöke és a Lada-gyár első embere, Viktor Nyikolajevics Poljakov találkozik? Fogták a már meglévő Ladát és áttervezték a komplett hajtásláncot és egy kicsit modernizálták a formát, valamint a belteret, ahová Porsche kormány került. Később a Lada Samara jelentette az igazi áttörést keresztmotoros felépítésével, az oroszok azonban ezt a típust túl sokáig tartották a fiók mélyén, így elég korszerűtlen autó vált belőle már a bemutatása idején is.

Audi RS2 Avant

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 5

Az első RS jelzésű kombi Audi külsején több árulkodó jel is akad, ami alapján könnyen megállapítható a Porsche-együttműködés. A lökhárítók formája, a jellegzetes felnik és a tükrök is a sportkocsit idézik. Pedig a modell fejlesztését maga az Audi végezte nagyobb gőzzel, az összeszerelés azonban kézzel zajlott Zuffenhausenben. Kevesebb mint 3000 darab hagyta el az üzemet a 315 lóerős, 2,2 literes, öthengeres turbómotorral szerelt összkerekes sportkombiból.

Mercedes-Benz E500 (W124)

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 6

Alaposan megdolgoztatta a Mercedest a W124-es bitangabb változata, hiszen az 5 literes V8-as motornak alapvetően szűk volt a sorhatosokra tervezett motortér. Nem mellesleg szélesebb nyomtávra is szükség volt, ezért a karosszériát is csöppet átdolgozták. Kapacitása végén járt a Mercedes, a Porschénak viszont éppen felszabadult egy egész gyárcsarnok, ami kapóra jött, így aztán kézzel készültek a 326 lovas W124-esek, melyek félkészen érkeztek és a hajtáslánc beszerelése után távoztak is az üzemből a fényezés miatt, majd ismét visszatértek a végösszeszerelés miatt.