„A rendőri szervek lopás miatt 2020. év első hat hónapjában összesen 374 gépjármű, ezen belül 191 személygépkocsi körözését rendelték el” – közölte a Vezess adatigénylésére az ORFK. Mindkét adat negatív rekord, ennyire alacsony lopásszámra féléves időtávban nem volt példa az elmúlt évtizedekben.

Egyszerű a különbség a két kategória között: a gépjárműves lopásszám az eltulajdonított kis-, és nagymotorokat, teherautókat, buszokat és traktorokat is tartalmazza a személyautókon felül.

Összehasonlításképpen megmutatjuk, hogyan alakult az elmúlt három esztendőben az első féléves körözések száma.

  2020. 1-6. hó 2019. 1-6. hó 2018. 1-6. hó
Személyautó 191 289 774
Gépjármű 374 504 1232

Látványos a csökkenés, pedig a 2018-as adatok is már jóval a korábbi évtized számai alatt jártak. 2007-ben, és kizárólag személyautóból még 7584 darab ellopását jelentették be a tulajdonosok, majd többévnyi tartós csökkenés után 2010-re 5864 darabra csökkent a bűncselekmények száma, aztán két évig ismét növekedett, 6920-ig emelkedett vissza 2012-re. Tulajdonképpen 2013-2014 óta húz teljesen egyértelműen lefelé a grafikon, de az általunk megkérdezett rendőrségi vezető szerint valamennyire benne lehet a 9 hétig tartó kijárás korlátozás hatása is az idei statisztikában.

Itt a lopott autók legfrissebb toplistája 1

Körözött, majd lefoglalt BMW (Forrás: ORFK)

Mi a tolvajok kedvence? – A márkák sorrendje

Visszatérve 2020-ba, kikértük a rendőrségtől az ellopott gépjárművek toplistáját, amelyet idén eddig a Ford vezet. Tavalyhoz képest minden pozícióban változott a dobogó, akkor még VW, Ford, Opel volt a sorrend.

Arányokat nézve idén az Opelek lopásának csökkenése, és a Suzukik eltulajdonításának a növekedése a legfontosabb változás az élmezőnyben. Mögöttük a Peugeot került sokkal előrébb (tavaly még csak a 12. volt), valamint a Fiat (tavaly 13.), a Toyota viszont kiesett a top 10-ből (tavaly még 7. helyen állt). A kavarodásban biztosan benne van, hogy szerencsére alacsony számokról beszélünk, sokat változtathat egy-egy márka pozícióján már az is, ha 5-6 darabos megrendelést kapnak egy konkrét modellre a tolvajok.

  Márka Körözések száma
1. Ford 35
2. Suzuki 32
3. Volkswagen 20
4. Opel 19
5. Peugeot 16
6-7. Fiat 14
6-7. Mercedes-Benz 14
8. BMW 12
9. Honda 11
10. Renault 8

A Ford első helyével kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a márka csak a negyedik helyen áll azon a listán, amely a Magyarországon forgalomban lévő személyautókat sorolja (Opel, Suzuki, VW a dobogó), vagyis különösen veszélyeztetettnek minősülnek 2020-ban a tolvajok által preferált modelljei.

Hogy pontosan milyen Fordokra vadásznak a bűnözők, azt hivatalosan nem tudjuk. Pedig az lenne az igazi információ a jármű-tulajdonosoknak, leendő vásárlóknak. Tucatnyiszor kikértük már az elmúlt évtizedben az ORFK-tól a lopott modellek sorrendjét, állítása szerint a rendőrség ezt nem tartja nyilván.

Itt a lopott autók legfrissebb toplistája 2

Megtalált Toyota (Forrás: ORFK)

Milyen motorokra vadásznak a tolvajok?

Változatlanul velünk élő jelenség, hogy a lassan 20 éve csődbe ment, motorkerékpárt csak addig gyártó Simson a bűnözők nagy favoritja. Az idő múlásával egyre nagyobb érték, és legálisan egyre nehezebben beszerezhető hozzá az eredeti alkatrész, ami megteremti a feketepiacát a KGST-országok egykori kedvelt kismotorjának.

  Márka Körözések száma
1. Simson 28
2. Yamaha 11
3. Malaguti 9
4. Aprilia 8
5. MZ 4

A Simson után sajnos nem száz százalékig teljes a lista. Bár a benne szereplő márkák és adatok pontosak, frissek, ám a személyautókat is gyártó BMW, Honda, Suzuki és Peugeot estén csak az együttes (motorokat és autókat egyaránt tartalmazó) adatot kaptuk meg. Ennek ellenére a táblázat élmezőnyében minden bizonnyal egyik márka sincs benne ebből a négyből.

Itt a lopott autók legfrissebb toplistája 3

Másfél darab lopott roncs (Forrás: ORFK)

Soha nem látott fordulat

Lassan két évtizede, amióta a Vezess közli a rendőrség járműlopásos statisztikáit, minden évben sokkal több autót loptak el Budapesten, mint az ország rajta kívüli, területileg is és lakosságszámban is sokkal nagyobb részén. Nem volt ritka, hogy a bűncselekmények 70-80 százalékát évről évre a fővárosban követték el.

2020 első féléve egészen váratlan fordulatot hozott ebben: az ország egész területéről ellopott 191 személyautóból mindössze 60 darab tűnt el Budapestről.

Az egészen meglepő változás hátteréről a jövő héten közlünk egy önálló, részletes cikket.