Az OMSZ nem sokkal 13 óra előtt azt írta a Facebook-oldalán, hogy mivel a Kab-hegyen 120 km/h-s széllökés volt, megdől az erre a napra vonatkozó maximális széllökés rekordja. Az eddigi legerősebbet 2005-ben Balatonöszödön mérték, 114,8 km/h volt. Az előrejelzések szerint a hidegfront kora délutánra a középső országrészt, estére a keleti országrészt is eléri.

A szél sokfelé fákat csavar ki és az utakon is baleseteket okoz. Mint a rendőrség beszámolt róla: a 65-ös főúton, a 37-es kilométerszelvénynél egy Opel vezetője egy kamion előzésébe kezdett, de előzés közben a nagy szélben nekicsapódott a teherautónak. A kamionos félrerántotta a kormányt, és mindkét jármű az árokba hajtott.

Fotókon az országra lecsapó, kamionokat borogató vihar 1

Fotó: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Fotókon az országra lecsapó, kamionokat borogató vihar 2

Budapest, III. kerület, Textilgyár utca – Fotó: Bp-i Autósok Közössége

Fotókon az országra lecsapó, kamionokat borogató vihar 3

Budapest nyolcadik kerület, Orczy út – Fotó: Bp-i Autósok Közössége

Fotókon az országra lecsapó, kamionokat borogató vihar 4

Fa dőlt egy parkoló autóra kedden kora délután Csepel egyik lakótelepén – írja a Csepel.info

Fotókon az országra lecsapó, kamionokat borogató vihar 5

Tét-tétszenkútnál felborította a szél egy teherautót pótkocsiját (Fotó: BalesetInfo – Facebook)

A rendőrség lezárt egy sávot a szombathelyi Zanati úton, miután egy közlekedési jelzőlámpa leesett a tartójáról és az úttest felett lengette a szél – írta a 112press.

 

 

Fotókon az országra lecsapó, kamionokat borogató vihar 6

M1 / 31-es km Tatabánya felé teherautó borult a sávelválasztó, középső sövényre. (Fotó: Bp-i Autósok)

Budapesten a Kútvölgyi út – György Aladár utca sarkánál kidőlt egy fa és vezeték szakadás is történt, írta egy olvasónk.

Fotókon az országra lecsapó, kamionokat borogató vihar 7

Az erős, viharos elejű szél sok helyen fákat dönt ki, ágakat tör le, melyek az úttestre potyognak, így fokozott figyelmet kérnek a járművezetőktől. Kérik a kamionosokat, valamint a személyautók vezetőit, hogy a ponyvákat, illetve a tetőcsomagtartókon szállított eszközöket is megfelelően rögzítsék.

Fotókon az országra lecsapó, kamionokat borogató vihar 8

Sopronban egy letört faág zuhant egy autóra. A gépkocsiban szerencsére nem tartózkodott senki – Időkép 

Az utánfutók az erős széllökések hatására nagyon “beszitálhatnak”, ami balesethez vezethet. A viharos szél miatt korlátozták a sebességet az M7-es autópályán a Kőröshegyi völgyhídon, így a híd teljes szakaszán most csak 60-nal szabad haladni.

A Katasztrófavédelem az alábbi információkkal szolgált:  Győrben egy lehasadt faág esett rá 3 autóra, több településen is fa dőlt az úttestre. Rajkán egy 15 méteres fa dőlt rá a villanyvezetékekre. Komárom-Esztergom és Veszprém megyében is autókra, elektromos vezetékekre, utakra dőltek fák. A fővárosban is autókra, kerítésekre, vezetékekre dőlt fák okoznak gondot.