Ma már természetes, hogy a Porsche a sportkocsik és a 911-esek mellett SUV-kat, limuzint és kombit is gyárt. Ez korábban sem volt másképp, hiszen számos területen bukkanhatunk érdekes együttműködésre a vállalat múltjából. Olcsó kisautótól a különleges Mercedesen át az orosz gépekig terjedő skálán mutatható ki a Porsche jelenléte.

Volkswagen Bogár

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 1
6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 2

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 9
6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 10
6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 11
6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 12
6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 13
6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 14
Fotó megosztása:

SEAT Ibiza

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 15

1984-ben tartották az első generációs Ibiza premierjét a Párizsi Autószalonon. A formatervét Giorgetto Giugiaro jegyzi. A váltót és az erőátvitelt fejlesztették közösen a spanyolok a Porschével, de ez az együttműködés távolról sem volt olyan szoros, mint gondolnánk. Nem véletlen, hogy a System Porsche felirat csak azzal a feltétellel kerülhetett fel az autóra, hogy minden eladott darab után 7 német márkát fizet a SEAT a Porschénak.

C88

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 16

A C88-ast teljesen önállóan tervezte a Porsche a kínai kormány által kiírt pályázatra, amiben a cél egy elérhető árú családi autó megalkotása volt. Világosan tükrözte Kína szándékát az is, hogy csupán egy gyerekülést terveztek az autóba. Motorja 1,1 literes, négyhengeres boxermotor, aminek teljesítménye 48-68 lóerő. Végül csupán prototípus marad, de állítólag számos ötletet tudtak hasznosítani belőle a kínaiak.

Lada

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 17

Hogy mi történik akkor, amikor Ernst Fuhrmann, a Porsche elnöke és a Lada-gyár első embere, Viktor Nyikolajevics Poljakov találkozik? Fogták a már meglévő Ladát és áttervezték a komplett hajtásláncot és egy kicsit modernizálták a formát, valamint a belteret, ahová Porsche kormány került. Később a Lada Samara jelentette az igazi áttörést keresztmotoros felépítésével, az oroszok azonban ezt a típust túl sokáig tartották a fiók mélyén, így elég korszerűtlen autó vált belőle már a bemutatása idején is.

Audi RS2 Avant

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 18

Az első RS jelzésű kombi Audi külsején több árulkodó jel is akad, ami alapján könnyen megállapítható a Porsche-együttműködés. A lökhárítók formája, a jellegzetes felnik és a tükrök is a sportkocsit idézik. Pedig a modell fejlesztését maga az Audi végezte nagyobb gőzzel, az összeszerelés azonban kézzel zajlott Zuffenhausenben. Kevesebb mint 3000 darab hagyta el az üzemet a 315 lóerős, 2,2 literes, öthengeres turbómotorral szerelt összkerekes sportkombiból.

Mercedes-Benz E500 (W124)

6 meglepő autó, ami nyomokban Porschét tartalmaz 19

Alaposan megdolgoztatta a Mercedest a W124-es bitangabb változata, hiszen az 5 literes V8-as motornak alapvetően szűk volt a sorhatosokra tervezett motortér. Nem mellesleg szélesebb nyomtávra is szükség volt, ezért a karosszériát is csöppet átdolgozták. Kapacitása végén járt a Mercedes, a Porschénak viszont éppen felszabadult egy egész gyárcsarnok, ami kapóra jött, így aztán kézzel készültek a 326 lovas W124-esek, melyek félkészen érkeztek és a hajtáslánc beszerelése után távoztak is az üzemből a fényezés miatt, majd ismét visszatértek a végösszeszerelés miatt.