1999-es bemutatása óta a Yaris igazi sikertörténet, a modellből már 10 millió darabnál is többet gyártottak, és adtak el szerte a világon. Túl van három generáción, a mostani a 2019-ben bemutatott negyedik generációs változat, amely 2024-re egy alaposabb ráncfelvarráson esett át. Ez az általában megszokott modellfrissítéseknél mélyebben érintette a Yarist, nagyot változott a műszaki tartalom – új, erősebb hibrid rendszerrel bővült a kínálat – és az autó utastere is modernebb, okosabb lett. A Premiere Edition és GR Sport változatokat próbáltuk ki, amelyekben minden létező extra is megtalálható az új, erősebb hibridrendszer mellett.

Addig vegyél belőle benzinest, amíg még van 1

Külső

Megjelenésre nincs határozott különbség a frissített és a jelenleg is kapható Yaris között, és megmaradtak az autó külső méretei is. A kompakt, sportos kinézetű karosszéria 3940 milliméter hosszú, 1745 mm széles, és 1500 mm magas, tengelytávja 2560 mm. A szintén nemrég felfrissült a Camrytől eltérően a Yaris nem örökölte meg a pörölyfejű cápa fizimiskát, nem kell belesimulnia a sorba, ez megtarthatta a korábbi arcát. 

Elöl hátul izgalmas vonalvezetésűek a lámpatestek, kerekei a kasztni sarkaiban találhatóak, fenéktájékon pedig sportosan széles a Yaris. Míg a Premier Edition szégyenlősen elrejti a kipufogóját, addig a GR Sport változat már büszkébb rá, és még egy diffúzorszerű betét is jutott az autó fenekére. Utóbbin mások, nagyobbak – 18 colosak – a felnik és az autó orrán a hűtőmaszk is különleges mintát kapott. És persze vannak új mintájú felnik a választékban és a csak a csúcsváltozathoz rendelhető Neptun kék – fekete tetővel – is újdonság. 

Addig vegyél belőle benzinest, amíg még van 87

A kék az elegánsabb, a gyöngyházfehér a sportosabb kivitel

Belső

Bútorozása nagyjából maradt olyan, mint volt, viszont a két csúcsváltozat egyedi üléseket kapott, egymástól teljesen különböző mintával, kárpittal, díszvarrással, és logóval. Az üléseknél újdonság, hogy már az utasoldali is állítható magasságú. Műszeregysége felszereltségtől függően 7 vagy 12,3 colos is lehet, a nagyobb négy különböző stílusú grafika megjelenítésére is képes, amelyek tartalma is személyre szabható. 

Addig vegyél belőle benzinest, amíg még van 88

Jó fogású a pontos, precíz kormány

Fedélzeti rendszerének központi képernyője is többféle méretű lehet: 9 vagy 10,5 colos, és aránylag magasra, jól látható helyre építették be. Ezen a korábbinál összetettebb és gyorsabb rendszer fut, képes vezeték nélküli telefontükrözésre, hangvezérlésre, és felhőalapú, az aktuális forgalmi adatokkal is számoló navigációra. USB töltőpontjai már a modernebb és nagyobb töltési sebességre képes C típusúak, emellett vezeték nélküli töltőfelület is van a középkonzol alján. 

Addig vegyél belőle benzinest, amíg még van 89

Digitális műszerfal, változtatható dizájnnal

A minőségérzet változatos, érdekes módon az utasokhoz közelebb lévők amik jellemzően kemények, de rengeteg puha, kellemes tapintású felület is található az autó belsejében. Kifejezetten jó benne az üléshelyzet, kényelmesek az ülései, és a kormány sportos, jó tapintású, rendesen teleszórva gombokkal. Ha már gombok, akkor örülhetünk benne a hagyományos, gombos, kapcsolós klímavezérlő felületnek, valamint a kormány és ülésfűtés gombjainak is. 

Addig vegyél belőle benzinest, amíg még van 90

Kétféle méretű lehet a fedélzeti rendszer képernyője. Ez a nagyobb.

Bár hátsó ajtaja váratlanul szűk szögben nyitható csak, azért hátra 190 centis magassággal is be lehet mászni. Térdben nem lesz szűk, de a plafon legfeljebb 185 centiig kínál elegendő fejteret, ami az autó méretéhez képest kifejezetten szép eredmény. Csomagtartója 286 literes, dupla fenekű, és mindennek az alján még egy további rekesz is található a kötelező felszereléseknek. Pótkerék nincs az autóban, annak már nem jutott elég hely.

Technika

A legfontosabb újítás a motortérben történt, ahol már nem csak a 116 lóerős hibrid rendszer kerülhet, hanem már egy erősebb, 130 lóerős is rendelhető. Igaz, ezek egyelőre csupán a két csúcsfelszereltségű változathoz, az ennél kevésbé gazdagon felszereltekhez a 116 lovas rendszer, illetve nyár közepéig még a sima benzinmotor választható.

Addig vegyél belőle benzinest, amíg még van 91

Az alapként szolgáló 1,5-ös motor ugyanaz maradt

A frissen megörökölt ötödik generációs hibrid rendszer is a korábban megismert 1490 köbcentis, háromhengeres benzinmotorra épül, de ebben már nagyobb, 3 lóerővel erősebb villanymotor, és átdolgozott vezérlőegység dolgozik, ami okosabban kombinálja a benzinmotor 92 és a villanymotor 83 lóerejét. A rendszer csúcsteljesítménye 116 lóerőről 130-ra, a villanymotor csúcsnyomatéka 30 százalékkal, 141-ről 185 Nm-re nőtt.

Ezzel párhuzamosan dinamikusabbá vált az autó, 9,7 helyett 9,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre és a gázreakció is javult. A csúcssebesség egyaránt 175 km/óra, mindkét hibridben és változatlan maradt a rendszer lítiumion akkumulátora, ez mindkét változatban 178 voltos, 4,3 Ah-s. Persze nincs ingyen ebéd, a plusz lóerőket valahol meg kell fizetni, így az új, erősebb hibrid valamivel többet is kér enni, a WLTP ciklus szerint mért átlagfogyasztás a katalógus szerint 4,2–5,1 l/100 km. 

Addig vegyél belőle benzinest, amíg még van 92

Maradt a klasszikus váltókar

Vezetés

Sajnos a két hibrid rendszert nem volt módunk összehasonlítani, csupán az elegánsabb és sportosabb felszereltségű változatokat, de még így is érezhető volt a különbség a két stílusú autó között. Igaz, ez a nagyobb kerekeknek, sportosabb, szélesebb gumiknak volt köszönhető. 

De kezdjük a hibrid rendszerrel, ami hiába 130 lóerős, mégsem lesz tőle különösebben élénk a Toyota kisautója. Persze, mert közel 1,2 tonnát kell mozgatnia úgy, hogy közben még takarékos és zöld is maradhasson. Ennek ellenére városi forgalomban fürgén, dinamikusan lehet vele közlekedni, a nagyobb nyomatéknak köszönhetően bármilyen lakott területen megszokott sebességről hamar meglódul a Yaris. 

Addig vegyél belőle benzinest, amíg még van 93

Számtalan gombot kapott a kormány

Városon kívül sincs vele különösebb baj, egyedül a gyorsulástól független motorhang elviseléséhez kell egy kis kompromisszumkészség. Az e-CVT fantázianevű bolygóműves rendszer folyamatosan kissé lemaradva követi a gázpedál állását. Civilizált, megfontolt autózás közben ez egyáltalán nem zavaró, nincsenek terhelésváltások, egyéb darabosságok a működésében.

A háromhengeres motor hangja viszont elég hervasztó, és sajnos a GR Sport változatban sem jobb a helyzet, hiába az autó fenekéből kiálló sportkipufogó, vérforraló hangja ennek sincs. Kész szerencse, hogy van a Yarisból igazi vaddisznó is, rendes hanggal, mindennel, ami csak kellhet. 

Addig vegyél belőle benzinest, amíg még van 94

A Toyota Yaris otthonától távol sem esik kétségbe

Futóműve viszont mindkét változatban pazar, igaz, a Barcelona környéki utak láttán elsírtuk magunkat. Nem azért, mert baj volt velük, hanem mert felfoghatatlan, hogy ilyen sima, tökéletes felületű aszfalt egyáltalán létezik. A tesztútba betervezett kanyargós hegyi szakaszt ezért többször leautóztuk oda-vissza mindkét változattal és közben arról álmodoztunk, mennyire jó lenne egy ilyen 8-10 kilométer itthon is. 

Addig vegyél belőle benzinest, amíg még van 95

Tömzsi, sportos jószág a GR Sport

Remekül mozog a kanyarokban, még olyan tempónál sem inog meg a rendszer, amit kisautóval egyáltalán nem ildomos kipróbálni. Ennek ellenére nem ráz a futómű – oké, úthibát egy darabot sem láttunk –, és a fekvőrendőrrel gazdagon megszórt spanyol utakkal sem gyűlt meg a baja. Jó a fék, tisztességesen működnek benne a vezetőtámogató rendszerek is. Egyik sem kergetett az őrületbe, mind azt és akkor csinálta, amit és maikor kellett. 

Nagy kedvenc az adaptív tempomat bekapcsolása nélkül is működő rendszer, ami a navigációs adatokat is használva képes kitalálni, hogy akarunk-e lassítani. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy ha közel érez minket az előttünk lévő autóhoz, vagy a térképadatbázis szerint élesebb kanyart sejt a rendszer, akkor elkezdi tölteni az aksit. A vezető annyit vesz ebből észre, hogy az autó finoman lassult, pedig ő csak gondolt rá, hogy át kéne lépni a fékre. Az egész egy remekül hangolt dolog, fikarcnyit sem bosszantó a működése, valószínűleg az átlag Yaris-vásárlónak nem is lépi át az ingerküszöbét. Közben pedig még segít spórolni is.

Addig vegyél belőle benzinest, amíg még van 96

Az erősebb hibrid egyelőre csak a csúcsfelszereltségű modellekhez érhető el

Költségek

Ugyan 2024 júliusától már nem lesz sima benzinmotoros változat a Yarisból, de egyelőre még van, és nem meglepő módon olcsóbb is, mint a hibrid kivitel. A sima benzines Yaris 7,8 millió forinttól rendelhető kézi váltóval, a CVT változatért legalább 8,5 millió forintot kell fizetni. A különbözet itt nem csak az automatikus váltó felára, hanem egy felszereltségi szint is ugrik egyet felfelé. A legolcsóbb – 116 lóerős – hibridért kis híján 9 millió forintot kérnek, míg az új, 130 lóerős hibrid 10 925 000 forintba kerül, és csak a két csúcsváltozat – GR Sport, Premiere Edition – rendelhető ezzel a hajtással. 

A Toyota Yaris és vetélytársai – Listaár, forint
Toyota Yaris hibrid (130 LE) 10 925 000
Toyota Yaris 1,5 Dynamic Force (125 LE) 7 795 000
Suzuki Swift (83 LE) 6 880 000
Nissan Micra 1.0 IG-T (92 LE) 7 265 000
Mazda 2 1.5L HYBRID (116 LE) 8 919 000
Renault Clio E-Tech full hybrid (145 LE)  9 199 000
Hyundai i20 1.0 T-GDi MHEV (120 LE) 7 849 000
Kia Stonic Hybrid 48V (120 LE) 8 249 000

Aki otthon van a Yaris árlistájának számai között, annak feltűnhet, hogy nagyjából 430 ezer forinttal ugrik meg az új változat ára a jelenlegihez képest, ami a frissen bekerült extrák felárából áll össze. Ilyenek a hátsó elektromos ablakemelő, az elektromos deréktámasz, vagy a fényre sötétedő belső visszapillantó tükör és az állítható magasságú utasülés. 

Addig vegyél belőle benzinest, amíg még van 97

Nincs 4 méter hosszú a Yaris

Értékelés

Bár igazán izgalmas lett volna a jelenlegi és a most érkezett hibrid rendszert összehasonlítani, de ettől függetlenül tuti, hogy sokat fejlődött a felfrissített Toyota Yaris. Nemcsak a pluszlóerők és a gyorsabban reagáló rendszer, hanem a jól működő vezetőtámogató rendszerek miatt is. Akit a sima benzines változat érdekel, az szaladjon el egy kereskedésbe, mert a kereslet csökkenésével párhuzamosan lassan eltűnik a kínálatból, és nyár közepétől már csak hibridként lesz megvásárolható.

Mellette – Ellene
 
  • Fejlett hibrid hajtás
  • Klassz extrák
  • Precíz futómű
  • Élhető, jól használható belső
 
  • Szűken nyíló hátsó ajtó
  • Sok kemény műanyag
  • Idétlen motorhang

Szavazás

Hány pontot adnál a megújult Toyota Yaris hibridnek?
átlag
7.30
szavazat
531
Hány pontot adnál a megújult Toyota Yaris hibridnek?