A volán mögé ülni nagy felelősség

Aki autót vezet, nemcsak a saját életéért felelős, és nem is csak azokért, akik vele egy járműben vannak, hanem a többi autós, gyalogos vagy kerékpáros biztonságáért is. Kétszer is meg kellene gondolnia annak, aki álmos, hogy neki indul-e egy hosszabb útnak az autópályán, mindenkinek kötelező lenne eltennie a mobiltelefonját, és maximum a GPS-t használni rajta, de hiába a bevezetett büntetések, rengetegen nincsenek tekintettel a súlyos következményekre.

A volán mögött ülve egy tüsszentés is végzetes lehet (x) 1

Akinek valamilyen egészségügyi problémája van, annak sem árt az alapos felkészülés, mielőtt a volán mögé ül. Probléma adódhat a magas vérnyomásból, a szívritmus zavarból, de tavasztól őszig az allergia is pillanatok alatt okozhat végzetes szituációkat. A heves tüsszögés miatt akár hosszú másodpercek is kieshetnek, amikor a szemünk csukva van, így okozva balesetet.

Mielőtt elindulunk, gondoskodjunk a vérnyomás mérésről, az allergia gyógyszer bevételéről, a cukorbetegek az inzulin mérésről!

Több ezren vezetnek allergiás panaszokkal

Az allergia a szervezetünk eltúlzott immunválasza, amit egy allergén vált ki. Az intenzív reakciót kiválthatják pollenek, a por, mikroorganizmusok, de akár vegyi anyagok, ételek, vagy fémek és műanyagok is. Az allergia leginkább a légutakat és az érzékeszerveket érinti, és ilyenkor fokozottan érzékenyek vagyunk akár a saját parfümünk illatára is.

A heves tüsszögés, a szemek könnyezése, az orrfolyás és orrfújás sajnos autót vezetve nemcsak kellemetlen, de balesetveszélyes is.

Mit tehetünk az allergia enyhítésére?

Ha tudjuk, hogy valami konkrétan allergén forrás, azt távolítsuk el a lakókörnyezetünkből. Jó, ha van egy aroma diffúzor a lakásban, amely a száraz levegő ellen is jó, de a légszennyezést is csökkenti, és a légúti allergiákra hasznos lehet. Ne használjunk erős illatanyagú szereket, kerüljük a saját dezodort is, ha pedig van felírt gyógyszerünk, szigorúan szedjük a szezon előttől!

 

Amennyiben a tüneteid erősek, zavaróak, haladéktalanul fordulj allergológus szakorvoshoz!