Kétféle akkumulátorcsomaggal és kétféle hajtáslánccal lesz elérhető a 2023 elején piacra lépő Hummer EV SUV, a már ismert Hummer pickup szabadidőjármű változata.

Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 1
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 2

Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön

Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 16
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 17
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 18
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 19
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 20
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 21
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 22
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 23
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 24
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 25
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 26
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 27
Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 28
Fotó megosztása:

A 3218 mm tengelytáv ugyan jó arasznyival rövidebb a pickupénál, ám így is hatalmas (fél centi híján 5 méter hosszú, tükrök nélkül is 2,2 méter széles) az autó. Mivel azonban a belépő kivitel kivételével alapáras az összkerékkormányzás, akár 10,8 méteres körön képes megfordulni – ez 50 centivel jobb, mint a 23 centivel nagyobb tengelytávú pickup azonos értéke.

Akkumulátorból két méret választható: a kisebbik, 16 cellás 400 voltos, míg a nagyobbik, 10 cellás 800 voltos technológiát alkalmaz; az utóbbi akár 300 kW teljesítménnyel tölthető. Kapacitásértékeket nem adtak meg, csak előzetes hatótávolságot: a kisebbik rendszer 400, a nagyobbik 480 kilométer körüli értéket eredményezhet. Az extrém offroad csomag (erről lejjebb írunk) megrendelése esetén 450 km körül alakul a maximális hatótávolság. Az akkumulátorokat két szinten építik be a padlólemezbe.

Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 29

Villanymotorból kettő vagy három szerelhető az autóba, így a rendszerteljesítmény 625 vagy 830 lóerő, míg a maximális forgatónyomaték 7400, illetve 11 500 Nm lehet. A regeneratív fékerő szabályozható, legerősebb fokozatában az autó akár egy pedállal is vezethető. Ez a funkció terepen is elérhető, így kúszásra is alkalmas.

Az autóhoz már bevezetésekor több száz opciót és tartozékot kínál a General Motors; ezek egyike a fent említett extrém offroad csomag. Az alapértelmezésben 22 colos keréktárcsákat ballonos terepabroncsokkal szerelt, 18 colos kerekekre cserélő pakk masszív fenéklemez- és küszöbvédelmet, elektromosan zárható első differenciálművet, a hátsó villanymotorok működésének speciális vezérlésével működő, virtuális hátsó differenciálzárat, megerősített féltengelyeket, fenéklemez alatt elhelyezett terepkamerát és számos egyéb funkciót tartalmaz, a zseniális rákjárástól kezdve az elakadt jármű kiszabadítására szolgáló vezérlésig.

Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 30

A szabadidőjármű terep-navigációs funkciót is kínál, amelyhez kapcsolódóan valós időben jeleníthető meg az energiafelhasználás mértéke. Az autó akár 3 kW teljesítményű hálózati áramforrásként is használható, ami kempingezésnél felbecsülhetetlen érték.

A középkonzolon szabadon programozható gombokat helyeztek el, így testre szabható az autó funkcionalitása. A legizgalmasabb funkció azonban tisztán mechanikus: kiemelhetők a tetőpanelek, így kvázi kabrióvá alakítható a nagy szabadidőjármű. A csomagtartó a hátsó üléseket lehajtva 2316 literes; további tárolórekeszt találunk a padlóban és az oldalsó borítólemezek mögött.

Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 31

A hajtásvezérlés alkalmas arra, hogy a négy kerék közül akár csupán egyre juttasson nyomatékot. A terepalkalmasság rendkívüli: a szabad hasmagasság 330 mm, a Hummer SUV 60%-os emelkedőn és lejtőn képes közlekedni, átlép a 46 cm magas akadályokon, és átgázol több mint 81 centiméteres vízen.

A hátfal oldalra nyílik, de motorosan, így az ajtóra szerelt pótkerék ellenére könnyen mozgatható. A tolatókamera a pótkerék rögzítő elemén kapott helyet, ennek – valamint a többi akár 16 (!) kamerának – a képe a hatalmas, 13,4 colos infotainment képernyőn jelenik meg. A műszeregység az autóiparban immár sztenderdnek tekinthető, 12,3 colos digitális kijelző.

Minden eddiginél hatalmasabb elektromos szabadidőjármű jön 32

A Hummer SUV természetesen fejlett önvezető technológiát is kínál, az USA-ban mintegy 320 ezer kilométernyi autópályán képes elengedett kormánnyal közlekedni az autó.

Nézd meg videón, mit tud a Hummer SUV: kattints ide!