Coupe des Voiturettes: így nevezték azt a géposztályt, amelyet réges-rég, 1906-ban hoztak létre Franciaországban, hogy esélyt adjanak a könnyű, fürge versenyautóknak az egyre masszívabb és erősebb Grand Prix modellek mellett. Mivel a mérnökök itt is folyamatosan a teljesítmény növelésére törekedtek, a szervezők kitalálták, hogy korlátozzák a motorok lökettérfogatát. A megfogalmazás azonban pontatlan volt (vajon szándékosan?): csak a furat maximális méretét szabták meg, a löketet nem.

Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 1
Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 2

Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott

Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 14
Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 15
Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 16
Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 17
Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 18
Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 19
Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 20
Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 21
Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 22
Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 23
Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 24
Fotó megosztása:

A Lion-Peugeot okos mérnökeinek nem kellett lámpással megmutatni az így megnyitott kiskaput: a szerény furathoz extrém löketet társítottak. Így születtek meg a rövid életű márkát (ld. keretes írásunk) halhatatlanná tevő, emblematikus zsiráfmotorok: a 2,8 literes V2-es, amelynek 80 mm-es furatához 28 centiméteres (!) löket társult, vagy a még megdöbbentőbb, 3,5 literes V4-es, amelynek 65 mm-es átmérőjű hengereiben 26 centiméter hosszan szaladtak a dugattyúk. Mint a kosárból kilógó baguette-ek, úgy meredtek az ég felé a hengerek, ami az autókat magas és keskeny orruk ámbráscethez tette hasonlatossá.

Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 25

A bizarr motorokban hengerenként akár hat szelep gondoskodott a gázcseréről. A kipufogószelepek elöl és hátul helyezkedtek el, ezeket külön-külön, függőleges vezérműtengelyek mozgatták, míg a szívószelepek mozgását egy felül fekvő vezérműtengely vezérelte. A kipufogócsövet gyakran az utasok feje fölött vezették el, máskor teljességgel elhagyták: a leömlő három arasznyi csőben végződött, amelyeket egyszerűen kivezettek a motorházfedélen. A traktorokra emlékeztető keskeny, de magas orr mögött szélárnyékban ült a pilóta és szerelője, az autót jóformán csak oldalt kipillantva lehetett vezetni. Ez sem akadályozta meg azonban Giosuè Giuppone-t abban, hogy 1909-ben megnyerje a bajnokságot, és bár a következő évben is ő állt a tabella élén, egy halálos balesetet megakadályozta abban, hogy megvédje bajnoki címét. Bravúrját versenyzőtársa, Georges Boillot négy évvel később megismételte, ám addigra már véget ért a kilátótorony formátumú motorok korszaka, a márkanevet pedig Peugeot-ra egyszerűsítették.

Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 26

 

A Lion-Peugeot-k nem véletlenül bizonyultak legyőzhetetlennek: a 2,8 literes V2-es blokk akkoriban elképesztőnek számító 40 lóerőt adott le 2200/perc fordulatszámon. Azonban mint a legtöbb, végletekig kiélezett gépészeti rendszert, a Lion-Peugeot furcsa motorjait is gyógyíthatatlan betegségek kínozták. Problémát jelentett a rendkívül hosszú úton mozgó dugattyúkat érő, szélsőségesen nagy mechanikus terhelés, ám ennél is veszélyesebb volt a sajátos építésmódból adódó instabilitás. A kor mérnökei eleve nem törekedtek arra, hogy minél mélyebbre kerüljön a tömegközéppont, a blokkokat rendszerint az alváz tetejére csavarozott segédvázon helyezték el. Ehhez társultak még a Lion-Peugeot félméteres blokkjai – azokon a korabeli fotókon, ahol emberek állnak az autók mellett, jól látható, hogy a hűtősapka vállmagasságban helyezkedett el –, ami nagy sebességgel vett kanyarban életveszélyesen billegőssé tette az autót. Giosuè Giuppone is emiatt lelte halálát egy balesetben: felkészülés közben két kerékpáros keveredett elé, és amikor megpróbálta kikerülni őket, autója felborult.

Amikor a Peugeot ámbráscetet gyártott 27

Az egyedülálló Lion-Peugeot motorok sorsát azonban nem ez, hanem a versenykiírás ismételt módosítása pecsételte meg. Az új szabályok a furat kétszeresében maximálták a löket hosszát, a lökettérfogatot pedig három literre korlátozták. Néhány évvel később aztán maga a géposztály is megszűnt, a világháború után újraindított Coupe des Voiturettes már csak nevében idézte az egykori dicsőséges, apró autók heroikus küzdelmét, amelyre ma talán nem is emlékeznénk a három Peugeot fivér: Robert, Pierre és Jules kreativitása, elhivatottsága és műszaki zsenialitása nélkül.

A Lion-Peugeot márka története

Amikor 1889-ben Párizs látta vendégül a Világkiállítást, Armand Peugeot úgy döntött, gőzmotorokkal szereli fel a márka néhány triciklijét. Ez nem bizonyult sikeres kezdeményezésnek, ám Armand az Expón megismerkedett Gottlieb Daimler és Émile Levassor urakkal, és elhatározta, hogy automobilt fog gyártani. Üzlettársát és unokatestvérét, Eugène Peugeot-t azonban nem hozta lázba az új őrület, ő megmaradt a kerékpárok, varrógépek és kávédarálók gyártásánál. Fiai (Robert, Pierre és Jules Peugeot) azonban máshogy gondolták: 1899-ben elkezdtek motorkerékpárokat fejleszteni és gyártani, és hamarosan kedvet kaptak az automobilhoz is – csakhogy a Peugeot név autóipari használatának jogát Armand új vállalata, a Société Anonyme des Automobiles Peugeot birtokolta. Armand jó nagybácsiként 1905-ben engedélyt adott a három testvérnek a név használatára, ám hogy a két márkát ne keverjék össze, az új vállalkozás Lion-Peugeot néven tevékenykedett. Mindennek persze nem sok értelme volt, ezért 1910-ben Société Anonyme des Cycles & Automobiles Peugeot név alatt összevonták a két céget. A Lion-Peugeot név azonban egy ideig még fennmaradt, mint az új vállalat sportrészlege.