A szombat késő esti és vasárnapi hajnali órákban (21:30 és 2:30 között) komplex ellenőrzést tartott Kecskeméten a helyi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya, a razziában a Közrendvédelmi Osztály, valamint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztálya és Közterületi Támogató Alosztálya is részt vett – adta hírül honlapján a rendőrség.

Mint az az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) első negyedéves kimutatásaiból kiderült, továbbra is a gyorshajtás, az ittas vezetés, valamint a járművek engedély nélküli átalakítása vezet leggyakrabban személyi sérüléssel járó balesethez, sőt ezek száma a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások ellenére sem szorult vissza. Így az akció elsődlegesen ezen szabályszegések kiszűrésére irányult.

Hogy a körözött személyeket és járműveket kiszűrjék, mindenkit ellenőriztek, a gépjárműveket pedig közlekedésbiztonságilag átvizsgálták, emellett a menetokmányok és a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére is figyelmet fordítottak.

183 ellenőrzött jármű és 219 igazoltatott személy az éjszaka mérlege, de az alkoholszonda senkinél sem mutatott pozitív értéket.

Ellenben 17 jármű esetében valamilyen műszaki hiányosságot állapítottak meg: négy autó tulajdonosa helyszíni bírságot kapott, a maradék 13 esetben pedig rendkívüli műszaki vizsgát rendeltek el.

Tucatjával csaptak le a szabálysértőkre a rendőrök 2

A legkirívóbb esetekről egy fotóösszeállítást is közzétettek a kecskeméti rendőrök.

A négyórás razzia ideje alatt 16 gyorshajtást jegyeztek. A legkirívóbb esetet az 5-ös számú főúton regisztrálták: a sofőr 90 helyett 161 km/órával közlekedett, 71 km/órával túllépve ezzel a megengedett sebességet.

Tolna megyében sem tétlenkedtek az egyenruhások

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság eközben arról számolt be, hogy szombaton főleg délelőtt és kora délután ellenőrizték a közlekedőket. Itt az akció elsősorban a biztonsági öv használatára irányult, de a fentebb már említett, igen gyakori szabálysértésekből is találkoztak jó néhánnyal a rendőrök.

A razziát azzal indokolták, hogy „május utolsó hetében több súlyos baleset is történt a megye útjain, valamint az elmúlt évben több, halálos balesetben elhunyt személy nem használta a biztonsági övét”.  

Néhány óra leforgása alatt nem kevesebb mint 63 személlyel szemben kellett intézkedniük a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt. 

A rendőrök gyorshajtókat, ittas sofőröket, valamint piros lámpán áthaladó autósokat is fogtak, így végül összesen 86 személlyel szemben intézkedtek.

A többórás akcióról egy videóösszeállítást is közöltek a Tolna megyei rendőrök:

a videó a hirdetés után indul

A biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használati arányának további növelése nélkülözhetetlen a balesetben elhunytak számának, valamint a sérülések súlyossági fokának csökkentése érdekében. Higgyék el, hogy a biztonsági öv használata csökkenti a sérülések kockázatát, és életet menthet!

– figyelmezteti az autósokat a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.