Röviden – BMW i4 eDrive40
Mi ez? A BMW középkategóriás villanyautója, a második generációs 4-es Grand Coupéval azonos ötajtós, szedán karosszériával. 2021 óta van a piacon. A 40-es jelzés közepes teljesítményszintet, 340 lóerőt és hátsókerék-hajtást takar.
Mit tud? Elegáns külső mellé prémiumminőségű, rendkívül csendes utastér társul. A hajtáslánc elemei elsőrangúak, a motor, a hajtás, a kormány is hozza a BMW-s erényeket.
Mibe kerül? Az i4 eDrive40 alapára 21,5 millió forint, a tesztautó extrákkal növelt ára nagyjából 27 millió forint.
Kinek jó? Azoknak, akik prémiumkivitelű villanyautóra vágynak BMW-s vezetési hagyományokkal, és tudják otthon is tölteni.

Rengeteg autóvásárlónak a villanyautó még futurisztikus, még a jövő. Számos autógyártó is még csak az első nagy sorozatú modellnél jár. De nem a BMW.

Azt már megszoktuk az elmúlt 10 évben, hogy az úgynevezett tömegmárkák modellkínálata visszaszorult, miközben a prémiumgyártók meg nagyjából mindenféle autót árulnak. Ez a BMW-modellek sora jelenleg: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, X1, X2, X3, X4, X5, X6, X7, Z4, iX. És akkor vannak még karosszériaváltozatok is. Nem kevésbé impozáns a konnektorról tölthető modellek kínálata sem, hiszen plug-in hibrid hajtáslánccal elérhetőek a 2, 3, 5, 7, X1, X2, X3, X5 típusok. Na és mi van a villanyautókkal?

A kilenc éve kapható, idén kifuttatott i3 sok szempontból újító volt, mára viszont a BMW kínálatában már nem különlegesség a villanyautó, egy hajtáslánc-variációnak tűnik. Hiszen tisztán elektromos hajtással kapható többek között az X1, az X3, az új 7-es, és mellettük a jelenlegi tesztünk szereplője, a 4-es sorozat is. Az egyébként dízel- és benzinmotorokkal is elérhető Gran Coupé kérhető villanymotor(ok)ral is, i4 néven.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 1

Külső

Elegáns, talán ezt mondanám leginkább az i4-ről. Megvannak a BMW-hagyományoknak megfelelő arányai, hiszen markáns hosszú motorháztető jellemzi, miközben az utasteret – amennyire lehet – a hátsó tengely felé tolták el. A karosszériát rövid túlnyúlások jellemzik, a lágyan ereszkedő tetőív és keret nélküli ablakok pedig valódi kupévá rajzolják a modellt. Mellesleg igazán praktikus is, az ötödik ajtóval.

Eltűnt az oldalablakokról a BMW korábbi vezető tervezőjéről elnevezett Hofmeister-Knick, amely szinte már a BMW márkaidentitásának részévé vált, de el nem veszett. A hokiütőforma nagyobb méretben az autó oldalán köszön vissza. Különösen látványos ezzel a kék színnel, amely baromi jól mutat élőben, ahogy a fehér is jól áll az i4-nek.

Nekem leginkább hátulról, kissé oldalról tetszik a BMW i4 formája, mert ugyan már nem zavar, de még mindig szokom a hatalmas függőleges veséket. Ezek uralják az autó orrát, elvonva a figyelmet a szinte filigrán fényszórókról. A szinte teljes zárt hűtőmaszk mögött a vezetéstámogató rendszerek radarszenzorjai és kamerái bújnak meg.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 65

Elegáns kupéforma, amely 4783 milliméter hosszú, 1852 mm széles, 1448 mm magas

Nemcsak a zárt hűtőmaszk segíti, hogy kisebb legyen a légellenállása, de például a speciális felnik és a süllyesztett kilincsek is, amelyeket a 2000-es évek elején használt utoljára a márka. 0,24-es alaktényező párosítva a viszonylag lapos felépítéssel és így kisebb homlokfelülettel, jótékony hatással van a nagy sebességnél adódó fogyasztásra.

Elegáns, de nem könnyed a BMW i4. Élőben egyértelműen nagynak látszik, és a lágy domborítások miatt súlyosnak is tűnik. A korábbi 4-es Gran Coupéhoz képest majd 15 centivel hosszabb, azaz 4783 mm-re nyúlik, 27 mm-rel szélesebb és 53 mm magasabb, mint korábban. Tengelytávolsága 46 milliméterrel hosszabb, mint elődjében.

Nem ámít a tömeget illetően a forma, hiszen üresen is 2050 kiló a BMW i4 eDrive 40 modell, amelyből persze jelentősen kiveszi a részét a padlóba beépített akkumulátor.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 66

Menüből állítható a fékenergia-visszatáplálás erőssége: magas, közepes és alacsony lehet. Az automata váltó karját B állásba kapcsolva egyből elérhető a legerősebb (116 kW-s) visszatáplálás, amely egypedálos vezetést tesz lehetővé.

Belső

Csalódás volt az első pár kiszállás a BMW i4-ből. Egyfelől persze azért, mert jó benne lenni, de ami zavaróbb, hogy úgy csukódik az első ajtó, mint egy IFA-é. A szokatlanul nehéz elem fémes robajlással csapódik a karosszériának normális mozdulatsort követően is.   

Belül viszont parádés a rend. Hibátlan az utastér összeszerelési minősége és jók az anyagok egytől egyig. Az, hogy nem kiválóak, azt csak azért merem mondani, mert a nagyobb motoros, azaz eDrive 50 is járt a Vezessnél teszten, és abban például az ablakemelő gombok nem sima feketék, hanem fémes szürkék voltak. Szóval, házon belül is van feljebb, de abszolút prémiumhangulat lengi át a belsőt.

Szépek a fémrészek, puha a bőrborítás, finoman működnek a kapcsolók, és az ergonómia is elsőrangú. A legfontosabb funkciókhoz szükséges gombok azonnal elérhetőek. A hangerőnek fix tekerője van, a légkondicionáló funkció ugyan a menübe költözött, de a hőmérséklet-szabályozás mindig elöl van. A menetdinamikához kapcsolódó rendszerek kapcsolói a váltó körül sorakoznak stb.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 67

Kemény tömésű, sportos oldaltámaszú, de nem túl alacsonyra süllyeszthető a vezetőülés

Meglepett elsőre az üléspozíció, hiszen nem engedhető olyan mélyre az ülés, ahogy egy szedántól vagy kupé BMW-től megszoktam. Olyannyira nem, hogy nincs olyan alacsony pozíciója, hogy ne látnám a motorháztetőt. Olyan, mintha egy SUV-ban ülnék, és ez az érzés a vezetés közben is visszaköszön, de erről majd később.

Az első sorban az ülések nagyon sportosak, masszív oldaltámasz és kihúzható combtámasz fogja a vezető és utasa testét, kifejezetten keményen párnázottak. Kormánya szinte függőlegesen áll, remek a mérete és a fogása, azonnal vezetésre csábít. Megtalálni a kényelmes pozíciót, de nem a sportosság jut róla eszembe.

Bár elég kicsik a hátsó ajtók, de kilencven fokban kinyithatók, így könnyen be lehet ülni hátra. Magamra (178 cm) beállított vezetőülés mögött akkora hely jut magamnak, hogy a térdeim előtt 6-8 centi, míg a fejem fölött 4-5 centi hely marad. Van azonban egy trükk ebben, mert a csípőnk túl lent van, így a lábunk közelebb, a térdünk fentebb kerül, vagyis a combunk nincs alátámasztva. Ráadásul, ha a vezetőülés a legalsó ponton van, akkor a lábfejünk nem fér be az ülés alá.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 68

Kissé szűk az ajtónyílás, de a hely némi trükkel kellően nagy felnőtteknek is

Mindez azt jelenti, hogy a felnőttek is jól elférnek, de hibátlan kényelmet gyerekeknek nyújt ez a sor. Hátulra is külön klímaszabályzó jutott – nem csak szellőzőrács -, de van két USB-csatlakozó, két pohártartó és olvasólámpa is, és ülésfűtés is kérhető hátra is. Elöl csak egy USB-csatlakozót találunk, van viszont vezeték nélküli töltő is.

Nekem kicsit furcsa, hogy a képernyőt csak így ráültették a műszerfal tetejére, azaz, hogy nem része a belső designnak. Olyan a hangulata, mintha egy elegánsan berendezett lakásban az egyik komód tetejére felállítanának egy lapostévét. Nagyon kilóg a látványból. De ha úgy nézzük, hogy a belső többi része a korábbi BMW-kben is hasonló volt, a képernyő pedig az igazi újdonság, már érthető, hogy miért is kell, hogy ennyire feltűnő legyen.

Maga a képernyő elsőrangú, egyetlen ívelt panelben a műszerfal 12,3, a fedélzeti rendszerek képernyője 14,9 colos. Ebben a modellben debütált a BMW iDrive kijelző- és operációs rendszer új generációja. Továbbra is megvan a forgótárcsa, de persze érintésérzékeny a képernyő és fejlettebb a hangvezérlés is.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 69

Remek ergonómia, jó anyagok jellemzik a BMW i4 utasterét

A műszerfal grafikája pont olyan, mint a hörcsögfogak a kocsi orrán. Elhiszem a BMW-nek, hogy a többségnek tetszik majd. Engem nem zavar, általában nem tartozom a többséghez, de a műszerfal grafikájával sem tudok mit kezdeni. Mindig meg kellett fejtenem, hogy mit is mutat, nem elég rápillantani. Szerencsére középre raktak egy nagy sebességjelzőt.

A képernyők mögött lévő hardver és a rajta futó szoftver kiváló. Mindkét képernyő tökéletes képet mutat, részletgazdag kidolgozás, tűéles a 360 fokos kamerák képe is. A menü gyorsan reagál, értelmes magyar szövegeket ír. Alapvetően nagy méretű menükre épül, de a beállítás az már más. Nagy kérdés, hogy ilyen sok ikonból álló menüt mennyi idő alatt tanul meg a sofőr, és amíg megtanulja, mennyi ideig megy vakon vezetés közben, amikor keres valamit.   

Vezeték nélkül kezeli az Apple Carplayt és Android Autót, így a telefonunk funkcióival is bővül a fedélzeti rendszer kínálata. A beépített navigációs rendszer alapja felhőalapú, amely képes úgy is tervezni, hogy a járműtöltési lehetőségeket is figyelembe veszi.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 70

Ez a pillangóforma jól mutat, csak az áttekinthetősége nem az igazi

Technika

A BMW 4-es készül kupé, kabrió és Gran Coupé karosszériával is, mindegyik változat elérhető belső égésű motorral, de az ötajtós variáns elektromos hajtásláncot is kaphat, azokat hívják i4-nek. Jelenleg kétféle i4 készül, a korábban általunk is tesztelt eDrive 50 és a most szereplő eDrive 40. Hamarosan érkezik egy gyengébb eDrive 30 is.

Míg a brutális 50-es négykerék-hajtású, a 40-esben elöl nincs, csak hátul van villanymotor. Ez szinkronmotor kivitelű, azaz a rotort nem állandó mágnesek hozzák mozgásba, hanem közvetlenül a villamos energia. Ez nemcsak azonnal elérhetővé teszi a nyomatékot, de széles fordulatszám-tartományban biztosítja. Közös házba integrálták az elektromos motort, a vezérlőelektronikát és a váltót.

A BMW i4 eDrive40 hajtásláncának csúcs-forgatónyomatéka 430 Nm, maximális teljesítménye pedig 340 lóerő.  Ezzel 5,7 másodperc alatt gyorsulhat álló helyzetből 100 km/órára, csúcssebessége 190 km/óra, elektronikus korlátozás mellett.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 71

Burkolat nélkül így néz ki a motortér, amiben motor nincs is, mert az hátul van

A hajtáshoz szükséges energiát az autó padlójába épített 400 voltos akkumulátor adja. A lítiumion-telep bruttó kapacitása 83,9 kWh, ebből 80,7 kWh használható. Váltóárammal (AC) 11 kW töltési sebességre képes az i4, ami nem túl acélos. Ezzel a köztéri 22 kW-os oszlopokon, illetve otthonra megvehető háromfázisú fali töltőn is 8,5 óra alatt feltölthető a teljesen lemerült akkumulátor. Normál konnektorban nem érdemes gondolkodni.

Egyenáramú gyorstöltő (DC) esetén 210 kW-tal is folyhat az áram az akksikba, így 31 perc alatt tölthető fel 10-ről 80 százalékra. De nézhetjük úgy is, hogy 10 perc alatt 164 kilométerrel növelhető a hatótávolság.

Futóműve elöl kettős ágyazású lengőkarokra épül, hátul pedig öt karral biztosítják a kerekek precíz vezetését.  Rugóút-szinkronizált lengéscsillapítókat alkalmaznak, ezt a hátsó tengelyen légrugózás egészíti ki.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 72

Ha valaki rendes, és szépen elcsomagolja mindig a kábeleket a hozzájuk adott táskákba, akkor az így néz ki.

Közel 40 vezetéstámogató rendszer érhető el a BMW i4-hez. Alapfelszereltségként frontirányú ütközésre, sebességkorlátozásokra és sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, tolatóradar és tolatókamera is kerül mindegyikbe. Felárért adaptív tempomattal, kormányzó- és sávtartó asszisztenssel is, 360 fokos kamerával is felszerelhető a BMW i4.

Az nem meglepő, hogy menetstabilizáló kerül egy autóba, az i4-ben azonban olyan funkciók is szerepelnek, mint a dinamikus vonóerő-szabályozás, kanyarodás közbeni fékerőszabályzás, az utánfutó-stabilizáló, de a féktárcsákat is szárazra fékezi magától az autó.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 73

Váltóárammal maximum 11 kW-tal tölthető, egyenárammal 210 kW-ot is tud

Vezetés

Ha valamire igaz, akkor a BMW i4 eDrive 40re abszolút, hogy kifinomult vezetési élményt nyújt. Magában hordozza a klasszikus BMW-s vezetési élményt, amelyet remekül gyúrtak össze a villanyautós előnyökkel.

Gázadásra nagyon megindul, pedig ez a csak 340 lóerős, egymotoros variáns. Nem is álló helyből való elrugaszkodása a parádés, hanem a rugalmassága, ami országúton, előzéskor jön jól. Az, hogy azonnal elérhető a nyomatékmaximum, sokkal könnyedebbé, gyorsabbá teszi a manővereket.

A Sport módban előtérbe kerül a vezetési élmény, feszesebbre vált a futómű, a kormányzás, és direktebb a gázreakció. A Comfort egyértelműen a kényelemről szól, az Eco Pro pedig a takarékosságról. Utóbbinál nem csak az autó dinamikáját szabályozza, de a klíma sem működik akkora teljesítménnyel. A kormányzás komfort és Eco Pro módban igen könnyű, de kellően direkt. Sport módban e mellé jön a feszesebb érzet és a jobb visszajelzés. Pont olyan, mint bármelyik BMW-ben, kiváló.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 74

Nem ajánlott menet közben a beállításokkal babrálni, van pár ikon

A fejlesztésben résztvevők fantasztikus munkát végeztek, hiszen a futóműve elsőrangú. Úgy viselkedik az i4, ahogy egy hátsókerék-hajtású BMW-től várod. Támadhatod agresszíven a kanyarokat és gázra a hátulja indul meg, szűkítve az ívet. Kerekei a vezérlésnek is köszönhetően remekül tapadnak, így az i4 kiválóan fordul, elképesztően stabil, gyorsan lehet vele kanyarodni, még Comfort módban is. Mindaddig, amíg jó az út.

Ha viszont olyan helyre keveredsz, ahol kanyarban úthibák, hullámok vannak, akkor elveszíti határtalan nyugalmát, belibeg a hátulja, megbicsaklik az autó, ami rombolja a vezető bizalmát. És ehhez nem kell agresszívan sem vezetni. Fura. Ezen a gondon segít a Sport mód, amikor sokkal jobban érzékeljük az úthibákat, pattogósabbá válik a kocsi, de legalább kiszámíthatóbbak a reakciók. Egyenesben semmi ilyen, kisimítja az utat a futómű.

Kanyarokban és fékezéskor érezni a több mint kéttonnás tömeget, úgy mozdul, úgy billen, mint a márka hagyományos motorral szerelt SUV-jai. Észnél kell lenni, hogy nem 1600-1700 kilós autót vezetsz. Féke jól adagolható, amely mögött bizonyosan sokkal több munka van, mint egy hagyományos modellnél. Itt ugyanis adaptív és egyénileg szabályozott fékenergia-visszatáplálás is van. Előbbiben az autó igyekszik optimálisra állítani, például kereszteződéshez közelítve növeli, hogy fokozza a nyereséget, míg egyenes úton vitorlázásra vált. Magunk állítva akár olyan erősre is kapcsolhatjuk, hogy egypedálos vezetés is lehetséges.

Különösen csendes az i4, amire egyszerű lenne azt mondani, hogy persze, hiszen nincs benne hagyományos motor. De pont a belső égésű motor alacsony frekvenciás zaja képes elnyomni más apróbb zörejeket. Ha itt valami zörögne, azt sokkal jobban hallanánk, ahogy a futómű vagy a szélzajt. De ezek csak nagyon tompán jelentkeznek.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 75

Jó fogású a kormány, amelynek visszajelzései élvezetessé teszik a vezetést

Költségek

Ha valaki hajlandó lemondani az autó kínálta dinamikáról és inkább a takarékosságra gyúr, hozható vele 17-18 kW-os fogyasztás is, ami otthoni árammal (45 Ft/kW) számolva 765-810 forintos költséget, vagyis kevesebb, mint két liter üzemanyag árát jelenti jelenleg. Ha viszont úgy vezeted, mint én, hogy nemcsak a hatótávolságon agyalsz, de élvezed, azt is, amit adni tud, akkor valamivel 24 kW feletti fogyasztásra számíthatsz, ami legalább 1080 forintba kerül 100 kilométerenként. DC-töltőn töltve nagyjából 2900-3400 forintba kerül 100 km-nyi áram megszerzése, ami 6-7 liter üzemanyag árának felel meg.

A weboldalán 585 km-es hatótávolságot ígér a BMW, de én egyetlen töltés után sem láttam 5-össel kezdődő számot az autó műszerfalán. 488 volt 100%-os töltöttség esetén, amely azonnal 438-ra zuhant, ha bekapcsoltam a klímát. Ezt a távolságot azonban szerintem minden körülmény között tudta.

Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 76

A hagyományos üzemanyagtöltő helyén találjuk a töltőcsatlakozókat

21.725.000 forint a BMW i4 eDrive 40 alapára, amin felül még jócskán lehet költeni. Például 908.000 forint a 19 colos, különleges aerodinamikai keréktárcsák ára, 557 ezer a bőrkárpitozás, 327 ezer a metálfény, 405 ezer a nyitható üvegtető, 506 ezer a lézertechnológiás LED-es fényszóró, 304 ezer a Harman/Kardon hifi felára. Összességében a képen látható autónál még 5,1 milliónyit költöttek extrákra.

Sok? Nyilvánvalóan. Ugyanakkor a BMW nagyjából ugyanannyiért kínálja a hozzá közelálló teljesítményű dízel- vagy benzinmotoros 4-es Gran Coupé változatokat is. Villámtöltőről töltve az üzemanyagköltsége is összevethető egy dízellel. Van, amiben viszont nagy a különbség.

A BMW kiszámolta, hogy egy hasonló teljesítményű benzineshez képest az i4 a teljes életciklusa alatt hagyományos európai villamosenergia-hálózatról töltve 46%-kal kevesebb káros anyagot bocsát ki. Ha kizárólag megújuló energiából töltik, akkor ez az érték 74 százalékkal alacsonyabb.

A BMW i4 eDrive40 és vetélytársai – Listaár, forint
Mercedes-Benz EQE V295 (292 LE, 567 km) 30 197 000
Tesla Model 3 Long Range AWD  (350 LE, 560 km) 25 289 990
BMW M440i Gran Coupe (374 LE, benzines) 21 570 600
BMW 430d xDrive Gran Coupe (286 LE, dízel) 19 391 000
BMW i4 eDrive40 (340 LE, 585 km) 21 725 000
Kupénak látszó SUV a villanyhajtású BMW i4 77

21 millió forintos árával versenyképes alternatívát nyújt a belső égésű motorral szerelt testvéreivel szemben a BMW i4

Értékelés

Ugyanazt nyújtja a BMW i4, mint bármelyik hagyományos motorral szerelt, átlagos BMW (Nem M). Izgalmas külső, prémiumbelső, remek kidolgozás, jó vezethetőség – jellemzi. Egyszerűen csak elektromos. Mi tarthat vissza akkor a váltástól? Az, ami nem a BMW-n múlik: a töltőinfrastruktúra.

Vidékre, 85 kilométerre indultam az i4-gyel, amelynek akkor az akksijában csak 125 kilométernyi hatótávolság volt. A célvárosban többféle AC-töltő is elérhető elvileg. Csakhogy az egyik fizetős oszlop nem működött, a másik elvileg igen, de az applikációval a töltést elindítva, csak az applikációban „folyt” az áram, az oszlopból az autóba nem. Maradtak a Penny és Lidl oszlopai, előbbiek foglaltak voltak, utóbbinál pedig – az applikáció-újratelepítés ellenére is – csak 10 perces szekciókkal tudtam tölteni. Gyötrelmes volt. Nagy a kontraszt Budapest és a vidéki kisvárosok között.

Mellette – Ellene
 
  • Igazi BMW, kívül-belül
  • Jó vezethetőség
  • Takarékos működés
  • Remek kidolgozás
  • Praktikus ötajtós forma
  • Kiváló fedélzeti rendszer
 
  • Hullámos felületen megbicsakló futómű
  • Hazai töltőinfrastruktúra

Szavazás

Hány pontot adnál a BMW elektromos szedánjának?
átlag
7.54
szavazat
372
Hány pontot adnál a BMW elektromos szedánjának?