Óriási dobás volt, amikor 2021-ben a Hyundai a korábbi, még hibridként, PHEV-ként, és tisztán elektromosként is kapható, sima Ioniq után bemutatta az első, az időközben már almárkává növesztett Ioniq család első tagját, az Ioniq 5-öt. A most bemutatott 6-os, pedig már a második a Hyundai kifejezetten akkumulátoros elektromos járművekhez kifejlesztett E-GMP platformjára épülő modellek sorában. Az újdonság, bár műszakilag sok szempontból megegyeznek, tágasabb, takarékosabb, és elegánsabb is, mint testvére, a pufók Ioniq 5. 

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 1

Külső

Nagyon más az Ioniq 6, mint amit eddig megszokhattunk az elektromos autók többségétől. Nem egy nagyméretű, magas, tömzsi krumpli, hanem egy klasszikus – abban az értelemben, hogy négy ajtaja van – alacsony építésű, nagy tengelytávú autóformájú modell. Hogy a SUV őrület közepén is sokaknak vonzó legyen, a formatervnél alaposan odatették magukat a koreaiak. Az ívekkel, görbületekkel határolt autó leginkább hátulról különleges, ahol a Porsche 911-es légterelőjére emlékeztető részletek bámulása közben akár a Tatra T 603 képe is bevillanhat egy egy pillanatra.

De a megjelenésnek nem csak esztétikai célja van, hanem funkciója is, ezt hangsúlyozzák az áramvonalas „Streamliner” formanyelvvel. A sok lekerekített részlettel, áramvonalas felnikkel, légfüggönnyel, zárható légbeömlőkkel, teljesen sík padlóval, az Ioniq 6 légellenállási együtthatója 0,21-es, ami kiemelkedően jónak számít. Elektromos autóknál ez pedig kifejezetten fontos, ha autópályás sebesség mellett is gazdaságos üzemre vágyik valaki. 

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 87

Akár egy nagy, komor bogár

Streamliner

Bár streamliner alatt leginkább a 30-as és 50-es évek között főleg Amerikában készült, roppant áramvonalasra tervezett mozdonyokat, vasúti szerelvényeket, és persze autókat, lakókocsikat értjük, az ős mégis Németországból származik, és sokkal kevésbé szexi neve volt, úgy hívták: Schienenzeppelin. A furcsa, légcsavarhajtású szerelvény 1931-ben 230 km/órás sebességi rekordot állított fel Berlin és Hamburg között. Később világszerte újabb és újabb, gyorsabb, és főként áramvonalasabbra tervezett jármű jelent meg, de a dizájnőrület a háztartási eszközöket sem kerülte el. Most pedig a Hyundai Ioniq 6 formatervénél nyúltak vissza ezekhez az áramvonalas, íves formákhoz.

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 88

Streamliner 1936-ból. Forrás: Wikipedia.org / By Utrechts Archief

A bogár, vagy kifliforma – mindenki mást lát bele – karosszéria hossza 4855 milliméter, – majdnem 20 centivel hosszabb az Ioniq 5-nél – 1880 mm széles és 1495 mm magas, amihez 2950 mm-es tengelytávolsűg tartozik. 

Bár eddig csak a Honda e-ben, az Audi Q8 e-tronban és most a Hyundai Ioniq6-ban találkoztam kamerás külső visszapillantó tükörrel, eddig csak a Hondáé volt olyan, amiről azt gondolom, hogy együtt is tudnék vele élni. A legrosszabb az Audi megoldása, ami az ajtókárpit síkjára tapasztott, fura formájú felületen mutatta a külvilágot, míg a leghasználhatóbbnak eddig a Honda megoldása tűnt a nagyméretű, az igazi tükörhöz a legközelebb elhelyezett kijelzőivel.

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 89

Átlátszó burkolatban a külső visszapillantó kamerája

Szerencsére a Hyundai is ezt a kialakítást választotta, nagy, a lehetőségekhez képest jól pozícionált monitorokkal. Persze ettől még jó sokáig úgyis mindenki az ablakon túl keresi majd a tükröt, és minden alkalommal csalódást kelt, hogy ott csak egy amúgy piszok jó formatervű kamera feszül neki az ellenszélnek. 

Hogy ne tiporja el a többi közlekedőt, segédvonalak támogatják a vezetőt abban, hogy el tudja dönteni, sávváltáskor hová fér be az autóval, és hova nem. Ha pedig van a holttérben másik autó, azt is jelzi. Elméletben biztos hozzá lehet szokni, de nekem egyelőre egy hagyományos tükör sokkal több információval szolgál, valahogy könnyebb azzal térben elhelyezni a többi autót, mint egy képernyőn. Jó, a légellenállása biztos kevésbé jó, mint a kisebb felületű kamerának.

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 90

Ioniq 6

Ha már légellenállás, van még egy látványosan erre kihegyezett része az autónak, a kilincse. Alapból a kasztni síkjába lapul, de ha kell kiemelkedik és máris megragadható a vékony pálcika és nyitható vele az ajtó. Bent nincs semmi mágia, egyszerű, megszokott ajtónyitó fület meghúzva lehet kiszállni. Emellett a márkaembléma is megújult, olyan mintha egyszerűen kivasalták volna, alig emelkedik ki a karosszéria lemezének síkjából.

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 91

Jól meg kell fogni, különben lecsúszik róla az ember keze

Van még egy jellegzetes részlete az autónak, ez pedig az Ioniq 5 ben már megismert tengernyi, négyzetalakú világító pixel. Szerintem ez az Ioniq5-ön elképesztően jól működött, de itt nekem nem teljesen áll össze a látvány. Mármint az íves, áramvonalas formák mellett a szögletes pixelek.

Mindenesetre önmagukban zseniálisak, és van belőlük rengeteg, – bő 700 darabot számolhat meg, akinek vannak ilyen hajlamai – az első fényszóróban, a hátsó lámpatestben, az elöl elhelyezett alsó szenzoroknál, de az autó belsejében is ott vannak, a légbeömlő rostélyok díszítőelemeinél, a középkonzoli visszajelzőknél, és a kormány közepén is. 

A Hyundai gyári videóján így néz ki az Ioniq 6:

a videó a hirdetés után indul

Belső

A nemzetközi bemutatón sokat kacagtunk a sajtóanyagban használt „tudatos gubó” kifejezésen, amivel az autó belsejének otthonosságát próbálták lefesteni a szövegírók. Nyilván az ázsiai kultúrában más érzések kapcsolódnak a selyemgubóhoz, mint Európában, de próbáljuk meg megérteni mire gondolt a költő: lágyan körbe ölelő, biztonságot jelentő, kellemes, otthonos helyre. Semmikép sem a bebábozódás alatt elfolyósodó belső szervekre, szövetekre és az átalakulásra asszociáljunk a szó hallatán, bár a cifra pillangóként kikelés még akár vonzó dolog is lehet. 

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 92

Környezetbarát és újrafelhasznált anyagok is kerültek az utastérbe

Szóval az Ioniq 6 belseje kellemes hely, és főleg rettentően tágas. Elöl általában egyik autó sem szokott szűk lenni, de a hátsó üléssorban már elfogy a nagyvonalúság. Na, itt nem. 190 centiméteres magassághoz belőtt vezetőülés mögött még közel egy arasznyi hely volt a térdem és a vezetőülés háttámlája között. Igaz, gyorsan süllyedő tetőív miatt a fejem már súrolta a tetőkárpitot.

Az ülőlapot alacsonyra építették, így akinek hosszabbak a lábai, annak nem szolgálnak elég alátámasztással. Cserébe a kárpitok kellemes tapintásúak, az ülések puhák, kényelmesek, és jól is néznek ki, és ülésfűtést is kapcsolhatnak a második sorban ülők, ha ehhez van kedvük. Sőt, az anyósülést hátulról is mozgathatják – gombokkal – ha nem volna elég lábnál akkora hely, ahová egy mosógép is befér.

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 93

Hosszú lábakkal nincs elég támaszték, cserébe akár keresztbe rakott lábakkal is lehet pöffeszkedni a második sorban

Műszerfala természetesen digitális, a szélesvásznú, hatalmas felület 12,3 colos érintőképernyős infotainment kijelzőből és másik 12,3 colos digitális műszeregységből áll össze. Klímakonzolja szintén érintésérzékeny felületet kapott, de maradt benne néhány valódi gomb is a fontosnak tartott funkcióknak. USB C és A típusú csatlakozók mellett vezeték nélkül is tölthető benne a telefon, vagy egyéb mobil eszköz, a menet közben hasznosnak vélt dolgok tárolására pedig kisebb nagyobb rekeszek, üregek és a fiókszerűen kihúzható kesztyűtartó szolgál.

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 94

Ide száműzték az ajtóról az ablakemelő gombjait

Az első ajtók annyira elegánsak, egy ívvel megrajzoltak, hogy valószínűleg nem akarták összerondítani ablakemelő-kapcsolókkal, így azok a középkonzolon találhatóak. Fura, mert míg a Dacia még kifejezetten low budget korszakában ezek azért kerültek középre, mert így olcsóbb volt – aztán később visszakerültek rendes helyükre, az ajtóra – itt nem hiszem, hogy a spórolás volt a fő szempont. Tagadhatatlan, hogy így tényleg nagyon letisztultak a recés borítású, sötétben színes hangulatvilágítással megfestett ajtók. Az utastérben környezetbarát és újrahasznosított anyagok egyaránt feltűnnek, így PET palackból és halászhálóból is készültek berendezési tárgyak.

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 95

Csupán 401 literes a csomagtartó

Csomagtartója 401 literes, van a padló alatt is egy kis rekesz és kiviteltől függően az autó orrába is lehet pakolni, vagy nagyjából egy töltőkábelnyi, vagy az összkerekes változatban csak jelképes kiterjedésű cuccokat.

Technika

Kétféle akkumulátorcsomag közül választhatnak a leendő Ioniq 6 vásárlók, a nagyobb hatótávolságú változat – 77,4 kWh kapacitású akksival – kétféle hajtáslánccal rendelhető: hátsó- vagy összkerékhajtással. A csúcsot az összkerekes, két villanymotoros rendszer képviseli, 239 kW (325 LE) csúcsteljesítménnyel, 605 Nm nyomatékkal és 5,1 másodperces gyorsulással. Az alábbi táblázatban láthatók a további variációk, akkumulátor kapacitások, hatótávok: 

Erőátvitel Akkumulátor

Hátsó villanymotor

(teljesítmény)

Első villanymotor

(teljesítmény)

kW (LE)

forgató-nyomaték

(kombinált)

Tisztán elektromos hatótávolság

(WLTP
vegyes ciklus)*

Energia-fogyasztás (WLTP
vegyes ciklus)*
Hátsókerék-hajtás 53,0 kWh 111 kW 111 (151) 350 Nm 429 km 13,9 kWh/100 km
Hátsókerék-hajtás 77,4 kWh 168 kW 168 (228) 350 Nm 614 km 14,3 kWh/100 km
AWD 77,4 kWh

165 kW

 

74 kW

 

239 (325) 605 Nm 583 km 15,1 kWh/100 km

Fedélzeti töltője 11 kW-os váltóáramú töltést, vagy akár 232 kW-os egyenáramú villámtöltést tesz lehetővé. A 800 volt feszültségű akkumulátorcsomag 10 százalékos töltöttségről 80 százalékosra feltölthető 18 perc alatt. 100 kilométernyi hatótávot nagyjából 5 perc alatt lehet így az autóba tuszkolni, ami kb. olyan gyors, mintha egy dízel autót 50 milliliteres fecskendővel próbálnánk gázolajjal megtankolni. A különbség talán annyi, hogy utóbbi bármelyik benzinkúton megy, előbbihez jelenleg még kell kutakodni, hogy találjunk megfelelő töltőt.

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 96

Az összkerekes változatban jelképes méretűvé zsugorodik az első csomagtartó

Vezetés

Madrid környékén –  az Atlético Madrid – stadionjából indulva próbálhattuk az új elektromos Hyundai-okat. Azokból is az izmosabb, jól felszerelt kivitelűeket, kamerás külső visszapillantóval, összkerékhajtással, puccos belsővel. Vezetni nagyjából ugyanolyan, mint bármelyik, nagy teljesítményű, termetesebb elektromos autót. Gázadásra hangtalanul meglódul, és nincsenek váltások, motorhang, semmi, csak egyszerűen megy az autó. Amivel mégis valamennyire bele lehet szólni az élménybe, az a vezetési mód kapcsolója, amivel teljesen kilúgozott Eco üzemmódot, vagy az érezhetően harapósabb Sport módot is ki lehet választani. 

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 97

Vezetési módkapcsoló a kormányon

Aki nem viszolyog tőle – én kifejezetten kedvelem – az aktiválhatja az egypedálos üzemmódot is, ilyenkor normális közlekedés mellett a fékpedálhoz egyáltalán nem kell hozzáérni, egyszerűen a gázpedállal lehet gyorsítani és lassítani is.

A motorfék, illetve a visszatáplálás mértékét a kormány mögötti fülekkel lehet állítani. Aki nem elégszik meg a gyári beállításokkal, az egyenként is személyre szabhatja a motorteljesítmény, kormányrásegítés, gázreakció mértékét, de még a mesterséges motorhangot is.

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 98

Informatív, szép képű HUD

Futóműve az ötlengőkaros hátsó felfüggesztéssel a hibátlan spanyol utakon roppant komfortos, arról, hogy az úthibákat hogy dolgozza el, fogalmunk sincs. Arra viszont egész jó, hogy a tekintélyes tömeget még kanyargósabb úton is az úton tartsa.

Ugyan a kamera alapú külső visszapillantó igényel némi összeszokási időt, de a jól átlátható karosszériában ülve tengernyi vezetőtámogató rendszer – adaptív tempomat, sávtartó, tolatókamera és radarok – segítenek a sofőrnek. Sávváltásnál pedig a holttérfigyelő kamera képe is megjelenik a műszerfalon. 

Fogyasztásról egyelőre nem tudunk mit mondani, a meredek hegyi szakaszokat, gyorsulásokat és a fotózás közbeni ide-oda állást is magába foglaló tesztút után a fedélzeti számítógép 18 kWh körüli értéket saccolt. Ami biztató, de majd a hazai teszt pontosabb képet fest.

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 99

Nagy felkiáltójelet kapott szegény BMW, de talán nem azért, mert nem elektromos

Mikortól, mennyiért?

Jelenleg még nincsen pontos hazai ára az Ioniq 6-nak, sőt, még az sem ismert, mikor érkezik meg az első szállítmány a kereskedésekbe. Elképesztő a kereslet a Hyundai, Ioniq néven futó elektromos almárkájának újdonsága iránt, 24 óra alatt elkapkodták az Európának szánt 2500 darabos különleges kiadású sorozat összes példányát, és világszerte is jól pörögnek a hétköznapibb modellek rendelései is.

 

A Hyundai Ioniq 6 és vetélytársai – Listaár, forint
Mercedes Benz EQE 350 4MATIC – 100 kWh (292 LE)     34 103 000
BMW i4 eDrive40 – 83,9 kWh (340 LE)    25 375 000
VW ID.4 62 kWh (204 LE)    21 751 581
Hyundai Ioniq 6 – 77,4 kWh (325LE) ~28 000 000

Ami viszont nem jó hír a hazai vásárlóknak, mert így kevesebb jut Magyarországra. Hamarosan azért befut belőle egy kisebb mennyiség, az importőrnek sikerült pár darabot berendelni a jobban felszerelt változatból, amelyek várhatóan 28 millió forint körüli áron kerülhetnek a kereskedésekbe.

Később aztán érkeznek más kivitelű Ionoq 6-ok is, de mindenki arra tippel, hogy főleg a gazdagon teleextrázott példányok iránt lesz nagyobb a kereslet. 

Elektromos csodabogár, parádés fogyasztással – Hyundai Ioniq 6 100

Innen a legszembetűnőbb a porschés dizájn

 

Mellette – Ellene
 
  • Egyedi forma
  • Nagyon jó légellenállás
  • Óriási belső
  • Többféle hajtáslánc
  • Igényes belső
  • Takarékos üzem
 
  • Szerény méretű csomagtartó
  • Hátul gyorsan szűkülő fejtér
  • Néhány ergonómiai hiba az utastérben

Szavazás