A Porsche különlegessége, hogy törődik a tulajdonosokkal. Nincsenek szigorú szabályok mint egy Ferrarinál, csuklóztatással felérő elvárások a vásárlásnál, sőt. Ha már van egy Porschéd, akkor családtag vagy. 

Annyira, hogy a gyáriak meghívnak a születésnapi bulira is, ami esetünkben a hetvenötödik, amit valamiért a Porsche nagyon meg akart ünnepelni. 

Nem csak egy fecnit küldenek a Porsche birtokosoknak, hogy irány Stuttgart, és gyere ahogy tudsz, hanem külön kis fesztivált szerveztek a helyi piacoknak, ahol minden Porsche tulajdonos érezheti, hogy megérkezett, jó helyen van, és a következő pénzköteget is nyugodtan otthagyhatja valamilyen Porsche típusra, nem fogja megbánni. 

75 éves nyugger már a Porsche, de a születésnapot fiatalos lendülettel tolja 1

Igazi matuzsálemek is kilátogattak a rendezvényre, pár 356-ost is megcsodálhattak a résztvevők

Az ilyen rendezvényekre pedig a sajtó képviselőit is meghívják, hogy világgá kürtöljék az adott márka jófejségét. Így ezt a napot a Porsche képzeletbeli gyertyáit fújva töltöttük, és már reggel, az M7-esen érezhetően megnövekedett a Porsche sűrűség, akik vérmérséklet szerint hol balról, hol jobbról kerülték a mezei autósokat. 

Végül mi is ott álltunk a családi Mazda3-mal a frissen megnyitott Balaton Park Circuit bejáratánál az 1,6 literes 105 lóerős csapásmérővel a belépésre váró 911-esek sorába. Már ez elég szürreális élmény volt, de a java csak ezután jött.

A kapun belül ugyanis 623 Porsche gyűlt össze és közel 1500-an ünnepelték a legendás autómárka 75. születésnapját, de nem csak ezt. További három fontos, kerek születésnapot is ünnepelhet a vállalat: a Porsche Inter Auto Hungaria Kft. a 30. születésnapját, a 911-es Porsche 60 évét, a Le Mans-i 24 órás verseny 100. évfordulóját is egyben. 

75 éves nyugger már a Porsche, de a születésnapot fiatalos lendülettel tolja 2

2023-ban fontos évfordulóhoz érkezett a vállalat: 75 éves lett a Porsche. Ennek megfelelően Magyarországon is a márka születésnapja áll a fókuszban. A csúcspontot a június 10-i Porsche fesztivál jelentette, amelynek egy vadonatúj versenypálya, az idén májusban megnyílt Balaton Park Circuit adott otthont.

Ennyi különleges Porsche ilyen koncentrációban ritkán jön össze, így a két kialakított színpad műsora, a versenypálya bokszaiban berendezett művészeti kiállítás, valamint az evés-ivás mellett a parkolóban sétálni volt a legjobb program ezen a koranyári napon. Igaz, amikor Besenyei Péter áthúzott a pálya felett, és a zivatarfelhőket háttérnek használva megkezdte műrepülő bemutatóját, az is felfér a dobogóra. 

75 éves nyugger már a Porsche, de a születésnapot fiatalos lendülettel tolja 3

Besenyei Péterrel indult a nap

Ma már a Porsche kínálat különféle SUV-jai megszokott látványnak számítanak, de a legendás 911-es széria szinte összes létező kivitelét ritkán mustrálhatjuk egymás mellett állva, itt pedig ez történt. 

Ezért innen beszéljenek helyettem a képek, a galériában megtalálható a legtöbb érdekes, látványos autó, ami eljött ünnepelni a Porsche 75. születésnapját.

75 éves nyugger már a Porsche, de a születésnapot fiatalos lendülettel tolja 4

 

75 év dióhéjban

Ferdinand Porsche 1931-ben alapította meg vállalatát Dr. Ing. h. c. F. Porsche GmbH néven, azonban egészen 1948-ig kellett várni ahhoz, hogy létrejöjjön az első négykerekű, amely az időközben ikonikussá vált márkanevet viselte. Ferry Porsche a saját álmát valósította meg a 356 létrehozásával, amelynek szülőhelye 1950-ig még nem Stuttgart-Zuffenhausen, hanem az ausztriai Gmünd volt. A vállalat nevével teljesen összeforrt a Porsche ikonikus logója, amelynek alakját és színeit Württemberg tartomány címeréről, a benne látható lovat pedig Stuttgart címeréről mintázták.

75 éves nyugger már a Porsche, de a születésnapot fiatalos lendülettel tolja 102A 356-os típus három fokozatban (A, B és C) fejlődött tovább, a könnyű és dinamikus sportautónak pedig egyre szélesebb rajongói tábora lett. A sorozatgyártás mellett a motorsportok világában is már a kezdetektől a brillírozott a Porsche: az 550 Spyder már az ötvenes években a dobogó tetejére repítette ügyes kezű pilótáit.

1964-ben kezdődött meg a márkát meghatározó típus: Ferry Porsche fia, Ferdinand Alexander Porsche rajzolta meg azokat a formákat, amelyek még most is meghatározzák a márka tervezését. A 911 megszületett. A típus azóta is a kor szellemében továbbfejlődve, új mércéket felállítva és a határokat kitolva lép előre, új generációk számára biztosítva az álmokat és új modellekhez szolgáltatva az inspirációt.

A 70-es években nem csak a Porsche vállalat bővült tovább, de F.A. Porsche létrehozta saját tervezőirodáját, a Porsche Design-t is, amely mindmáig híres alkotásokkal szolgál. Miközben a versenypályán is sorra születtek a legendák (számos sikertörténet kapcsolódik a 911, a 908 és a 917 nevéhez), a 928 vezetésével megérkeztek az orrmotoros modellek is.

75 éves nyugger már a Porsche, de a születésnapot fiatalos lendülettel tolja 103A 90-es évek második felének változásai irányították arra az útra a márkát, amelyen mind a mai napig jár. Ekkor érkezett meg a Boxster, amelyet 2002-ben követett sportos SUV modellként a Cayenne. A 2004-ben érkezett szuperautóval, a V10-es erőforrással hajtott Carrera GT-vel a Porsche bebizonyította, hogy minden eddiginél jobban képes kitolni a határait, amely törekvés azóta is meghatározza a márka mindennapjait.A Porsche kínálata jelenleg hat modellsorozatból áll (718, 911, Cayenne, Macan, Panamera és Taycan)

Pénzgyűjtés is volt

A jubileumi fesztiválon a jótékonyság is kiemelt szerepet kapott. A Porsche és a Youngart kollaborációjából létrejött műalkotásra, az 50 különálló elemből felépülő, életnagyságú Porsche 911-es modellre lehetett licitálni egy rendhagyó aukció keretében. Juhász Szilárd, PAF (Pintér András Ferenc), Révész Ákos és Kővári Kamillavirág a Youngart online galéria PRIME kategóriás művészei összművészeti alkotást hoztak létre a Porsche Centrum Budapest jóvoltából.

75 éves nyugger már a Porsche, de a születésnapot fiatalos lendülettel tolja 104Az alkotás 2.100.000 Ft-ért kelt el és a beérkezett összeget jótékonysági célra, közvetlenül a Szintlépés Alapítványnak ajánlották fel, amely munkájával gyermekotthonokban élő gyermekeknek nyújt segítséget.