Aligha tűnt elavultnak a Porsche Taycan, de 2019-es bemutatója óta eltelt pár év, időközben elkelt belőle majdnem 150 ezer darab és a Porsche továbbfejlesztette elektromos csúcsmodelljét. A kombiverziót a modellváltással elveszítő Panamerával szemben a Taycanból továbbra is lesz Sport Turismo és magasabb építésű, terepjárós optikai elemekkel feldobott Cross Turismo.

Nem alibizés a megújulás: új az akkumulátor, nagyobb a hatótáv, gyorsabb a töltés és még erősebb az összes modell. Egyelőre 952 lóerő a csúcs, de jön majd az 1034 lóerőig húzott Turbo GT. 3,6 millió tesztkilométert tettek meg a fejlesztés során a prototípusok, mi az első szériaautókat vezethettük. A J1 II kódjelű Porsche Taycan horvátországi bemutatóján a Vezess volt az egyetlen autós lap Magyarországról.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 1

Külső

Szép nagy autó maradt a Porsche Taycan. A négyajtós hossza és szélessége változatlanul 4963 illetve 1966 mm, a magasság csökkent 1391-ről 1379 milliméterre az utoljára vezetett Taycanhoz képest. A Sport Turismo is 496,3 centis, a Cross Turismo hossza 4974 mm, magassága 1409 mm, A tengelytávjuk egyformán 2900 mm.

Elsőre kiszúrható az új modellév a vontatószem kerekről négyzetesre cserélt takarólapjáról az első lökhárítóban. Ennél szembetűnőbb a légfüggöny módosítása, ami a fényszórók mellől, agyarként futott le a lökhárítóba, most pedig külön egység.

Sötétkékben (balról) a frissített modell, türkizkék (jobbról) a korábbi modell

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 187
Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 188

Megújult orrával a Taycan kevésbé agresszív szemből, de ha egy autó alapverziója 4,8 másodpercet gyorsul 100-ra és van belőle 952, sőt, 1034 lóerős is, azt nem muszáj még dominánsabbra rajzolni.

Újak az első fényszórók, a formatervezők újragondolták a négy menetfénypöttyöt és eltér a lökhárító rácsozása. Szériafelszereléssé vált a 11 vezérelt fényszegmenssel dolgozó mátrix LED-fényszóró.

Extraként nagyobb felbontású HD LED-fényszórókat rendelhettek lámpánként 32-32 ezer egyedileg vezérelhető mikro LED-del, amelyek 600 méterre világítanak, vetíteni képesek az aszfaltra és 16 ezredmásodpercenként tudják módosítani a fényárt az autó előtt.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 189

19-21″ közöttiek a keréktárcsák, ez 20-as. Szénszálas műanyagból is rendelhető aerodinamikai elemekkel tehető áramvonalasabbá több felni, ami 12-40 km-t ad hozzá a hatótávhoz

Ezzel a fényszóróval adott a saját sáv kiemelése a fénykévével. Építkezés miatti sávszűkítéssel az autó a megmaradó sáv szélességében világítja meg az utat, így segítve a vezetőt a sávtartásban vagy az előzésben a keskeny területen.

Mostantól jobban kidomborodnak a sárvédőívek, de szerintem a modellfrissítés legszebb eleme a pirosan megvilágított, térbeli hatású PORSCHE felirat a két hátsó lámpa között. Sötétben nem láttam, de Losinj szigetére autózva az alagutakban übermenő volt a világító, háromdimenziós márkajelzés.

Újak a 19-21” méretű felnik. Az áramvonalas keréktárcsák között az egyik legfeljebb 12, a másik akár 40 kilométerrel növeli a WLTP-mérés szerinti hatótávot, ami többszöröse annak, amit az ajtókba süllyesztett kilincsek hozzáadnak a két töltés között megtehető távhoz az aerodinamika tökéletesítésével.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 190

Maradt 0,22 a négyajtós és a kombi illetve 0,25 a Cross Turismo, a terepesített kombi alaktényezője. Szinte sebességcsökkenés nélkül tud gurulni, nagyon hatékony elektromos autó

Változatlanul 0,22 az alaktényező, így a viszonylag nagy, 2,33 négyzetméteres homlokfelület ellenére csak 0,513 négyzetméternyi felület támaszkodik a menetszélnek, a két érték szorzataként.

A Porsche a nagyon kevés autógyártó egyike, amely ma is részletes műszaki adatlapokat közöl, áldassék a nevük! Ebből tudjuk, hogy a Sport Turismo és a Cross Turismo cw-értéke is 0,25, a sima kombi homlokfelülete azonos a négyajtóséval, a magasabb Cross Turismo viszont a rosszabb alaktényezőn kívül 2,35 négyzetméteres homlokfelülettel is mérsékli a hatótávot.

Idén lesz 50 éves az első Porsche 911 Turbo, amely azért volt kezdetben öt- helyett négyfokozatú váltós, mert az erősített fogaskerekekkel csak négy áttételpár fért el a váltóházban. A Taycanból a Turbo és az erősebb Turbo S modelleket mostantól jobban megkülönbözteti a gyártó, részben a Turbonit nevű matt hatású szürke fényezés bevezetésével. A színek közül az elektromos Macantól átvett a lilás Provence is új árnyalat és továbbra is rendelhető a Frozen Berry nevű halványrózsaszín metálfényezés. A színeket itt tudjátok megnézni.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 191

Helyfüggő automatikus emelés is van, bukkanók, és garázslehajtók előtt beállíthatjuk, amit utána automatikusan alkalmaz az autó. A széria légrugózással a kasztni 55-77 mm-t emelkedhet a ki-beszálláshoz, ha ezt választjuk a menüben

Szépek az elöl és hátul is keret nélküli oldalablakok. Ennek velejárójaként az ajtónyitás előtti üvegleengedés lassítja a ki-beszállást az autóba és a kilincset is sokszor kétszer kellett meghúzni, hogy kitárhassam az ajtókat.

Mostantól széria a légrugózás, ami a beülést és a kiszállást is segítheti. Álló helyben ajtónyitáskor a kocsit egy pillanat alatt felemelik a légrugók 55-77 milliméternyit, beszállás előtt ugyanez történhet, ha aktiváljátok ezt a menüben. Az ajtók szervozárása, finom behúzása kevesebbe kerül extraként, mint a szintén feláras kulcsfelismerés.

Belső tér

16,8” képátlójú digitális műszeregység ível át előtted jó felbontással és éles képminőségben. A jobb szélén nagyon hasznos érintőgombok vannak, bár testalkattól függően a kerek kormánykerék teljesen kitakarhatja őket.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 192

Új a bal oldali információs ablak az aktuálisan elérhető villámtöltési teljesítménnyel és az akku hőmérsékletével

Itt lehet állítani a rugózást és a lengéscsillapítást, lazítani a menetstabilizáláson vagy lelkesítő farolásokhoz teljesen deaktiválni a PSM-et. Itt tudjátok továbbá megemelni és lesüllyeszteni az autót a légrugózással.

Mostantól a középső érintőképernyőt kiegészítheti az utas előtti 10,9” képátlójú kijelző, amin a mitfahrer beállíthatja a navigációt, követheti például a nehézségi gyorsulást vagy videót nézhet az internetről. Sajnos itt sincs megoldva az a részlet, hogy a vezető videostreaming közben saját műsort hallgathasson, ne azt a filmet kelljen követnie, aminek a képét a pixelek machinálásával menet közben elrejti előle a kijelző. Az utas fejhallgatón át követheti a filmet, akkor legalább csend van.

Bőrmentes belső terek is rendelhetők, a kormányon Alcantara hatású Race-Tex szövetborítással és a képeken látható, szürke kockás üléskárpittal, amelynek anyaga részben gyapjú.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 193

Szép a részben gyapjú üléskárpit, a combtámasz és a deréktámasz szélessége is állítható a feláras sportülésben

Aki viszont a bőrt kedveli, még a kapaszkodókat is kérheti bőrborítással. Jó sokáig tart majd a konfigurálás, mert a középső tárolóhelye fedele – azonos felárért – készülhet Taycan vagy Porsche felirattal illetve pajzsos emblémával.

A küszöbök védőlécei egyedi, belülről megvilágított feliratot kaphatnak és az autó annyiféle egyedi extrával rendelhető, hogy szinte nem is születik két azonos autó Zuffenhausenben, Stuttgart elővárosában, ahol ma a német válogatottal játszunk.

4+1 üléses autó a Taycan, a hátsó középső utas ülése talán arra jó, hogy legyen hely alatta a két USB-C töltőnek. Alapáron kétzónás a légkondi, extraként hátul is oldalanként állítható a hőmérséklet a négyzónás légkondival. Prémiumtermékez illően nyolcféle övszínből választhatjátok ki a legjobban tetszőt, ami kék vagy bordó is lehet.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 194

Bő a lábhely és elég a fejtér, de az üvegtetőbe nem jó belebólintani bukkanón. Kék és bordó is lehet az öv, összesen nyolc szín van

Hátul a lábtér bőven elég két magas embernek egymás mögött, a fejtér viszont a négyajtósban passzentos lehet nekik. Nem centiből van kevés, az üvegtető megrendelése lehet a gond, mert bukkanókon, töltéses vasúti átjárókon áthajtva a kemény üvegbe fejelhetnek bele a hátul ülők, mint a Tesla limuzinokban. A kombik jobbak ebben.

A nem nyitható üvegtető napfényszűrése szokatlanul hatékony volt. A megújult modellhez rendelhető az elektromos Renault Scenicből ismert, szegmensenként tejüvegszerűen elsötétíthető napfénytető.

Kár, hogy a menüben megjelenített autó még színben sem követi azt az autót, amelyre a szoftvert feltöltötték. A kék Taycan műszerfalán fehér a kocsi, pedig egy Renault Zoé 2020-tól, a BMW-k még régebb óta színazonos modellt rajzolnak a digitális felületekre.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 195

Új az első utas előtti, 10,9″ képátlójú érintőképernyő a navigáció beállításához vagy videostreaminghez

Zavaróan süt a meleg a középső képernyőből, ahol a légkondicionálás vagy a töltés menüjét jeleníthetjük meg. A szellőzésvezérlés kellemetlensége, hogy a légbefúvás iránya csak a menüből, a képernyőn állítható, ami sokkal bonyolultabb, mint egy rostélyt kézzel megmozdítani.

407 literes a négyajtós csomagtere, a kombié 446-1212 literes, ami jóval kevesebb annál, amit egy ennél sokkal kisebb kombi tud. A térfogatnál nagyobb gond a négyajtósban a kis fedél és a szűk rakodónyalás, de legalább az üléstámlák osztottan lehajthatók és sízsák is rendelhető.

Valamivel kisebb, 367 literes a Turbo GT csomagtartója, mint a többi négyajtós Taycané. A csúcsmodellben más, szilíciumkarbid félvezetőkkel (chipekkel) működő inverter van a hátsó motor teljesítménynövelése érdekében, amely több helyet foglal és megemeli a padlószintet. Mindegyik verzióban adott és jól is jön az első csomagtartó. 84 literes méretével egész jól használható.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 196

84 literes az első, 367-407 literes a hátsó csomagtér a négyajtósban

Technika

A 2024-es módosítás nyomán minden Taycanban új a hátsó villanymotor, amelyet a Taycan 4S-ben, a Turbóban, a Turbo S-ben és a Turbo GT-ben egy első motor egészít ki összkerékhajtássá. Az összes villamos gép állandó mágnesű szinkronmotor, elöl sincs aszinkron motor a veszteségek csökkentésére.

Az első motor fix áttétellel hajtja az első kerekeket, a farmotorhoz kétfokozatú automatikus sebességváltó kapcsolódik, ami azért kell, hogy a gyorsulás és a végsebesség is szédítő legyen. A végsebesség 230 és 305 km/óra közötti.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 197

Mindegyikben van farmotor kétfokozatú váltóval, a legtöbb Porsche Taycanban elöl is van szinkronmotor, amely fix áttétellel hajt

A farmotor 335 helyett 415 kilowattos (456 helyett 564 LE), nyomatéka 550-ről 590 Nm-re nőtt. A gép kompaktabb, 230 mm-es átmérője 15, 192 milliméteres hossza 18 mm-rel csekélyebb. A 163 kilós tömeg 10 kilós megtakarítás.

Nagyjából áttekinthetetlen, hogy az egyes motorverziók hány lóerősek és mennyivel lettek erősebbek Az alapverzió teljesítménye 82, a Turbo S-é 190 lóerőt ugrott a rajtautomatika használatával. A lényeg, hogy az alapverzió is megvan 300 kilowattos, ami 408 lóerő, a nagyobb akkut válaszók autója máris 435 lóerős. A sima Taycan 4 rögtön 435 lóerőt ad le, a 4S 462-t, de extrák rendelésével ez máris 544.

A Turbo 707 lóerős, ami az Overboost ideje alatt 884-re ugrik, a Turbo S ezt is übereli 775/952 lóerővel. A csúcsmodell, a Turbo GT 789 lóerőt ad le, ami a túltöltésnek (Overboost) hívott funkcióval 1034 lóerőig nőhet a rajtprogramos kilövéshez.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 198

Súlytakarékos Weissach-csomaggal is rendelhető a rajtprogram használata közben 1034 lóerős Turbo GT. 2,2 mp alatt gyorsul 100-ra könnyített, de így is 2220 kilós, összkerekes villanyautó, végsebessége 305 km/óra

Modelltől függően 60/70 kW vagy 82/95 lóerő a plusz a Sport Chrono-csomag megrendelőinek, amivel a kormányon lévő Push-to pass gombot használva 10 másodpercre megnövelhető a rendszerteljesítmény. Például a Taycan 4S így lesz 462 helyett 544 lóerős.

A csomagtérfedélen lévő sima Taycan feliratból is azonosítható alapverzió 15,8 mp alatt gyorsul 200-ra, 4,8 mp alatt 100-ra és 230 km/óra a végsebessége. 0-100-as értéke 0,6 másodperccel jobb az eddiginél. A Turbo S ideje 2,4 másodperc 100-ra, ami 4 tizedes javulás és 7,7 mp elég 200-ig.

Elöl kettős keresztlengőkaros a futómű, hátul többlengőkaros és mindenütt könnyűfémötvözet az összes lengőkar. A kétkamrás légrugózással járó adaptív lengéscsillapítók húzó- és nyomófokozatban is külön szabályozhatók, ami javít a kényelmen. (Ennek hasznáról az új Passat kapcsán írtunk.) A Turbo GT légrugózása eltérő, egykamrás konstrukció.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 199

Alapáras a légrugózás. A 4×4-es verziókhoz rendelhető Porsche Active Ride futóművel adott a dőléskiegyenlítés, sőt, az autó képes picit bedőlni a kanyar belső íve felé

Csak az összkerekes modellekhez rendelhető a Porsche Active Ride dőlés-kiegyenlítés. A rendszer nagyban mérsékli fékezéskor a bólintást, gázadáskor az ágaskodást és normál üzemmódban az oldaldőlést is nagyrészt elnyomja, közel tartva a karosszériát a vízszinteshez.

Sport vagy Sport Plus beállítással a dőléskiegyenlítés szünetel, mert ilyenkor épp elég kemény a futómű ahhoz, hogy a karosszéria ne billenjen nagyot. Az autó azt is tudja, hogy helikopter módjára túlkompenzálja az orr emelésével a fékezési bólintást és a far emelésével az autó hátuljának beülését gyorsításkor.

Gyári videós gyorstalpaló a megújult Taycan főbb vonásairól

A sima légrugós futóműben vannak kanyarstabilizátorok, az Active Ride viszont átveszi a funkciójukat, itt nincs rájuk szükség. Mind a négy lengéscsillapító aktív, a két elektrohidraulikus szivattyút hajtó két villanymotor közvetlenül a nagyfeszültségű akkuból kapja az áramot.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 200

Összkerékkormányzás is rendelhető. A volán fogása és majdnem függőleges pozíciója is eszményi

A két szivattyúval villámgyorsan módosítható a lengéscsillapítókban lévő olaj nyomása, ezzel a lengéscsillapítás feszessége-lágysága. A gátlók erőhatása meghaladhatja a légrugókét, ezzel aktívan az útra szoríthatják a kerekeket kirugózáskor vagy a felemelhetik a kerékjáratokba berugózáskor.

A számítógépek az összkerekes nyomatékeloszlással és a hátsó önzáró differenciálmű működésével is számolnak az autó viselkedésének kalkulálásakor. Egészen felfoghatatlan, mennyi paramétert és milyen gyorsan dolgoz fel, majd reagál le a Porsche Active Ride.

Mindennek tetejébe felárért van összkerékkormányzás, amivel az alapesetben 11,7 méter átmérőjű fordulókör csökkenthető és az autó stabilitása javítható nagyon gyors kanyarokban. Kétszéles gumikat kap a Taycan, amivel az elsőket a kormányzáshoz, a hátsókat az erőátadáshoz optimalizálhatják.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 201

Hossza és szélessége változatlanul 4963 illetve 1966 mm, a magasság csökkent 1391-ről 1379 milliméterre. tengelytávja 2900 mm

Fékből a legegyszerűbb is fix nyerges és elöl hatdugattyús, hátul négydugattyús, 360 illetve 358 mm-es acél féktárcsákkal. Rendelhető wolfrámkarbid bevonatos szürkeöntvény féktárcsa, a minimális fékport termelő fék a Turbón alapfelszerelés. A csúcs a Turbo S-en széria, más modellekhez opciós szénszálerősítésű kerámia fékrendszer. Utóbbinál 420 mm az első, 410 mm a hátsó féktárcsaátmérő és elöl tíz (!), hátul ez is négydugattyús.

Izgalmas a Weissach-csomagos, hátsó ülés nélkül is megrendelhető sportverzió. A hátsó üléspad eltávolítása egy négyajtós és 2,3 tonnás autóban elég szokatlan módja a tömeg-teljesítmény arány javításának, a Jaguar XE SV Project 8 volt rá példa, de kisebb méretű és teljesítményű autókból a Mégane RS Trophy-R-től a 911 GT3 RS-ig gyakran kikerül.

Valamivel könnyebb lett a Porsche Taycan, nagyrészt az új villanymotor és az akku csökkentett súlyának köszönhetően. Egészen pontosan 9 kg a mínusz az akkumulátor és 10 a hátsó villamos gép lecserélésével, 10,5 kilót sikerült kisebb tökéletesítésekkel lefaragni. A felszereltség bővítése és a kényelem javítása 6,5+8 kilóba kerül. A Porsche Taycan Turbo ezzel 2305 helyett 2290 kilós. A farmotoros, hátul hajtó Porsche Taycan 2090 kilós vezető és csomag nélkül a kisebbik akkuval.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 203

2090 kilós vezető és csomag nélkül a farmotoros, hátul hajtó Porsche Taycan a kisebbik akkuval

Töltés, akkumulátor

Kétféle akkumulátorral készül az új Porsche Taycan. A kisebbik bruttó 89, nettó 82,3 kWh-s, a nagyobbik bruttó kapacitása 93-ról 105 kilowattórára nőtt, amiből 97 kilowattórányit lehet kiautózni. A Performance Plus nevű, bővített akkucsomag többletsúlya 80 kilogramm. A gyártó erről nem közölt részleteket, de a töltési sebesség és a hatótáv alapján nikkel-mangán-kobalt kémiájú akkumulátorról lehet szó.

Javult a hátsó inverter hatásfoka, fejlődött a hűtési rendszer és továbbfejlesztett hőszivattyú segíti a temperálást. A takarékosság érdekében módosult a rekuperáció és az összkerékhajtás szoftveres vezérlése is.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 204

Bruttó 89, nettó 82,3 kWh a kisebbik akku kapacitása, A másik bruttó 105 kilowattórás, amiből 97 kilowattórányit lehet kiautózni. Ez a Turbo S átlagfogyasztása, sok padlógázzal és dugóban állással

Emelt akkukapacitással a négyajtós 678 kilométeres hatótávra képes, ami 175-tel több az eddiginél és 35 százalékos gyarapodás. Ezt a hátsókerék-hajtású verziót is vezettük. Induláskor 469 kilométert írt ki és jó 300 km autózás után még 132 megtehető kilométert ígért, pedig úgy jöttünk vele autópályán és országúton is, hogy boldogan teljen benne az idő. A tempóhoz képest 100 kilométerre a 22,1 kilowattórás fogyasztás egészen kiváló.

Új az akkuhőmérséklet és az elérhető villámtöltési teljesítmény kijelzése, akárcsak a villámtöltés gyorsításához szükséges akku-előtemperálás ábrázolása, ami legnagyobbrészt az akku felfűtését jelenti a leggyorsabb töltést biztosító, 34 Celsius-fok körüli cellahőmérsékletre.

Nekünk a tesztút során a DC-töltési maximum 40-ről 270-290 kW-ig nőtt az akku lemerülésével. 350 kW-os töltőoszlopon a Taycan 327-es csúcsértéket is produkálhat, még egy picit rátéve az ideális esetre érvényes gyári maximumra, ami 320 kW. A gyári görbén az ideális állás 10-80 százalékos töltéshez, ha az akku 23 fokos a villámtöltés indításakor és 9 százalékról kezdjük a töltést.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 205

Villámgyorsan feltölt az akkumulátor, ha van szabad HPC-töltő. A töltési csúcsteljesítmény 270-ről 320 kW-ra nő, de az átlagérték javításától gyorsul fel igazán a töltés. 5 percig bírja az akku a 300 kW-os töltést

De a lényeg ezúttal sem a csúcsérték. Fontosabb az az öt perc, ameddig az autó folyamatosan fenn tudja tartani a legalább 300 kilowattos egyenáramú villámtöltést és még lényegesebb a parádés átlagérték, amit produkál. Mert mostantól szélesebb akkuhőmérséklet-tartományban, már 15 foktól brutális áramerősséggel villámtölthető az akkumulátor.

Így a 10-80 százalékos töltési idő 37-ről 18 percre csökkent, nagyjából a felére. Ugyanez igaz a Taycannal együtt frissülő Audi E-Tron GT-re, a testvérmodell fejlesztéseiről itt olvashattok.

800 voltos fedélzeti rendszer teszi lehetővé a szédületes töltési gyorsaságot, amit továbbra is maroknyi villanyautó tud csak. Az autó 400 voltos töltőkön is jóllakik, csak lassabban: itt legfeljebb 150 kW-tal tudja felvenni a töltést.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 206

Kézmozdulattal nyílik és a kábel kihúzása után automatikusan bezáródik a töltőfedél. Értékes figyelmesség, hogy mindkét oldalon van AC-töltőcsatlakozó, a CCS-fejet a jobb oldaliba csatlakoztathatjuk

A jobb kormányküllőn lévő gombbal változtatható a műszerfal nézete, ehhez a külön view gomb szerencsésebb az Audikban. Innen lehet azt is állítani a kis hengerrel, hogy melyik menüpont legyen aktív a kerek műszereken.

Váltóáramon maradt a 11 kilowattos töltés. A célállomás töltőkön így is feltöltődik reggelre az akku, de rokonszenvesebb volna legalább opcióként 22 kilowattos fedélzeti töltőt kínálni. A gyári tartozékok között rendelhető ugyan 22-es fali töltő, de az autó ennek csak a felét tudja felvenni.

Igényes, kényelmes és biztonságos megoldás a jobb és bal oldalon is megtalálható AC-töltőcsatlakozó, így otthon és közterületi töltőn is kényelmesen, a fényezés összekarcolás nélkül vezethetjük el a kábelt és nem muszáj a forgalom felőli oldalra csatlakoztatni a töltőt. A CCS-csatlakozóval a DC-töltés ikertűi a jobb oldali fedél alatt vannak.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 207

Csalódás, hogy felárért sem rendelhető 22 kW-os váltóáramú töltés. A fedélzeti töltő korlátai miatt 11 kW a maximum

Természetesen a hatótávon túli célokhoz a navigáció magától betervezi a töltési kényszermegállókat. Preferálja a legalább 150 kW-os töltőket kínáló megállókat és a töltési szintek variálásával segítve a leggyorsabb célba érést. A naviképernyőn egyszerre látszik a célállomáson várható töltöttségi szint, a hátra lévő távolság és az út megtételének időigénye.

Nagyot nőtt a hatótáv is, akár 35 százalékot vagy 175 kilométert. A nagyobbik akkuval 579-678 km az utántöltés nélkül legmesszebbre jutó hátsókerekes Taycan értéke, a Turbo S WLTP-száma 558-630 km. A kisebbik akkus alapmodellé 503-590 km.

Eddig 290 kW volt a rekuperáció csúcsteljesítménye, ami felment 400 kilowattra. Ez 544 lóerős fékteljesítményt jelent csak a villamos gépek lassító hatásával, a kiugró áram-visszatermelés sokat hozzátesz a Taycan kényelmesen bő valós hatótávjához. Nagyon erős lassításnál a rekuperációs fékkel átfedésben dolgozik az üzemi fék is.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 208

579-678 km a nagyakkus, hátul hajtó Taycan WLTP-hatótávolsága. 290-ről 400 kW-ra emelt rekuperációs teljesítmény növeli a Taycanok hatótávját

Vezetés

Nagyon jó az alapárassá tett légrugózásban, hogy szükség esetén az autó az óracsoporttól jobbra lévő kapcsolóval megemelhető. Így nem azzal kezdtük a szálloda garázskihajtóján, hogy meghúzzuk az alsó légterelőt és a Jadrolinija kompjaira is magabiztosabban hajthattunk fel-le.

Sportautósan mélyre ülhetsz, a kormány klasszikus Porsche-szögben áll, majdnem függőlegesen. A vezetőtámogató rendszerek közül az idegesítőek kiiktatására a bal kormányküllőn lévő kedvenc gomb szolgál, de pár lépéssel a menübe belépve is gyorsan nyugalmat teremthetsz.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 209

Maradandó élmény sokat vezetni a Taycant. Úgy megy és kanyarodik, mint egy sportautó., de közben fölényes és kényelmes utazóautó is. Kép: Porsche/Balázs Maximilian

Meghatározó a Taycanban, hogy a 911 formai örökségeként az első sárvédők itt is magasabbak a közöttük mélyebbre húzott motorházfedélnél. Ennek funkcionális előnye is van, a terebélyes autóban a jól látható kerékívekkel könnyebb célozni kanyarokban szűk, hegyvidéki országúton.

Sokat mentünk autópályán a bemutatón, ahol a Taycan bizonyíthatott utazóautóként. Feláras ülései a külön állítható szélességű csípőtámasszal és a derékmagasságú oldaltámasszal, a háromfokozatú, diszkrét hanggal működő szellőztetéssel, a kihúzható combtámasszal és a kiváló oldaltartással eszményi kényelmet nyújtanak.

Ehhez passzol normál üzemmódban a rugózási kényelem. A 20-as felnik ellenére simán futott a Taycan, az új légrugók gyorsabban és finomabban reagálnak az úthibákra. A Bose-audio helyett Burmester-hangrendszer rendelhető, térhatása és hangminősége tökéletesen érvényesülni tud a kétrétegű oldalüvegezés nélkül is csekély szélzajjal, szinte néma hajtáslánccal kényeztető autóban. Az alapverzió és a Turbo S is GT a javából, gyors, fölényes, kényelmes gran turismo.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 210

Külön írok majd az 1000 lóerő feletti Taycan Turbo GT-ről. Ez a legerősebb és leggyorsabb autó, amelyet a Vezessnél töltött 23 év alatt vezettem. Kép: Porsche/Balázs Maximilian

Gombnyomásra aktiválható a Formula E-autókból ismert előzéssegítő funkció. A Push-to-pass 10 mp-re maximum 70 kW-tal dobja meg a csúcsteljesítményt. Az üzemmódválasztó tárcsa közepében lévő gombra a Turbo S-ben elszabadult a pokol, én a néptelen autópálya-szakaszon 240-ig merem gyorsítani a büntetésektől tartva, ami másodpercek alatt megvan.

Kérlelhetetlen erővel ragadja el a két villamos gép a 2295 kilós autót, 100 felett is ijesztő a megindulás. Rajtaütésszerűen teljesedik ki a két motor ereje, a gyorsulás hirtelensége és brutalitása miatt ez inkább kilövés. Állórajttal 7,7 mp telik el 200-ig, ebből 5,3 másodperc kell a második százhoz.

Külön cikket ér majd a Turbo GT, amely még annál a 2,4 másodpercnél is jobban gyorsul 100-ra a rajtautomatikával, mint az itt vezetett Taycan Turbo S Sport Turismo. Az tényleg terror a gázadással fenyegetett utasokkal szemben, de ettől is elállt a lélegzetem, hiába ültem már sok erős villanyautóban.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 211

Pont annyi üzemmód és beállítás választható, aminek még van értelme, kivehető a különbség közöttük

Könnyen megtalálható a menüben a motorhang-imitáció kikapcsolása, ha zavar vagy meguntátok. Csak gázadáskor festi alá a gyorsulást, akkor sem tolakodóan és nincs a hangzásvilágában semmi pszichedelikus, de egy villanyautó egyik alapértéke épp a csend.

Vezettünk sima légrugós futóművel és Active Ride dőlés-kiegyenlítéssel felszerelt Taycant is. Az útfekvésük mindkét esetben fantasztikus, de utóbbi még arra is képes, hogy az ívbelső oldalon süllyesszen a kasztnin, kvázi motorkerékpárként bedöntve az autót. Ezzel még kisebb oldalgyorsulás hat a bent ülőkre, miközben veszedelmes gyorsasággal maradnak el mögöttünk a kanyarok és az egyébként törekvő motorosok.

Bőséges visszajelzés jön a tovább nem javítható erőkkel működő szervokormányon át a kerekektől. A csend és az érzésre végtelen tartalékok miatt a vezetés eléggé szimulátoros, mintha tényleg csak szándék kérdése volna, hogy egy kanyar mennyivel fér el, mert a széles és alacsony súlypontú Taycan arcpirító tempóval tudja le az íveket.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 212

Nyújtott ívű, gyors kanyarokban a legjobb, de szűk fordulókban sem tolja otrombán az orrát

A szűk fordulókban sem tolja az orrát, a nyújtott ívű országúti kanyarokban olyan gyors, hogy az már az Autobahn belső sávjában is tisztes tempó volna. A gumik érdesebbre forduló hangja időben jelzi, hogy nem növelhető tetszőlegesen a kanyarsebesség.

Költségek

Németországban 101 500 és 211 300 euró közötti a különféle modellek listaára, a legkevesebbe a négyajtós Taycan, a legtöbbe a Taycan Turbo S Cross Turismo kerül. Itthon a cikk megjelenésekor érvényes árfolyamon ez 43,3-90,2 millió Ft közötti összeg.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 213

Minőségérzetre átlagos az utastér. Rengeteg egyedi opció van, de sokat is kell költeni az extrákra

8 év/160 000 kilométer a garancia a nagyfeszültségű akkumulátorra. 3 év jár a fényezésre, 12 év az átrozsdásodás elleni jótállás. Az általános garancia Magyarországon eladott autókra három év, kilométer-korlátozás nélkül, ami sokkal jobb, mint az a két év ami korábban tévesen volt olvasható a cikkben. A két év a bemutatón vezetett autó specifikációjában szerepelt, de a magyar piacos autókra ez nem vonatkozik. A kötelező karbantartások intervalluma 30 000 km.

Értékelés

Egyetlen más elektromos autó sem tudja azt, amit a Porsche Taycan. Vagy kényelemben, vagy vezethetőségben, vagy minőségben, vagy a töltés gyorsaságában vagy ebben mind messze mögé szorulnak. Nettó egyedülálló a Taycan abban, ahogy a jobb sportautók dinamizmusát összebékíti a hosszú utak gyors és kényelmes megtételével, amit a továbbfejlesztett akkuval és a villámtöltéssel kevesebb és rövidebb kényszerszünet szakít meg.

Atomvillanás 952 lóerős Porschét vezetni 214

Egyetlen más elektromos autó sem tudja azt, amit a Porsche Taycan. Vagy kényelemben, vagy vezethetőségben, vagy a töltés gyorsaságában vagy ebben mind messze mögé szorulnak

Egyetlen autó van lőtávolon belül, az Audi E-Tron GT. A Taycannal közös technikájú elektromos gran turismo kényelemben többet, menetdinamikában kevesebbet nyújt és a minap bejelentett modellfrissítésével megkapja a fő fejlesztéseket.

Mellette – Ellene
 
 • Praktikus orrcsomagtér
 • Optimális üléshelyzet
 • Nagyon jó nyomáspontú fék
 • Szédületes vezethetőség
 • Káprázatos futóműtechnika és hangolás
 • Kombi is van, szemben az új Panamerával
 • Meglepő kényelem hosszabb utakon
 • Lélegzetelállító gyorsulás (Turbo, Turbo S és Turbo GT)
 • Kiemelkedő aktív és passzív biztonság
 • Csodás sportülések
 • Rengeteg egyedi opció
 
 • Kis csomagtérnyílás (négyajtós)
 • Szerény alapfelszereltség az autó árához képest
 • Opcióként sincs 22 kW-os AC-töltő
 • Más Porschékhez képest jelentős értékvesztés
Hogy tetszik a megújult Porsche Taycan?
átlag
5.49
szavazat
217
Hogy tetszik a megújult Porsche Taycan?