Nemrég vezettük a megújult Mazda2 Hybridet. A teljes hibrid hajtásrendszerű kisautó maradt a Yaris klónja és a külső módosítások is szerények, de fejlett technikája és csekély fogyasztása miatt érdekesebb modell annál, hogy ennyivel elintézzük.

Külső

Mostantól a Mazda2 első lökhárítója és hűtőmaszkja nem ugyanolyan, mint amit a Yaris orrán látunk. Persze a sajtóanyag megemlíti, hogy a lökhárítót a németországi Mazda dizájnközpont munkatársai tervezték, ennyivel tehát többről van szó a szimpla emblémacserénél, de ez a részlet összességében csekély differenciáló hatással bír a közelmúltban megújult Yarishoz képest.

Drága megoldás a drága benzinre 1

3940 milliméteres hosszával, 1745 mm szélességével, lemeztetővel 1500, üvegtetővel 1505 mm-es magasságával a Mazda2 a kompakt kisautók közé tartozik. Északi gyöngyházfehérnek fordítható ez a fényezés, a fotózott autón 17-es kerekeket láttok 205/40 R17-es gumikkal.

Ferde metszésű lámpaszemeivel, harciasra rajzolt levegőbelépő-nyílásaival, az emblémából hátrafutó motorházfedél-domborításokkal a kis Mazdából sugárzik a magabiztosság. A tetőlemez kimélyítése izgalmas és a légellenállást is javítja egy kicsit.

Drága megoldás a drága benzinre 115
Drága megoldás a drága benzinre 116

Az 1531 milliméteres első, az 1528 mm-es hátsó nyomtávval és a 2560 mm-es tengelytávjával jó a kiállása és a kerekei is közel esnek az autó sarkaihoz, ami optikailag is stabilabb teszi a megújult Mazda2-t.

Belső

Ha fontos a hátsó térkínálat, akkor a full hibridek közül a Clio és a Colt, a többi kategóriatárs közül a Polo és rokonai sokkal többet nyújtanak, mint a Yaris szűkösségét öröklő Mazda2 Hybrid.

Homura Plus kivitelű autókkal találkoztunk a menetpróbán, ezekben 10,5” a középső érintőképernyő képátlója. A tolatókamera képe méltatlanul kásás az autó árához viszonyítva és ahhoz képest is, hogy 2024-et írunk.

Drága megoldás a drága benzinre 117

Kásás a 10,5″ képátlójú érintőkijelző képe. A csúcsmodellben digitális az óracsoport, képátlója 12,3″

Valamivel nívósabb a 12,3” képátlójú óracsoport, de ennyi pénzért ennél is van szebb a kiskategóriában. A digitális műszeregység helyett alacsonyabb felszereltségi szinten analóg műszereket és kisebb digitális képernyőt kap a hibrid Mazda2.

Nagyon jó viszont, hogy az AndroidAuto és az Apple CarPlay vezeték nélkül is működik, ha szabatosan fejezzük ki magunkat. A villanyász zsargonban a kábel az, ami a földben megy, a föld feletti drót a vezeték.

Hátul olyan szűk a fejtér, hogy magasabb emberek buksija hamarabb ér a tetőborításhoz, semmint megtámaszkodhatna a fejtámlán. Ennek ellenére a Yaris 5 csillagot kapott az Euro NCAP-törésteszten.

Drága megoldás a drága benzinre 118

Nem dicsőség a 286 literes csomagtartó. De a 14 centivel hosszabb Mazda2 csomagtere még kisebb, 280 literes

Ebben a kategóriában a 286 literes csomagtartó nem dicsőség, a hátsó üléstámlák ledöntésével 935 literre nő a csomagtér. Sovány vigasz, hogy a 14 centivel hosszabb, 22,5 voltos lágy hibrid rendszerrel elérhető, akku helyett kondenzátort (töltéstárolót) használó Mazda2 csomagtere még kisebb, 280 literes.

Technika

1920. január 30-án jött létre parafatermékek, konkrétabban tömítések, szigetelő- és bélelőanyagok gyártására a Toyo Cork Kogyo Company, amelyből a Mazda született. Első járművük nem is autó volt, hanem egy háromkerekű motorizált kordé 1931-ben. A gyár 1960-ban mutatta be az R360 Coupéval az első személyautóját.

Azóta sem vált nagy autógyártóvá a Mazda, nem tud full hibrid kisautó kifejlesztésére áldozni, de a márka szén-dioxid-kibocsájtásának visszafogására, az európai büntetőadók elkerülésére pont jó a kerékmérettől függően 87-98 g/km CO2-emissziójú hibrid kisautó.

Drága megoldás a drága benzinre 120

14,0:1 arányú sűrítés és Atkinson-ciklus mérsékli a sorhármas benzines fogyasztását

Idén nyárig lesz elérhető az autó a saját Mazda2-vel párhuzamosan, mert várhatóan júniustól a Mazda2 és a Mazda6 is eltűnik az európai kínálatból, így a hazai márkakereskedések is csak a raktérkészletet fogják kifuttatni.

A régebbi fejlesztésű modellek eltűnésének hátteréről később külön írunk majd, az ok röviden, hogy nem tudnak megfelelni a friss EU-előírásoknak a kocsik online adatszolgáltatási kötelezettségében, például az emissziós csalószoftverek és a chiptuning kiküszöbölésére.

Egy új lökhárító nem módosít az autó műszaki paraméterein, így a Mazda2 pont ugyanazt tudja, mint a Yaris Hybrid, se többet, se kevesebbet. A Mazda2 és az XP21 kódjelű Yaris közös alapja a Toyota TNGA-A vagy GA-B (Global Architecture, B kategória) padlólemeze.

Drága megoldás a drága benzinre 121

Hossza 3940, szélessége 1745, magassága lemeztetővel üvegtetővel 1505 mm. Kompakt kisautó, a kerekek jól kint vannak a sarkokban

Sokkal jobb alapokat örökölt a Mazda2 Hybrid a mostani Yaris-szal, mint az előzővel kapott volna. A csatolt hosszlengőkaros hátsó futómű majdnem kétszer olyan merev, mint az elődben, emiatt lágyabb hangolással is biztonságos, viszont kényelmesebben rugózik. A karosszéria is jóval merevebb a hátsó és az első rugótornyok között, erről a Yaris fejlesztőmérnökeivel beszélgetve írtunk.

Két villamos gép van a fokozatmentes hibrid erőátvitelben, az egyik a hajtó villanymotor, a másik a benzinest szinte észrevétlenül, pihepuhán és villámgyorsan újraindító villamos gép, amely generátorként is szolgál. A Yaris Cross és a Lexus LBX villanymotoros hátsókerék-hajtását a Mazda2 és a Yaris nem kapja meg.

M15A-FXE a belső égésű motor kódjele. Láncos vezérlésű, kimondottan nyomatékra hangolt, hosszú löketű háromhengeres, furata 80,5, lökete 97,6 milliméter.

Drága megoldás a drága benzinre 123

9,7 mp alatt gyorsul 100-ra, 175 km/óra a végsebessége a 116 lóerős hajtásrendszerrel

Nem is kell sokat pörögnie az 1490 köbcentis szívó benzinesnek, 120 Nm-es nyomatékmaximumát 3600-on, 92 lóerős csúcsteljesítményét 5500-on eléri. Ugyanitt mérhető a hibrid hajtásrendszer maximuma is, ami 85 kW vagy 116 lóerő.

A 12 szelepes motor olajszivattyúja változó kapacitással szállít a takarékosság kedvéért. A hibridet többek között 14,0:1 arányú sűrítési viszony és a Mondeo Hybrid kapcsán is kifejtett Atkinson-ciklus segíti 40,3 százalékos hatásfokhoz.

Az ezerötös Yaris-szal ellentétben a hibridben nincs kiegyensúlyozó-tengely, mert itt a villanymotorral rögtön a simítást leginkább szükségessé tevő fordulatszám-tartomány fölé pördíthető a benzines fordulatszáma. Tehát nem vagy nagyon ritkán jár alapjáraton, ami a sima benzinesben indokolja a fogaskerékhajtású segédtengelyt.

Drága megoldás a drága benzinre 124

Még a legolcsóbb Mazda2 Hybridben is széria az automatikus légkondicionáló, ami álló benzinessel is működik, a villanymotorral hajtott klímaszivattyúnak köszönhetően

117,6 volt a 48 cellából felépülő akku feszültsége. A lítiumion akkumulátor tárolja a rekuperáció közben, gázelvételkor és fékezéskor a nem hajtó villamos géppel termelt áramot. A korábbi nikkel fémhidrid telepnél jóval könnyebb a továbbra is léghűtéses, a hátsó ülés alatt lakó lítiumakksi. A szellőzőnyílás gyakori portalanítása itt is fontos feladat, elhanyagolásával az akkucellák túlmelegedését és élettartamuk drasztikus rövidülését kockáztatja a tulaj.

A Mazda2 is a Toyota franciaországi üzemében készül, ami a Valenciennes járáshoz tartozik ugyan, de a gyár helyszíne valójában Onnaing, pár kilométerre a francia-belga határtól. Egy kisautónál nem elsődleges adat, de tudjatok róla, hogy a vontatási kapacitás fékezett és fékezetlen utánfutóval is csak 450 kg.

Drága megoldás a drága benzinre 125

Évente 20 ezer db-ot gyárt belőle a Toyota franciaországi üzeme a Mazdának

Vezetés

Nemcsak a széles nyomtáv miatt szerencsés a Mazda, hogy az aktuális Yarist vette át, de az eltalált üléshelyzet miatt is. A vezetőülés elég mélyre engedhető ahhoz, hogy az autó integráljon magába, a kormány átmérője és fogása is pont jó.

Mivel a modellváltáskor a Toyota megerősítette a kormányoszlopot, végre nem csupán gyufaskatulyányi távolságban állítható a kormány tengelyirányban, hanem 77 mm-es úton.

Jó sok gomb és kapcsoló van a kormányon, a praktikus kezelőszerveknek akkor is örülni fogsz, ha a vezetőtámogató rendszerek működése pszichésen megterhelne.

Drága megoldás a drága benzinre 126

Nagyon sok vezetőtámogató rendszer van, a kormányról gyorsan konfigurálhatók

A Mazda2 a kategórián belül a legtöbb segédrendszerrel felszerelt autók közé tartozik, van mit személyre szabni és deaktiválni benne, ami a kormányon lévő hagyományos gombokkal a mai autók menüterheltségéhez képest gyorsan megoldható.

Feszes, de nem barátságtalan a rugózás. A hibrid Mazda2 nagyfiús stabilitással fut, a fordulók előtt elég egy kis rekuperációs gázelvétel és már a gázon állva fürgén kijöhetünk a rotondákból, ahogy a spanyolok a körforgalmakat hívják.

A lendületet országúti kanyarok előtt sem kell felzabáltatni a fékekkel, utólag is elnézést kérek Bertalan Gábortól, aki autósámáni minőségében volt kénytelen elviselni a lelkesült kanyargást a hátsó ülésen, miközben elöl Tamás Zsolti diktálta az itinert.

Drága megoldás a drága benzinre 127

Jól tart a Homura Plus sportos első ülése, az üléshelyzet is tetszett

Fotózás közben forgolódva tűnt fel, hogy a Mazda2 Hybrid mesze nem olyan fordulékony, mint a sokkal szimplább hibridrendszerrel és hasonlóan keveset fogyasztó Suzuki Swift és lám, a 16-os és 17-es felnivel 11,0 méter a fordulókör átmérője, a 15-össel is 10,5. A Swifté 9,4.

Bár a futómű kiadná a száguldást, más hibridekhez hasonlóan a Mazda2 is annál jobban tetszik, minél kíméletesebben vezeted. Padlógázon csalódást kelt a gyorsulásérzet, hiába húz bele jól kivehetően a villanymotor, mármint megfelelő akkutöltöttségénél.

Számszakilag viszont jónak mondható a 9,7 másodperces gyorsulás 100-ra és az is tetszett, hogy gázadáskor gyorsan érkezik a nyomaték, nem kell megvárni, míg a benzines felpörög és után megindul az autó.

Drága megoldás a drága benzinre 128

Hangos, de agilis és takarékos a Mazda2 Hybrid. Nem a motor bőg, hanem a szél zúg hangosan és a kerékzaj túlzás

Eleve olyan harmonikusan működik a hibridhajtás, mintha vattába és langyos olajba ágyaznánk. A villanymotor és a benzines diszkrét átmenetekkel támogatja egymást, a háromhengeres finoman lép be a tandembe és padlógázas gyorsításnál sem béget olyan fülsértőn, mint a régebbi Toyota-hibridek.

Autópályán a zavaró utastéri hangerőről nem a tisztességesen csillapított, tompán morgó motor tehet, hanem a szél- és a gördülési zaj. A kerekek felől sok zaj jön és a szél is erősen zúg. Ez mégsem vészes gond, mert a legtöbben városi autóként használják a Mazda2 Hybridet, ahol a 120 feletti sebességnek nincs jelentősége.

Érdemes bevetni a fokozatválasztó kar B állását, a fokozott áram-visszatermelést és motorféket aktiváló üzemmód szép egyenletes sebességgel lehozza lejtőkön az autót, fékezés nélkül.

Drága megoldás a drága benzinre 129

8 919 000 a 116 lóerős Mazda2 Hybrid alapára Prime-Line kivitelben. A 115 lóerős nem hibrid Mazda2 gazdagabb felszereltséggel 8,7 millió Ft-tól kapható

Költségek

Hazánkban a Mazda2 Hybrid elsődleges konkurenseként a Mazda saját, nem hibrid kisautója adódik. Az 1-2 literes fogyasztáskülönbségen nehéz lenne visszahozni a hibrid felárát, de az összevetés sántít, mert a hibrid sokkal korszerűbb autó, hajtásláncban és biztonságban is jóval többet tud a 2014 óta gyártott Mazda2-nél.

8 919 000 a Mazda2 Hybrid alapára Prime-Line kivitelben. Az acélfelnis belépőmodell szexepilje az automatikus légkondi, ami a hibridhez széria, míg a sima benzines Mazda2-ben csak a második – Centre Line – felszereltségi szinttől kapunk klímaberendezést és ott is csak kézi vezérlésűt.

Drága megoldás a drága benzinre 130

Nagyon gazdag a 11,8 milliós listaárú Homura Plus alapfelszereltsége, az üvegtető is széria

Ha ragaszkodunk a hibriddel összevethető teljesítményű, 115 lóerős motorhoz, akkor a felső felszereltségi szintekre vagyunk utalva. A konfigurátor szerint 8 696 900 forintról indul a legerősebb benzines Mazda2 Exclusive Line, akkumulátor helyett kondenzátoros (töltéstárolós) kisegítő hibridrendszerrel.

A márka modell  és vetélytársai – Listaár, forint
Mazda2 G115 Centre-Line (nem hibrid, 90 LE) 7 596 900
Mitsubishi Colt 1,6 Hybrid Invite Plus (145 LE) 9 999 000
Renault Clio Hybrid Evolution (145 LE) 9 299 000
Toyota Yaris Hybrid Comfort (116 LE) 9 315 000

Centre Line kivitelben a hibrid Mazda2 listaára 9 459 000 Ft, a belépőmodellben is megtalálható adaptív tempomattal, itt már elöl-hátul elektromos ablakokkal és 15-ös könnyűfém felnivel. A fotókon a Homura Plus csúcsmodellt látjátok 17-es alufelnikkel és panoráma üvegtetővel 11 795 000 forintos indulóáron.

Drága megoldás a drága benzinre 131

Ha rászánsz 5 litert 100-on, annyiból már jól halad a 2024-es Mazda2 Hybrid

Nagyrészt autópályán és országúton tettük meg a próbautat, egész kevés városi szakasz volt benne, ahol a hibridhajtás takarékossága valóban kidomborodhatott volna. Ennek ellenére az egyik tesztutat 5,0, a másikat 4,6 liter/100 km-es átlagfogyasztással zártuk a fedélzeti számítógép szerint, amiből a csupán 36 literes tankkal is 700 km-es hatótáv adódik.

Mindezt teljesen normális vezetési stílussal, nem gyűjtöttük magunk mögé autóoszlopot vértolulástól szenvedő sofőrökkel. Sportosan vezetve sem megy 8 liter fölé a fogyasztás, aki pedig türelmes és némi érzékkel használja a hibridrendszert, városban és országúton 3,8-4,2 literre leviheti a benzinigényt.

Ebben is kamatozik a japánosan súlytakarékos építés. Vezető és utas nélkül 1060-1075 kilós tömegével a Mazda2 Hybrid gyakorlatilag kevesebbet nyom, mint egy duplakuplungos váltós benzines SEAT Ibiza a 110 lóerős turbós benzinessel.

Drága megoldás a drága benzinre 132

1060-1075 kilót nyom a japánosan súlytakarékos építésű Mazda2 Hybrid

Értékelés

Több szempontból is ártanak mindkét márkának az emblémacserés modellek, mert az egyiknek idegen a saját identitás nélküli autó és saját értékek híján kódolva van közöttük az árverseny. De ha a Mazdának nincs erőforrása még egy kisautó kifejlesztésére és lejjebb kell szorítania a szén-dioxid-kibocsájtását, arra jó eszköz a Yaris testvérmodellje.

Ha pedig önmagában vizsgáljuk, a Clio-Colt párossal összevethető árú, kifinomult működésű és rendkívül takarékos hibrid kisautóként bőven megállja a helyét a piacon még akkor is, ha a 2024-es modellfrissítés nem sokat változtatott rajta. És egy jóval ritkább Mazda akkor is izgalmasabb, mint az elterjedtebb Toyota, ha valójában ugyanabban az autóban ülsz.

Mellette – Ellene
 
 • Kifinomult hajtásrendszer
 • Nagyon csekély fogyasztás
 • Jó útfekvés
 • Valóban kikapcsolható ESP
 • Sokféle vezetőtámogató rendszer
 • Városban nagy arányú elektromos suhanás
 • Gazdag felszereltség
 • Várhatóan jó értéktartás
 
 • Nincs benne Mazda-identitás
 • Gyenge képminőségű kijelző
 • Szűk hátsó utastér
 • Passzentos csomagtér
 • Nehezen kiautózható hibridfelár
Hogy tetszik a teljes hibrid Mazda2?
átlag
6.62
szavazat
249
Hogy tetszik a teljes hibrid Mazda2?