2002-ben ott lehettem az első újkori Superb hazai sajtóbemutatóján, amikor még nagyon kevesen értették (értettük), mit akar a szociautó-arculatot levedleni kezdő márka az Accordok, Avensisek, Lagunák, Mondeók, Primerák, Vectrák kategóriájában egy nyújtott tengelytávú Passat-klónnal.

Időközben az említett konkurensek és utódaik is eltűntek a piacról, a Škoda viszont az első generációból gyártott 137 ezer, a kombit meghozó második széria 618 ezer és a most kifutó modellpáros 860 ezer autója után még mindig jelen van a kategóriában.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 1

Abban a mezőnyben, ahol az új Passatot leszámítva csak a Citroën C5-X és a Peugeot 508 maradt a volumenmárkáktól, mert nyáron a Mazda6 is búcsúzik. 22 évvel és 1,6 millió eladott autóval a típus visszatérése után már nem kérdés, mit keres a kategóriában a Škoda csúcsmodellje. Az annál inkább, hogy milyen lett?

Külső

40 milliméterrel hosszabb és 5 mm-rel magasabb elődjénél az új Superb, viszont 15 mm-rel keskenyebb. Tehát 4902 milliméteresre nyúlt, szélessége 1849, magassága 1482 mm, a tengelytáv pedig változatlanul 2841 mm. A testvérmodell, a Passat Variant méretei hasonlóak, a három fő adata 4917 x 1852 x 1506 milliméter.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 115

4902 milliméteresre nyúlt, szélessége 1849, magassága 1482 mm, a tengelytáv maradt 2841 mm

Szemből számomra egy felfújt Octaviának hat az új csúcsmodell Elöl a második generációs mátrix LED-fényszórók világíthatnak, oldalanként 36 LED fénykibocsátásának variálásával megteremtve a biztonságos és más közlekedőket nem vakító fényárt a vezetéshez.

A cseh üvegmívességet idéző kristályoptika az új generáció fényszóróit is megszépíti. Hátsó lámpából van egy szimplább és egy nemesebb kivitelű, utóbbi széria a Laurin & Klement kivitelben, de más modellekhez is rendelhető.

Alapáron könnyűfém kereket kap az összes Superb, felszereltségtől függően 16-18-as felnik járnak szériában a most elérhető modellekhez és extraként rendelhető 19-es is. A gumiméret a szériafelnikkel 215/60 R16, 215/55 R17 vagy 235/45 R18 lehet, a legnagyobb 235/40 R19-es.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 116

Hat új szín van, az egyik gaz ice tea yellow. A németek jeges tea bézsnek mondják, nehogy a sárgáról valami vad színre asszociáljanak a vevők

Pár képen láthatjátok az egyik új fényezést, amit pezsgőmetálnak hittem, de gyári angol neve ice tea yellow. A németek inkább jeges tea bézsnek mondják, mert féltek attól, hogy a sárgáról valami vad színre asszociálnak majd a vevők. A 90 százalékban céges autóként vásárolt Superbnél felesleges borzolni a flottamenedzserek és autópark-kezelők idegeit egy valóban megtévesztő névvel.

15 százalékkal, 0,25-re javul az alaktényező a modellváltással, ami valószínűleg a legalacsonyabb légellenállású modell értéke az elsőkerekes benzinestől a 4×4-es dízelig terjedő kínálaton belül.

Sok apró részlet adódik össze a jó eredményben. A külső tükrök tökéletesítése, a tetőlemez alakja, a hosszabb és apró szárnyakkal ellátott hátsó légterelő ugyanúgy segít, mint az áramvonalasabb felnik vagy az első légfüggöny függőleges nyílása.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 117
Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 118

A finommunka része az aktív hűtőzsalugáter, az alvázburkolat tökéletesítése és az első kerekek előtti légterelők finomítása. Az új Superb Combi a legáramvonalasabb kombi a márkától, ami nem is meglepő, hiszen ez a leghosszabb. Sokkal könnyebb itt lefaragni a cw-értékből, mint egy Fabia Combival volt.

Belső

Mivel a manuális váltók iránti csekély kereslet és az emissziómérési homologizációs eljárások bonyolultsága miatt az új Superbből és a Passatból sincs kézi váltós, a belső tér alaposan átalakult. A középső fokozatválasztó kar elhagyásával felszabadult teret rakodóhelyekké konvertálták a tervezők, a fokozatválasztó fent van a kormányoszlopon, mint házon belül az elektromos autókban.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 119

Parádés a lábtér, ez hagyomány az újkori Superbekben

13,0” a legnagyobb középső kijelző képátlója, a kijelző grafikája szép, az óhatatlan ujjlenyomatok letörléséhez a könyöklő előtti egyik mélyedésben találhatunk egy szövetborítású hasábot.

Sajnos a fenti képernyőn és a digitális óracsoportban futó gyári navigáció erősen indiszponált volt, autópályás csomópontokban levitt az útról, majd visszatérést kért ugyanoda, többször is galádul félrevezetett. Talán a szoftver javul az autók kiszállításáig, mert ez így kiábrándító volt. Az AndroidAuto és az Apple CarPlay vezeték nélkül is fut, jóval használhatóbb navigációval.

Hasznos a három forgókapcsoló a középkonzolon. A középső funkciója a gombot megnyomva változtatható, lehet hangerő-tekerentyű, üzemmódváltó vagy ventilátor-szabályozó. Az utóbbi funkciót kivettem a menüben, így egyszerűbben lehetett átkapcsolni az üzemmódválasztás és a legtöbbször használt hangerő-állítás között.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 120

Változtatható a középső forgókapcsoló funkciója, itt épp üzemmódváltó, de lehet hangerő-szabályozó is

Mostantól az első-hátsó USB C-csatlakozókon kívül 15 wattos induktív padon tölthetjük a telefont, amit a légkondi hideg légáramlattal hűt a felforrósodás elkerülésére. A belső tükörben is van egy USB C-töltőcsatlakozó a fedélzeti kamerához. A fedélzeti csatlakozók akár 45 wattal képesek tölteni.

Hátsó lábtere továbbra is gigantikus, a magam 190 centijéhez beállított ülés mögött keresztbe tehetem a lábamat és a napfénytető térigényes ellenére a fejem is jól elfért.

De az egész estét betöltő lábterén kívül a második újkori generációban bemutatott Superb Combik orbitális csomagterükről is híresek voltak.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 121

690-1920 literrel gigantikus a csomagtér, pont akkora, mint az új Passatban. Kár a lépcsőkért

A negyedik generáció itt is rá tud tenni egy lapáttal, 30 literrel, egy közepes hátizsákkal még nagyobb a csomagtartója. A csomagtér felől lehajtható hátsó üléstámlával a 690 literes hely 1920 literre bővíthető. Mindkét érték literre azonos a B9-es Passatéval, amelyből csak kombi lesz, a Superbből viszont ötajtós limuzin is készül a mindkét típust gyártó pozsonyi VW-üzemben.

Sajnos az utas oldali első üléstámla nem dönthető, amit a harmadik generáció még tudott és hiába kerestük az első újkori elődben látott háttámla-kibillentést is, amivel az első utasülésen át kinyújthatta a lábát a miniszteriális pozícióban hátul utazó.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 123

Hátul is van külön klímazóna

Rengeteg fineszes apróság található az autóban. Adott egy plédtartó táska a hátsó középső fejtámlán, a csomagtér bal oldalfachjában ott vannak a tépőzáras csomagrögzítő elemek és adott egy QR-kód is a csomagtéri rafinériák megismeréséhez és használatához.

Összesen 28 okos részletmegoldást sorol fel a sajtóanyag, van köztük tölcsérré fordítható ablakmosó-betöltő kupak, ajtóba rögzíthető kuka és mosó a hátsó kameraszemhez. Most már fenntartható anyagból készül a fedélzeti jégkaparó és az első ajtóban lévő esernyő is. Az egyik kedvencem a fejtámlák széléről lehajtható fejtámasz a hátsó üléseken, amihez takaró tartozik az alváskényelmi csomagban.

Okosabb is lett a csomagtér az elektromos rolóval, amely a fedél nyitásakor automatikusan összetekeredik és zárásakor visszatér.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 124

13,0″ a képernyő átlója. Jó a minőségérzet

Sajnos a küszöb és a csomagtér alja közötti lépcső megakadályozza, hogy betolj és kihúz egy dögnehéz ládát. Nincs olyan padlóelválasztó, amivel egy szintbe kerülne a rakodóperem, a csomagtér alja és a lehajtott üléstámla. A konnektoros hibridben van egy magasságban a csomagtérpadló, ahol az akkuk térigénye miatt más az alsó elrendezés.

Superb, először

Többször is találkozhattok a cikkben az újkori Superb kifejezéssel, ami nehézkesen hangzik, de nem felejtkezhetünk el az ősről. A legelső generáció, az 1934-ben bemutatott Superb 640 valódi felső kategóriás autó, amit aláhúz 5500 milliméteres hossza és a soros hathengeres motor.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 125

Fenséges, remek: a Superb szó eredeti jelentése illik az 5500 mm-es, hathengeres luxusautóhoz

Mind a négy keréknél független felfüggesztése és központi csőváza progresszív konstrukció volt akkoriban, 12 voltos elektromos rendszere pedig annyira korszerű, hogy a mai Superbé is 12 voltos.

2492 köbcentis a hathengeres szívó benzines, amely 55 lóerős csupán, viszont elképesztően rugalmas. Az 1939-es Superbet mozgató szakember, akivel hiányzó cseh tudásom miatt nemigen sikerült beszélgetni, a gyári múzeumban dolgozik a karosszéria restauráláson.

Ha egyszer felgangoltál, szinte megállásig használható a negyedik fokozat. A szinkronizálatlan fokozatok miatt felfelé kettőt kell kuplungolni, a váltások között üresben felengedni picit a kuplungot a fogaskerekek fordulatszámának kiegyenlítéséhez, csak utána vezetni a hosszú váltókart a következő fokozatba. Visszakapcsoláskor pedig gázfröccsöt kell adni üresben.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 126

Nem állítható az ülés. Előtérben a kézifék, mögötte a nyúlánk váltókar. Az aszinkron váltó négygangos

Sofőrünk ezt olyan harmóniában vezette elő, hogy gyönyörűség volt nézni az ember és a gép tökéletes egységét. A rásegítés nélküli kormányzás a hatalmas volán ellenére komoly fizikai erőt igényelt, megforduláskor és parkoláskor neki kellett feszülni a kormánykeréknek.

Ebből a hátsó pamlagon utazók mit sem érzékelnek. A nemes kárpitanyagokkal és elegáns fával feldobott szeparé eltolható üvegablakokkal kapcsolódik a vezetőtérhez. A terpeszkedős lábtér egy részének feláldozásával két pótülés hajtható ki, így a Superb 640 hétszemélyes lesz.

Technika

Továbbra is az MQB modulrendszer adja az autó alapját. de a továbbfejlesztett MQB Evo padlólemezre épül a Škoda Superb negyedik generációja.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 127

Nettó 19,7, bruttó 25,7 kilowattórás a konnektoros hibrid nagyfeszültségű akkuja

Nagy számnak ígérkezik a bruttó 25,7, nettó 19,7 kilowattórás akkukapacitású PHEV. A konnektorról tölthető akkus Superbben a nagy előrelépés a bővített energiatárolás és a töltés felgyorsulása. Szép érték a 11 kilowattos váltóáramú töltő, a legtöbb elektromos autó sem nyújt többet (vagy alapáron még ennyit sem). A legjobb mégis az egyenáramú gyorstöltés, maximum 50 kW-tal, amivel bő fél óra alatt feltölt a teljesen lemerült akku.

Prizmatikus nikkel-mangán-kobalt akkucellákból áll az akkucsomag, a telep 96 modulból épül fel. 110 kW (150 lóerő) az akkumulátor csúcsteljesítménye, hogy tartósan kivehessük belőle azt a 80 kW-ot (109 LE), ami a villanymotor maximuma.

A tartalék azért kell, hogy a melegedés miatt az áramleadást korlátozó akkumulátorral is megmaradjon a villanymotor teljesítménye. A HEM80 (Hybrid Elektromotor) indítja be a benzinest hidegen-melegen, tehát nincs is fogaskerekes önindító.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 128

Maradt a négylengőkaros hátsó futómű, de szilárdabb lett

A nagy kapacitásugrást a korszerűbb cellákon kívül az tette lehetővé, hogy a folyadékhűtés kikerült az akku házából. Most alulról hűtik a cellákat, így több cellát lehetett elhelyezni a meglévő helyre, mert a Superb strukturálisan nagyjából az elődje maradt, adott volt a tér a beépítésre.

Motor Hajtás Teljesítmény Váltó
1,5 TSI Plug-in hibrid (csak kombi) elsőkerék-hajtás 150 kW (204 LE) – benzinmotor önmagában 110 kW (150 LE) hatfokozatú DSG
1,5 TSI mHEV (benzines lágyhibrid) elsőkerék-hajtás 110 kW (150 LE) hétfokozatú DSG
2,0 TSI (benzines) elsőkerék-hajtás 150 kW (204 LE) hétfokozatú DSG
2,0 TSI (benzines) összkerékhajtás 195 kW (265 LE) hétfokozatú DSG
2,0 TDI (dízel) elsőkerék-hajtás 110 kW (150 LE) hétfokozatú DSG
2,0 TDI (dízel) összkerékhajtás 142 kW (193 LE) hétfokozatú DSG

Továbbra sem láttunk konkrét WLTP-adatot az elektromos hatótávra, a Škoda 100 km feletti értékkel turnézik. A benzintank itt 45 literes. Az új plug-in hibridből kimaradt a benzinmotoros akkutöltés a funkciók közül, de a töltési szint fenntartása működik.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 129

Be- és kirugózáskor külön-külön szabályozható a lengéscsillapítás az önálló szelepekkel. A felső a húzóoldali, az alsó a nyomóoldali csillapítást módosítja. A fémlemezekkel változtatható az olajáramlás keresztmetszete, ezzel a csillapítás feszessége

A konnektoros full hibridben a 150 lóerős 1,5 TSI benzinest a 80 kW (109 LE) teljesítményű villanymotor egészíti ki, amely a hatfokozatú DSG-váltó házából hajtja az első kerekeket önállóan vagy a benzinessel tandemben, 350 Nm-t leadva. A hajtásrendszer csúcsteljesítménye 150 kW, 204 lóerő.

Míg a zöld rendszámos hibridnél a benzines motorban nincs hengerkikapcsolás, a 150 lóerős kisegítő hibrid 1,5 eTSI-ben deaktiválható a két középső henger benzinellátása részterhelésen. A hibrid itt 48 voltos, a szíjhajtású önindító-generátor 14 kW-os és 56 Nm a nyomatéka. A villamos gép szíjhajtással kapcsolódik a motorhoz, ezzel segít be a fogyasztás csökkentésébe.

Benzinesből lesz később 265 lóerős 2,0 TSI is. A dízel csúcsmodell a 142 kW/193 lóerős, 400 newtonméteres 2,0 TDI. Azt hallottam a bemutatón, hogy vélhetően a másik dízelmotor lesz a kínálat legnépszerűbb tagja. A 150 lóerős 2,0 TDI nyomatékmaximuma 360 Nm. A duplakuplungos automaták a plug-in hibridet kivéve hétgangosak, olajos kuplungosak, verziótól függően 60 000 vagy 120 000 kilométeres olajcsere-periódussal.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 130

Rövidebb a Passatnál. 150 és 265 lóerő közötti lesz a motorkínálat

Fejlődött a legerősebb benzineshez és dízelhez alapáron járó összkerékhajtás is. A nyomaték akár 100 százaléka juthat a tapadási viszonyoktól függően hátra és a hátsó kerekek között nyomatékvariálással akár a hátsó tengelyre aktuálisan adott nyomaték 85 százaléka irányítható az egyik kerékre.

Vezetés

Tekintélyes és nyugodt autó az új Škoda Superb, pont ilyen kiegyensúlyozott az úton is. A 150 lóerős TDI egy sornégyes dízelhez képest puhán és egyenletesen jár, belül is halk. Elinduláskor a kuplungok csúsztatásával az elektronika valamelyest ki tudja egyenlíteni a motor gyengélkedését, amikor kicsi a töltőnyomás.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 131

Békés, kényelmes, kevéssé agilis autó, de méreteihez képest nem tohonya

360 Nm és 150 lóerő az alsó határán van annak, amivel egy ekkora autó szuverén mozgásra képes, de a határán belül van. Ha többre nem is, arra elegendő ez a motor a Škoda csúcsmodelljében, hogy az erősebb motorok felárát inkább extrákra költsd vagy üzemanyagra.

Rezzenéstelen békében siklik a hatalmas kombitest és szép az élet a fedélzeten, amihez a hátsó napvédő roló, az egyre kevesebb autóban megtalálható, az új BMW 5-ös kombiból is kivett tolótető, valamint az alapos zajszigetelés is hozzáteszi a magáét. A váltó jókor kapcsol, nem rángat a darabos kuplungadagolással elinduláskor és tolatáskor. Ha visszagangolás helyett mélázik vagy kellene hirtelen a motorfék, a kormány mögötti fülekkel besegíthetünk neki.

A próbaúton 4,5 és 6,4 liter/100 km között mozgott az átlagfogyasztás a fedélzeti számítógép szerint. Lenyűgöző, ahogy nyugodt országúti, autóúti vezetéskor a dízelmotor öt literen belüli fogyasztással ünnepli a technika hatékonyságát. A 66 literes tankkal 1000-1200 kilométert meg lehet tenni kényszerszünetek nélkül akkor és ott megállva, amikor kedved van, ahol érdemes, ahol jó.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 132

Portugáliában vezettük az új Superb Combit. 4,5-6,4 l/100 km között mozgott a 150 lóerős dízel átlagfogyasztása

Nagyon kényelmesek az ülések, pláne a masszázsfunkcióval ellátottak, amelyekben légkamrák felfújásával-leeresztésével működik a pneumatikus hát- és derékmasszírozás. A szabad és gyors utazás letéteményese ez a dízel kombi, amiből már annyira kevés maradt.

Szilárdabb lett a négylengőkaros hátsó futómű, de a kerékfelfüggesztésben nem ez a nagy szám. Hanem az adaptív lengéscsillapítás, a DCC új generációja. Másodpercenként 200-szor állítható a csillapítás karakterisztikája, az új hardverrel és a számítógépes vezérléssel a komfortos állásban kényelmesebb, a dinamikus üzemmódban sportosabb az autó, csekélyebb billenésekkel és gyorsabb reakciókkal a kormányzási inputokra.

Be- és kirugózáskor külön-külön szabályozható a lengéscsillapítás az önálló szelepekkel. A felső a húzóoldali, az alsó a nyomóoldali csillapítást módosítja. A fémlemezekkel változtatható az olajáramlás keresztmetszete, ezzel a csillapítás feszessége, akár 200-szor másodpercenként.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 133

Kevés dízel kombi maradt mára, a szabad és gyors utazás letéteményese a Superb Combi TDI

Egyik üzemmódban sem borul az autó eredendően jó egyensúlya, a sportos üzemmódban sem válik kényelmetlenné és Comfortban sem imbolygó hajóvá. A rövid próbaúton annyi derült ki, hogy a futóműhangolás és az adaptív lengéscsillapítás ígéretes, de pontosabbat majd akkor tudunk írni, ha itthon hosszabb távon is vezettük az autót.

Költségek

Mivel a Škoda nem menekült meg az eurós árlistától, amikor a Porsche Hungaria személyautóinak zöme a forintos árlisták helyett euróalapúra váltott, az összegek naponta változhatnak a forint gyengeségétől függően.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 134

14 471 250 forinttól indul Essence alapkivitelben az eTSI 150, a 150 lóerős dízel alapára 15 303 453 Ft

Amikor a cikket feltöltöm, a Superb Combi 14 471 250 forinttól indul Essence alapkivitelben az eTSI 150 négyhengeressel. 15 303 453 Ft a 150 lóerős dízel Essence alapára. A másik véglet, a Laurin & Klement csúcsmodell indulóára az erősebb dízellel és összkerékhajtással 20 837 971 Ft. Egyelőre a konnektoros hibrid és a 265 lóerős benzines nem szerepel a konfigurátorban. Az árakból 1,3 milliós kedvezmény érvényes a cikk megjelenésekor.

Továbbra is vannak önállóan rendlehető extrák, a személyre szabható felszereltség egyre ritkább érték az autóiparban. A vonzó extrák között van szükségpótkerék, hátsó oldallégzsák, rossz út csomagos, megemelt és megerősített futómű, távirányítható állóhelyzeti fűtés vagy elöl nyitható panoráma üvegtető.

Értékelés

Ha az autó nem élménytényező, hanem közlekedési eszköz, kevés négykerekű ad annyira kompetens választ a felmerülő kérdésekre, mint a Škoda Superb. Bármi adódik az életedben a nyaralástól az építkezésen át a regionális nagyfőnök fuvarozásáig, szinte biztosan van jó válasza.

Egyre ritkább kincs egy új TDI Škoda kombi 135

Nem mindenkinek megoldás az elektromos autó, a széles hajtásválasztékú Superb nagyon sok kérdésre ad jó választ. Ötajtós is lesz belőle

Kényelme, biztonsága, tágassága, átgondoltsága, kellően széles motorválasztéka és a feleekkora szállítókapacitású villanyautóknál jóval kedvezőbb ára is azt ígéri, hogy a Superb túlélhet még jó pár konkurenst az elnéptelenedő kategóriában.

Mellette – Ellene
 
 • Kényelmes ülések és jó zajszigetelés
 • 690-1920 literes csomagtartó
 • 66 literes tank
 • Nagy elektr. hatótávú konnektoros hibrid
 • Rengeteg fineszes részlet
 • Kolosszális hátsó lábtér
 • Racionális motorkínálat
 • Elérhető 4×4-gyel
 • Remek adaptív lengéscsillapítás
 
 • Nincs kézi váltós
 • Romló variálhatóság, hiányzó jobb első támladöntés
 • Lépcsők az alap és a bővített csomagtérben

 

Hogy tetszik az új Škoda Superb?
átlag
8.36
szavazat
720
Hogy tetszik az új Škoda Superb?