Májusban zajlott a Mercedes-Benz hagyományos oldtimer eseménye, a XIII. Mercedes-Benz Classic Csillagtúrán több mint 80 csodaszép autó szerepelt. A kétnapos túrán 500 kilométernél is nagyobb távot tettek meg a résztvevők, amely elsőre talán nem tűnik soknak, de oldtimerek esetében már más a helyzet. Ám nemcsak az említett távot kellett műszaki hiba nélkül és itinerből autózva, eltévedés nélkül megfelelő időben letudni, de a részversenyekben is jól kellett teljesíteniük a párosoknak a győzelemért.

Mindkét nap számos 1/100-as szakaszokon lehetett hibapontokat szerezni, illetve a márkatörténeten, autó- és típusismereten alapuló feladatokban is otthon kellett lenni. Az 1/100-as feladatok során két fotocella között kellett adott idő alatt, megadott távot autózni. Például úgy, hogy 30 méter előre 7 másodperc alatt, majd 20 méter hátra 13 másodperc alatt. Ehhez pedig a sofőr és navigátor tökéletes csapatmunkája kell, mert minden tizedmásodperces pontatlansággal pontokat veszít a páros. Máskor körpályán lehetett bizonyítani, vagy lejtőn csak a féket használva kellett célba gurulni.

Varázsereje van ennek az autónak 1
Varázsereje van ennek az autónak 2

Varázsereje van ennek az autónak

Varázsereje van ennek az autónak 24
Varázsereje van ennek az autónak 25
Varázsereje van ennek az autónak 26
Varázsereje van ennek az autónak 27
Varázsereje van ennek az autónak 28
Varázsereje van ennek az autónak 29
Varázsereje van ennek az autónak 30
Varázsereje van ennek az autónak 31
Varázsereje van ennek az autónak 32
Varázsereje van ennek az autónak 33
Varázsereje van ennek az autónak 34
Varázsereje van ennek az autónak 35
Varázsereje van ennek az autónak 36
Varázsereje van ennek az autónak 37
Varázsereje van ennek az autónak 38
Varázsereje van ennek az autónak 39
Varázsereje van ennek az autónak 40
Varázsereje van ennek az autónak 41
Varázsereje van ennek az autónak 42
Varázsereje van ennek az autónak 43
Varázsereje van ennek az autónak 44
Fotó megosztása:

Bár Yom Tov Daniel és Malaczkov Fanni a mezőny legtöbb hibapontját gyűjtötte a fenti értékelésben, de más szempontból abszolút sikersztori az övék. A fiatal páros ugyanis 90 éves matuzsálemmel vágott neki a túrának, és teljesítette is azt. Korábban maximum 20 kilométert mentek az autóval, most viszont óriási kalandba vágtak, hiszen a mezőny többi tagjához hasonlóan végi autózták a két napot.  

A célban beszélgettünk velük, miután átvették a legidősebb induló autónak járó különdíjat.  

„Ez egy romantikus verseny volt számunkra. Ez az autó rákényszerít arra, hogy lelassítsd az életedet, hogy pihenj és élvezd. Nagyjából 50-nel tudsz haladni, fel tudod dolgozni, mi van körülötted az úton” – mesélte a 25 éves férfi.

Varázsereje van ennek az autónak 45

Malaczkov Fanni és Yom Tov Daniel a legidősebb autónak járó különdíjjal

Autójuk egy Mercedes-Benz W15-ös, azaz Typ 170, amelyet 1931 és 1936 között gyártottak. Eleinte négyajtós limuzin és kabrió formában kínálta a Mercedes, előbbit 4400, utóbbit 5575 márkáért. Aki nem a gyártótól rendelt volna karosszériát, az 3800 márkáért csupasz alváz formájában is megvehette, hogy azután egy privát műhellyel építtessen rá személyre szabott külsőt.

Később készült kétajtós zárt változat, amikor a többi kivitel is áramvonalasabb külsőt kapott, illetve ekkortól jelent meg a zárt csomagtartó is. Ilyen, modernebb kivitel Daniel autója is, amelyet egy gyűjtőtől vásároltak. A Typ 170-est Hans Nibel, a Mercedes-Benz egykori műszaki igazgatója tervezte, aki 1929 elején vette át a pozíciót Ferdinand Porschétól.

Csillagtúra

A kétévente megrendezett – idén 20 éves – esemény mezőnye a zsámbéki Drivingcamp Vezetéstechnikai Központból rajtolt, majd Bajna, Tata és Szombathely tájait érintve másnap Sopronban futott célba. Az esemény történetében idén először a résztvevők az országhatárt átlépve Ausztria határmenti útjait is bejárták. A Mercedes-Benz Classic Csillagtúrán kizárólag 30 évnél idősebb, vagy a gyártó által „klasszikusnak” minősített és korhűen restaurált Mercedes-Benz modellek vehetnek részt.

Varázsereje van ennek az autónak 46
Varázsereje van ennek az autónak 47

Varázsereje van ennek az autónak

Varázsereje van ennek az autónak 113
Varázsereje van ennek az autónak 114
Varázsereje van ennek az autónak 115
Varázsereje van ennek az autónak 116
Varázsereje van ennek az autónak 117
Varázsereje van ennek az autónak 118
Varázsereje van ennek az autónak 119
Varázsereje van ennek az autónak 120
Varázsereje van ennek az autónak 121
Varázsereje van ennek az autónak 122
Varázsereje van ennek az autónak 123
Varázsereje van ennek az autónak 124
Varázsereje van ennek az autónak 125
Varázsereje van ennek az autónak 126
Varázsereje van ennek az autónak 127
Varázsereje van ennek az autónak 128
Varázsereje van ennek az autónak 129
Varázsereje van ennek az autónak 130
Varázsereje van ennek az autónak 131
Varázsereje van ennek az autónak 132
Varázsereje van ennek az autónak 133
Varázsereje van ennek az autónak 134
Varázsereje van ennek az autónak 135
Varázsereje van ennek az autónak 136
Varázsereje van ennek az autónak 137
Varázsereje van ennek az autónak 138
Varázsereje van ennek az autónak 139
Varázsereje van ennek az autónak 140
Varázsereje van ennek az autónak 141
Varázsereje van ennek az autónak 142
Varázsereje van ennek az autónak 143
Varázsereje van ennek az autónak 144
Varázsereje van ennek az autónak 145
Varázsereje van ennek az autónak 146
Varázsereje van ennek az autónak 147
Varázsereje van ennek az autónak 148
Varázsereje van ennek az autónak 149
Varázsereje van ennek az autónak 150
Varázsereje van ennek az autónak 151
Varázsereje van ennek az autónak 152
Varázsereje van ennek az autónak 153
Varázsereje van ennek az autónak 154
Varázsereje van ennek az autónak 155
Varázsereje van ennek az autónak 156
Varázsereje van ennek az autónak 157
Varázsereje van ennek az autónak 158
Varázsereje van ennek az autónak 159
Varázsereje van ennek az autónak 160
Varázsereje van ennek az autónak 161
Varázsereje van ennek az autónak 162
Varázsereje van ennek az autónak 163
Varázsereje van ennek az autónak 164
Varázsereje van ennek az autónak 165
Varázsereje van ennek az autónak 166
Varázsereje van ennek az autónak 167
Varázsereje van ennek az autónak 168
Varázsereje van ennek az autónak 169
Varázsereje van ennek az autónak 170
Varázsereje van ennek az autónak 171
Varázsereje van ennek az autónak 172
Varázsereje van ennek az autónak 173
Varázsereje van ennek az autónak 174
Varázsereje van ennek az autónak 175
Varázsereje van ennek az autónak 176
Varázsereje van ennek az autónak 177
Fotó megosztása:

NÉZEGESS CSODÁS OLDTIMEREKET! KATTINTS A KÉPRE A GALÉRIÁÉRT!

Az első Csillagtúrán a 2003-as kiírás szerint a W123-as volt a legfiatalabb Mercedes-Benz modell, amivel részt lehetett venni a versenyen, míg idén már az első, C-osztály (W202) korai példányai is teljesítik a nevezési követelményt. A túrát anno azzal a céllal hozták létre, hogy összehozza a klasszikus Mercedes-Benzek tulajdonosait és a rajongókat. Ez olyannyira jól sikerül, hogy vannak olyan résztvevők, aki mind a tizenhármon részt vettek. Sőt egy autó is akad, amely bár tulajdonost cserélt, mindig az indulók között volt. A résztvevők használhatnak digitális stopperórát és digitális távolságmérőket a túra során, ám navigációs rendszer (GPS) használata nem megengedett.

A Csillagtúra programjának hagyományosan része a jótékonysági felajánlás. A résztvevők és a Mercedes-Benz Hungária Kft. 1 500 000 forinttal támogatták a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány munkáját.

Daniel autóján kis tábla mutatja, hogy karosszériája gyári, Sindelfingenben készült. Az autó állapota olyan, mintha a napokban gördült volna ki a gyárkapun. Ma is divatosnak mondható színben pompázik, hiszen “hadihajó szürke” és a fekete kettőse teszi elegánssá, mellé pedig szépen kidolgozott krómelemek csillogása ad eleganciát. Kabrióként igazi meseautó.

Varázsereje van ennek az autónak 178

Jó ránézni a részletekre

Hathengeres, 1692 köbcentiméteres motor hajtja a W15-ösöket.  A motor maximális teljesítménye 32 lóerő, amely mellé nagyjából 1,1 tonnás önsúly tartozik. Ezzel autóztak most Daniel-ék ötszáz kilométert, részben az ausztriai dombok között.

„Különös trükkje a vezetésének, hogy az emelkedők előtt nagyon messze már előre kell gondolkodni. Már egy kilométerrel az emelkedő előtt jó tudni, hogy az következik és muszáj legalább 60 km/órára felgyorsítani, hogy minél magasabbra jusson. A váltója ugyanis nem szinkronizált, így egyesbe és kettesbe akkor tudsz váltani, hogy ha megállsz vagy ha nagyon felpörgeted a motort. Háromból kettesbe kapcsolni menet közben szinte lehetetlen” – mesélte a sofőr, aki viccesen hozzátette:

Összesen öt sebesség van benne előre és egy hátra. Van négy sima és egy S-nek nevezett fokozat, amit még soha nem találtam meg. A négyest is nagyon kell keresni.

Varázsereje van ennek az autónak 179

32 lóerős a motorja

A 170-es motorja központi kenéssel rendelkezett, hűtőrendszere szivattyút és termosztátot is alkalmazott. Motorja a hátsó kerekeket hajtja, a végsebességét 90 km/órában adták meg, ami az akkori személyautó-piacon versenyképes teljesítményt jelentett.

Ez a típus volt az első Mercedes, amely független felfüggesztéssel rendelkezett. Elöl nem teljes szélességű tengelyt alkalmaztak, a kerekekhez két laprugó kapcsolódott. Hátul két fél lengőtengelyt találunk. Ez a megoldás anno modernnek számított, a merev tengelyekhez képest jobb kényelmet és biztonságot adott az autónak, később a Mercedes többi modelljénél is használták.

„Az a legnagyobb kihívás, hogy ezt az autót vezetni kell. Pattog az úton, az út összes hibáját közvetíti. Ki kell ismerni a kocsit, masszírozni kell. A vékony kerekein nagyon másként viselkedik, mint a maiak” – mesél a vezetéséről Daniel.  

Varázsereje van ennek az autónak 180

Klasszikus látvány a motortér mellett futó sárvédő

Normál körülmények között viszonylag könnyen használható az autó, 100-as üzemanyaggal megy, amelyhez ólomadalékot kell keverni. Nagyjából 11-13 litert fogyaszt. A versenyt minimális szereléssel teljesítette, a hűtőfolyadékot kellett pótolni, illetve a gyújtáselosztó fedelét kellett tisztítani. A fiatalember maga bütyköli az autót, így nem jelentett gondot ilyen problémák megoldása, hiszen szereli is autóit.  

„Azért hoztuk elő, hogy be tudjuk bizonyítani, ez az autó meg tudja csinálni a versenyt. Megmutattuk, hogy ezt az autót egyszer összerakta valaki, és még megy.”

Fanninak és Daniel-nek ez a második közös Csillagtúrájuk, a sofőrnek viszont ez volt a harmadik túrája. Ehhez képest fiatal autókkal indultak korábban: 1962-as 190 SL-lel, illetve 1957-es Pontonnal, azokkal, ehhez képest kényelmesen lehetett haladni. Ennek az autónak viszont varázsereje van, mindenki vidám lesz tőle, aki látja.

Az a legjobb ebben az autóban, hogy boldoggá teszi az embereket. Mindenki integet, mindenki mosolyog. Nagy csoda, hogy ezt a túrát, főként az ausztriai részt, megcsináltuk – mesélte Fanni.

Varázsereje van ennek az autónak 181

50-nel lehet vele haladni, a dombok előtt fel kell gyorsítani

„Vezettem már oldtimereket, de nem volt még ehhez fogható, amelyre mindenkinek felcsillan a szeme, amelyre mindenki rögtön mosolyog. Minden ötödik autó villogott nekünk” – mondja Daniel, aki visszatér még, de új céljai vannak. A következő alkalommal szeretnének olyan autóval indulni, amivel versenybe szállhatnak a többiekkel.

60 éves a Pagoda

Varázsereje van ennek az autónak 182A kétévente szervezett túra ezúttal a Mercedes-Benz W113-as „Pagoda” 60 éves évfordulóját is ünnepelte, ami nem is volt olyan nehéz, hiszen két tucat ilyen jármű is szerepelt a résztvevők között. A modell az 1963-as Genfi Autószalonon “a világ első biztonsági karosszériás sportautójaként” debütált. Az autó érdekessége opcionális kemény teteje: a felfelé kiszélesedő ’hardtop’, aminek formája a jellegzetes japán építészeti megoldásra hasonlít, innen származik a beceneve. A tetőszerkezet konstrukciója a német gyártó biztonságtechnikai fejlesztéseiért felelős magyar mérnökét, Barényi Bélát dicséri, az autó formatervét pedig Paul Braq álmodta meg.

Ismerd meg a legendás modellt a Vezess korábbi cikkéből: